婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

事源今日阿女病左無返99家食飯, 我地1星期有4-6日會返99 家食。老公放左工就自己返左去食,飯後99 就同c6講,如你老婆唔怕辛苦,你比少d 家用, 少d 返黎屋企食,唔使返咁多晚。

咁老公食完返黎屋企, 佢就話99咁講, 問我點。之後 c6建議我同99講: 唔使99妳辛苦, 我地少d 返黎, 一星期返三晚, 2晚99煮, 1晚我買餸我煮。

我即刻拒絕左c6, 我同佢講我唔會咁講, 既然你媽已開聲, 仲使乜講咁多, 又咁又咁,我覺好煩, 而且6299未必喜愛我煮既野, 仲有99唔鐘意我搞佢廚房。

老公聽到有d 嬲嬲地, 話我想阿媽阿爸見下阿女, 我唔記得自己講左咩, 總之老公唔開心, 我地無再傾落去。我自己心諗我都好想我囡見下我阿爸, 我都好耐無返娘家, 我爸次次都係出街食飯見到囡咋, 大概有慶祝(新年, 父親節, 生日, 做節等) 先見到我爸。

我無同c6講--我自己一向都唔鐘意返去食, d 野太咸, 99 落雞粉係唔用匙, 怕整濕d 雞粉, 但就成日倒多左, 咸到乜咁 當然d 野食都唔岩口味,唔係只係我唔岩口味, 老公好多時都話99的。

我而家應該點做好,應該返去幾多日?

我自己只想返1-2日, 會太過份嗎?
雖然我本身煮野唔叻, 但我想係呢件事迫到自己可以快速成長, 我指廚藝方面。同埋見少d 唔會咁多爭執, 我指教女方面。6299 唔興洗手抱我女, 62又成日用腳開坐地風扇, 搞到我女學左佢, 我女先15個月大, 晚晚食完飯了完牙,掉牙簽落街, 最近果次同佢地出街, 去左一個地方係有地墊, 要除鞋先可入去玩, 佢叫我女唔使除, 我同62講點可以咁自私, 有其他小朋友玩架, 女玩完, 著返鞋去左第二邊玩轉頭62自己又帶我女去返要除鞋果度玩, 62又話佢無幫女除鞋, 講極都唔聽, 加上實在太多事不能詳錄。 天啊,我真係頂唔順。我女再近佢地咁多, 真係唔知會變成點。

所以我覺得返少d , 雖然辛苦d , 但對我女來講, 我覺係好事, 對我來講, 唔使因為教女問題起爭執。有人支持我嗎? 我應該點同老公及99傾, 佢地聽起上黎會覺得舒服d. 教下我, 感謝

翡翠宮

回覆:99同c6講減家用(完)

咁又少見D唔好咩?無返99度可以返老豆度食

複式洋房

回覆:MrsloMan 的帖子

你奶奶好好,有得減家用,食少兩餐自己煮咪得囉。

我同老公唔會返去食,個個星期出街,又係我地比晒,家用一毫子都無減過,你真係好好喇。

MrsloMan  重點唔係家用-_-||   發表於 14-7-28 22:04

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+luckybaby2011+於+14-07-25+

原帖由 MrsloMan 於 14-07-25 發表
老公叫我同99講架,我都唔知仲有咩需要講
咁你咪同99講以後一星期只返兩晚law,因為你99話你唔怕辛苦自己煮就返少d,咁你出聲回應佢都好正路!減家用個d就等你老公自己講啦,你多咗買餸煮飯,記住要老公加番家用比你!

男爵府

引用:事源今日阿女病左無返99家食飯,+我地1星期

原帖由 MrsloMan 於 14-07-25 發表

事源今日阿女病左無返99家食飯, 我地1星期有4-6日會返99 ...
4-6晚太多了

水晶宮

MrsloMan 發表於 14-7-26 01:13
我老爸最近生日食飯, 我女唔認得我爸, 我爸抱佢佢喊, 我好唔開心,而家同老公傾左會返多d 去,希望好 d ...
我係好自私架,就算阿爸阿媽呢排冇見阿仔,我日日都會同佢提起阿爸阿媽,我個仔15個月,今日我阿媽同佢視象佢都識叫阿婆,上次成個月冇見我父母,見到都仲係表現得好開心,但我從來唔會提起6299,我個仔連佢哋係邊個都唔知,阿仔鍾意一個素未謀面既陌生人多過6299

