自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

複式洋房

不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我只是不知可以和誰分享這一刻心情..每次發作我都偷偷自己哭,因為我不想家人,朋友擔心....只想閉在房中....

這幾年濕疹把我令很難過, 希望有人可幫忙...

多年來塊面,眼皮,嘴一直有濕疹...靠藥膏及中藥控制
皮膚對女仔很重要...濕疹生在臉上更令我放棄人生很多機會...不停去尋醫但病情依然反覆 不停付出金錢和精力依然長期發作..真的令我很累很失望

這半年濕疹突然變得非常嚴重 發作時好似鐘無豔一樣. 皮膚又紅又厚.

中西醫睇了差不多十個...自問飲食已很清淡 而且我沒有工作 壓力不會太大...我真的想不到有什麼原因了 我不知道elidel 藥膏有沒有影響...?

這一星期 吃完中藥以為好轉 但這幾天突然變嚴重 擴散到原來沒有的額頭 我真的快崩潰 究竟我做錯什麼? 是什麼原因令我一直發作?

這一刻我很希望明天就是世界末日

jump.jump  我之前都試過,臉會出水你加油  發表於 14-7-17 06:44
lowa_ple  試下我個中醫丫  發表於 14-7-14 01:38
janetlam74  我仔之前都係咁未停過....我比佢去游水,好返晒,因抵抗力差會咁~  發表於 14-7-12 16:16
TV8  http://www.vegsochk.org/yueso/ys128/  發表於 14-7-12 15:44
chaeey  驗血  發表於 14-7-11 23:12
chaeey  有冇試驗。。睇下係咩引起  發表於 14-7-11 23:11
noodles9112002  增強抵抗力, 食下維他命C和B雜, 努力  發表於 14-7-11 21:44
ececbaby  要知道對咩敏感先,避開致敏源!  發表於 14-7-11 18:35
ccn008  用片糖沖涼, 我女細個時身同面都係濕疹, 而家靚晒  發表於 14-7-11 17:23
waic  濕疹好似要介海產, 因含水銀高  發表於 14-7-11 15:14
Jasper_lo  我建議你試下用濾水器係要過濾得好好的慮水器。用來飲用洗澡  發表於 14-7-11 08:00
Sunnn  旺角有個E生專E皮膚 好出名如要資料 pm我  發表於 14-7-11 01:10

大宅

引用:我很明白,我4年前患上玫瑰痤瘡,從前我係

原帖由 small_130 於 14-07-29 發表
我很明白,我4年前患上玫瑰痤瘡,從前我係一個皮膚極好的人,我敢講係完美,好似bb仔咁
但自從有左玫瑰痤瘡 ...
我都有玫瑰痤瘡,有成7,8年啦,成日又好又腫有時痛,有時夜晚熱醒無得瞓,我都想好似你咁唔返工唔落街,好多朋友都無見啦,中醫西醫都睇過,好灰。

珍珠宮

回覆:臉上濕疹令我好想自殺

真心希望你去試下呢個中醫,我上個月係茶餐廳有個熟客同個伙記講佢比呢個中醫醫好幾十年嚴重濕疹,我好奇抄底左佢講個中醫名專醫奇難雜症諗住可能有用。 基隆街 鄧寶生,你試完話比我地知work唔work喎。

珍珠宮

樓主最近點呀?
我哋好關心你

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:jasmine. 的帖子

完全唔用類固醇係幫唔到你,睇醫生都係比類固醇藥膏比你,問題係用係身同面係有分別(面會輕d,我之前試過,比醫生駡)
所以一定要覆診,情況好轉,醫生再開輕d為止!
P.s 我之前試過面部出水、又紅又腫,我敷蘆薈gel(雪凍佢)可退紅退腫!當然都要睇醫生啦!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

有!面有濕疹絕對唔出奇,唔好亂搽上任何嘢,因為可以搽上身同搽上面係有唔同;去睇西醫,西醫名叫黃錫明,而到好多jm都識,佢唔係皮膚專科(所以唔算貴),但佢睇皮膚出哂名
地址係旺角和西環,上網已經揾到資料。
我都係濕疹人,睇咗佢十幾年嘞!單單是面部,只是幾百蚊而已,但要有恆心,一定要覆診。

希望幫到你!

