單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問, 已經分居夠1年, 係咪直接上去填from 就ok? 份from 係咪要寫埋小朋友跟邊個?
仲想知, 係咪冇共同撫養? 點都有1方擁有撫養權? 如果傾唔掂撫養權咁應該點? 申請法援??
同埋我係破左產係咪爭撫養權既機會好微?

別墅

可以搵家事調解員

複式洋房

引用:Quote:tycathy 發表於 14-8-7 14:43 其實你

原帖由 yanchan8697 於 14-08-10 發表
唔擔心就假既, 萬1拎唔到撫養權就閉喇
你可以申請在法援先,律師可以比意見你,最好有屋企人湊手會勝一籌

別墅

maymay204 發表於 14-8-7 16:43
法官好著重小朋友嘅福祉,吾係話要你親身湊足24個鐘,因為為生計好多人都要返工。而你要諗定小朋友跟你,係 ...
咁都好d.. 我都要睇下點安排, 家陣係mami 幫我照顧

別墅

tycathy 發表於 14-8-7 14:43
其實你可以搵社區褓姆湊架,你唔好太擔心
唔擔心就假既, 萬1拎唔到撫養權就閉喇

別墅

tycathy 發表於 14-8-7 14:44
你有冇律師?
無呀~ 我打算到時申請法援

別墅

回覆:yanchan8697 的帖子

法官好著重小朋友嘅福祉,吾係話要你親身湊足24個鐘,因為為生計好多人都要返工。而你要諗定小朋友跟你,係你返工嘅時間,小朋友由邊個去照顧?呢樣係好重要嘅安排。只要你安排妥當,應該問題不大嘅。如非必要,法庭盡量都吾想改變小朋友嘅現狀。

複式洋房

引用:其實你可以搵社區褓姆湊架,你唔好太擔心

原帖由 tycathy 於 14-08-07 發表
你有冇律師?

複式洋房

別墅

maymay204 發表於 14-8-6 16:41
其實小朋友都返學,你可以揾課餘托管幫手,放學直接去,等你放工去接返走。老實講有邊個老人家吾寵小朋友吖 ...
我都明係會好寵, 但係.. 我想小朋友跟我多d

別墅

maymay204 發表於 14-8-6 16:37
甘即係你想小朋友跟你住,但係又人幫到手湊?
當然係想同我住啦

但係我係想知, 佢果邊有人幫手湊, 而我冇, 會唔會影響小朋友跟我既機會

別墅

引用:Quote:maymay204 發表於 14-8-5 14:01 你地

原帖由 yanchan8697 於 14-08-06 發表
但我要返工, MAMI 身體又比較差, 而佢果邊有麻麻爺爺幫手照顧, 但十分寵小朋友
其實小朋友都返學,你可以揾課餘托管幫手,放學直接去,等你放工去接返走。老實講有邊個老人家吾寵小朋友吖?如果佢地真心錫個小朋友,係咪俾佢地照顧好過去托管呢?

別墅

引用:Quote:maymay204 發表於 14-8-5 14:01 你地

原帖由 yanchan8697 於 14-08-06 發表
但我要返工, MAMI 身體又比較差, 而佢果邊有麻麻爺爺幫手照顧, 但十分寵小朋友
甘即係你想小朋友跟你住,但係又人幫到手湊?

別墅

tycathy 發表於 14-8-5 15:20
如果你地冇共識,而雙方都要爭取,法官就會將你地2位大人交比社會福利署做家訪,會評估你地2個邊個適合湊個 ...
明白!! 希望可以達成共識唔好咁麻煩, 好怕會影響到小朋友

別墅

maymay204 發表於 14-8-5 14:01
你地如果溝通到嘅話,不如好好傾下,吾好為左啖氣而打官司爭黎爭去!共同管養或單獨管養都好,吾同住嘅一方 ...

不過我會再同佢果邊傾下.. 希望可以達成共識啦! TKS

複式洋房

引用:Quote:tycathy 發表於 14-8-4 23:10 多數都

原帖由 yanchan8697 於 14-08-05 發表
SORRY 想問清楚多小小, 家庭社工即係咩? 評估會關於D咩?
如果你地冇共識,而雙方都要爭取,法官就會將你地2位大人交比社會福利署做家訪,會評估你地2個邊個適合湊個小朋友

別墅

你地如果溝通到嘅話,不如好好傾下,吾好為左啖氣而打官司爭黎爭去!共同管養或單獨管養都好,吾同住嘅一方都有探視權或留宿權去見小朋友,除非有啲特別因素令個官覺得吾適合見喇。而探視嘅時間,你地可以自行協議,如果傾吾掂,個官會因應你兩個嘅要求而揀選個佢認為合適嘅時間,大前提係小朋友嘅福祉。以我為例,我老公之前為左小朋友去法庭申請管養權,係非婚生的,淨係探視都拗左幾次,傾吾掂,對家要每隔星期六中午至星期日夜晚九點(話要同小朋友安排啲學野嘅堂同埋要同佢食早午晚餐同宵夜,佢話吾要求每星期見已經好好),我地只可以俾佢隔星期六上午十點半至星期日十點半,因為小朋友星期日夜返會好攰,又吾夠時間做功課),終於個官認為我地個方案好啲,對家話要返工,呢個時間吾得,個官就話甘你吾好見囉,佢係自僱人士,所以時間有得自己調節,最終就改為十一點半至十一點。
個人認為,真心想照顧小朋友,個生活管束權最重要,有呢個權代表小朋友跟你生活,佢嘅日常生活由你安排。

別墅

小朋友得五歲判俾媽媽機會係大啲,不過爸爸要同你爭都有機會爭到。

別墅

tycathy 發表於 14-8-4 23:10
多數都係判比媽媽,但佢5歲可能識表達自己既意思,如果你另一伴都爭取,就會有家庭社工做評估

...
SORRY 想問清楚多小小, 家庭社工即係咩? 評估會關於D咩?

別墅

maymay204 發表於 14-8-4 15:10
小朋友今年幾歲?佢以前係麻麻湊但係你都係一齊住?你同爸爸分開左後小朋友開始跟你?

...
5歲, 大概小朋友兩歲既時候我同佢DADDY 就分開左, 個陣係我湊星期5放學到星期1返學, 今年新年後先係我湊星期1放學到星期5返學

首頁

尾頁

跳至