男爵府

要返你老豆度應大條道理,佢c6係人地個仔你都係人個女,你都會掛住爸爸,你爸爸都要見孫,點解唔可以一人就一下,你唔好等到過節才見你爸爸,想見咪見,天經地義,爭爭爭,最憎。道理嚮你度,就理直氣壯。

男爵府

引用:Quote:MrsloMan 發表於 14-7-25 20:58 sorr

原帖由 貧窮媽媽 於 14-07-26 發表
哦,咁我又冇咁衰女既,不過係最近因為某d原因要搬開幾個月,同娘家遠左,所以一個月先見得一次平時我家人 ...
我老爸最近生日食飯, 我女唔認得我爸, 我爸抱佢佢喊, 我好唔開心,而家同老公傾左會返多d 去,希望好 d la

水晶宮

MrsloMan 發表於 14-7-25 20:58
sorry, 算我覺得唔見只打電話, 好疏離law, 咁我女會對我爸無感情。
哦,咁我又冇咁衰女既,不過係最近因為某d原因要搬開幾個月,同娘家遠左,所以一個月先見得一次平時我家人唔講我都會每星期揾佢哋食一次飯

MrsloMan   有見面  發表於 14-7-26 01:14

男爵府

引用:你99咁講,即lur飯應啦!我覺得一星期一次

原帖由 貧窮媽媽 於 14-07-25 發表
你99咁講,即lur飯應啦!我覺得一星期一次都夠啦!我阿爸阿媽都係一個月先打幾次電話嚟問我阿仔點 ...
sorry, 算我覺得唔見只打電話, 好疏離law, 咁我女會對我爸無感情。

男爵府

育兒性格勳章

energy5458 發表於 14-7-25 03:23
其實你99都開到口叫你地小啲番去啦,仲洗乜諗,越小見越好,同埋你99又肯減家用,咁你都係煮幾餐,又可以煮 ...

Agree

水晶宮

咖央 發表於 14-7-25 13:47
減家用同見少啲,簡直係我嘅夢想。
唔駛理c6,因為提出要求嘅係99,我哋應該尊重99嘅意願!
咪係囉,唔好話減家用啦!加家用見少d我都制呀!等價交換嘛

男爵府

回覆:99同c6講減家用

1. 奶奶提出, 但無講明幾多日(我老公好多時filter 左奶奶講既野唔話我知, 佢驚我地不和)
所以奶奶講左咩我唔知。

2. 老公話想返3日 , 因為知道6299 想見孫, 所以同我建議話2日奶奶煮, 1日我煮@99 home.
(我估可能係99意思返3日)

3. 99點解肯講減家用, 因99驚老公發脾氣---因為雖然老公成日發99脾氣點解收佢咁多家用, 收細仔收少2/3 , 但其實佢唔係想比少d , 只係覺佢媽應收細仔多d 錢,咁佢地2個老人家可以鬆動d, 所以就算我地少返去都唔會比少家用99.

4.我主要唔知點覆佢地實質要返幾多日,尋晚拒絕左我老公建議, 我都要諗下我既建議,又要好聽又唔得失佢地, 我昨晚訓唔著先上黎問啫。 不過我睇左咁多人議見大概知自己點同老公講, 謝謝各位。

男爵府

99好好人, 主動減家用, 仲想掂呀,

大宅

其實真係唔係好明樓主想講乜, 就咁睇, 我覺得你99好好LAW~

littledot  樓主係唔妥佢c6啫!  發表於 14-7-25 15:57

男爵府

樓主老公諗多左,99都叫唔好返咁多,佢又自己提議樓主煮返餐。
見少阿媽一陣會死咩,頂。

男爵府

畀面勳章

既然係99自己講,就順佢意
樓主唔應該一口拒絕你老公
婉轉啲講好啲

禁止訪問

珍珠宮

引用:你99咁講,即lur飯應啦!我覺得一星期一次

原帖由 貧窮媽媽 於 14-07-25 發表
你99咁講,即lur飯應啦!我覺得一星期一次都夠啦!我阿爸阿媽都係一個月先打幾次電話嚟問我阿仔點 ...
減家用同見少啲,簡直係我嘅夢想。
唔駛理c6,因為提出要求嘅係99,我哋應該尊重99嘅意願!

珍珠宮

你奶奶開埋口 比返錢叫你小d返!佢都算係咁!

佢似乎都唔想招呼你地...

咪返小日試下點

首頁

尾頁

跳至