大宅

我之前都有,因為覺得好樣衰,所以成日左遮右遮咁,攪到次次行街都俾警察揸身份證,問我係咪俾人打到咁睇中醫同皮膚科醫生都冇用,最後我試下介食肉幾個月,跟住就好返哂

珍珠宮

引用:有無人d濕疹凈係臉部生? +

原帖由 jasmine. 於 14-07-30 發表
有無人d濕疹凈係臉部生?
有無睇政府皮膚科?

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

男爵府

濕疹用香薰油唔知得唔得.

係咁既, 幾年前我地去行工展會, 有檔介紹一隻油. 話牛皮癣同濕疹都用得.
咁我朋友一個有牛皮癣, 一個有濕疹. 佢2個都買左.

牛皮癣果個有一達仔, 半隻手指尾咁大. 查藥膏都不停發. 咁又唔算嚴重. 佢用隻油好快好左. 到而家幾年喇, 1年都唔發一次.

濕疹果個只係輕微, 唔嚴重. 買左之後佢話用左好d , 但懶用用下冇用. 所以唔知實際係咪有用.

我問到個名比你睇下試唔試下.

複式洋房

有無人d濕疹凈係臉部生?

chingyee0210  我係  發表於 14-8-9 23:02

水晶宮

引用:大家知唔知邊度有用防蟎枕頭賣?

原帖由 jasmine. 於 14-07-16 發表
大家知唔知邊度有用防蟎枕頭賣?
你去sogo賣床上用品果層,有一個專櫃佢賣好多對濕疹方面嘅用品。

珍珠宮

玩具勳章

引用:Quote:chingnc+發表於+14-7-29+18:23+我生

原帖由 番茄仔 於 14-07-30 發表
唔好用喇, 類固醇黎
唔用就爛晒。出唔到街見人。我都有問過醫生。佢話安全。茶皮膚唔入血。吸鼻個隻都有少量

子爵府

BK Milk勳章

chingnc 發表於 14-7-29 18:23
我生係頸都好想死。完全明白你。我用一隻膏係止痕退紅,一茶幾日即刻無晒事。一唔茶又紅又乾又痕,r出血:na ...
唔好用喇, 類固醇黎

子爵府

BK Milk勳章

jasmine. 發表於 14-7-11 23:45
我用緊bioderma Sensibio mask. 對我是有效的...因為我用avene mask都會敏感...哩隻係唯一一隻我紅到關公咁 ...
當你情況好差時唔好用AVENE呀 乸面好Q痛
SISLEY有支敏感用的MASK都唔錯 係貴D囉
好似$7XX

複式洋房

所有錢都用哂去睇醫生 好大負擔 我真係晤想再連累家人 好灰心

子爵府

樓主 加油!

大宅

抵抗力差是會引發濕疹及皮膚問題,多做運動,保持乾爽。加油!

大宅

畀面勳章

我很明白,我4年前患上玫瑰痤瘡,從前我係一個皮膚極好的人,我敢講係完美,好似bb仔咁
但自從有左玫瑰痤瘡後,我睇位啲皮膚愈來愈差,試過整整一年多時間塊面都係爛哂,毛孔粗大,又紅又腫又油,全面都係紅瘡同白頭瘡,好得人驚,個一年多我放棄哂我的生活,無工作,唔敢見朋友,樓下都唔敢落,整整一年多都困係家中
好好彩終於比我搵到個好醫生,我呢一年已經好返好多,雖然無可能變返以前咁,但我已經好感恩,只少呢家皮膚同正常人無分別,有時都有人讚我皮膚好,我都好開心了
天無絕人之路,唔好灰心!共勉之!

公爵府

Pura_milk 發表於 14-7-29 18:35
你好犀利!
無得唔犀利, 自己個仔無得唔醫
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

伯爵府

我朋友試過出哂水。 介紹佢睇屯門皮膚料醫生。 好返。 不過醫生又係好x 寸

首頁
12345...17

尾頁

跳至