跳至

首頁
12345...16

尾頁

洋房

:-P 預產期係6月11日, 今個星期開始feel到個肚有dd"旭一旭", d人話胎動係好似有條羽毛掃一下, 唔知我feel到嗰d 算唔算? 有冇準媽媽開始/已經有feel 呢?:-P

洋房

原文章由 小吉梨 於 08-7-24 11:23 發表
我都想呀...不過, 我仲未出過街呀, 好驚handle唔到...

係呢, 你地出過街未? bb扭點算....我覺得自己好無用呀, 都唔知點搞佢...而家仲未識同bb沖涼, 佢哭我又唔知點好...

其實我都未試過一個人帶bb出街,最多都係同老公帶bb落樓下,一陣又上返屋企,我都未敢帶bb去太遠既地方,問過d朋友,佢地話3個月倒, 佢地先會帶阿b去d較遠既地方. 如果一個人帶, 其實我都唔掂架, 我都未同過bb沖涼, 因為之前人地話唔好濕水咁多.bb扭計喊, 我個心都會覺得唔知點算, 不過, 同自己講, bb喊係好正常既, 並唔係自己有咩問題.

小吉梨, 唔緊要架, 慢慢來, bb一路大會愈來愈需要媽咪, 所以最緊要保持自己健康同開朗, 咁bb都會成長得開心d架.
仲有, 呢到有好多媽咪會支持妳, 同妳一齊經歷呢條新手媽媽既路,加油呀!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 小吉梨 於 08-7-24 11:23 發表
我都想呀...不過, 我仲未出過街呀, 好驚handle唔到...

係呢, 你地出過街未? bb扭點算....我覺得自己好無用呀, 都唔知點搞佢...而家仲未識同bb沖涼, 佢哭我又唔知點好...

公主, 你會帶埋bb嗎? 怕唔怕人多呀? 用bb車 ...

小吉梨,
我只係試過自己帶bb去樓下坐下jar,去遠d都係有人陪。bb扭計???帶定d奶咀果d野law,盡量少坐巴士果d,快d回家or到會場應會比較好,真係搞唔到就煮到埋黎先食~尼d野...我想我人生總有一天要面對佢係街度扭ge。
你有沒有向你媽or有bb的朋友請教下點照顧bb呀???有時候叫你家人過來,多少幫到你,令你知道bb做咩喊家。bb沖涼慢慢黎啦,bb硬淨d時你會易學好多家啦。or你可以向健康院姑娘講出你以家的想法&向佢地請教呀,佢地會好樂意幫你家。再唔係你試講你個問題係bk度呀~

果日同唔同bb出去呀???好問題...我以家重想緊...but如果同bb出去,我估我好大機會同以家幫手照顧bb的姨姨一齊出去啦,因為我d骨頂唔到抱bb咁耐呀

我早前寄回產後問卷俾廣華,今日收到佢地姑娘call,佢地真係好好呀 ...佢問我以家點呀,問下我身體健康又問下我心情。其實我重有野想同姑娘講家,最衰bb係度喊,我沒時間再同姑娘講...果位姑娘唔知係唔係護士黎家呢???

洋房

我諗我唔會帶bb去bb展,因為我住得比較遠. 8月8日都ok呀.唔係星期六仲好d.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mimi2007 於 08-7-24 09:10 發表

我呢幾日好d 啦! 朋友幫我用藥酒卒過
手腕,而家好返好多,可以抱bb,感覺好得多.醫生嗰到,已
經ok啦, 睇咗之後,佢話產婦因賀爾蒙改變,係比較容易情緒低落,叫我唔駛担心,聽完佢講,個心安樂d,之後又瞓返好d,瞓 ...

聽到你好番多了,我就放心啦~~~~有d咩事要出聲wor,當呻下都好ma~

我打算係bb展第一天上午,人最少,接著2日都係星期六日,人多就比較麻煩。果度d人會免費派一張張尿片家,我朋友去年就拿了3大袋尿片回家,save番唔少money~

你睇下到時得唔得閒啦,更正日期應係8月8日

禁止訪問

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-7-21 23:57 發表

mimi,
所以我媽&姨說以前產婦沒人幫又要做好多野時,真係做到不停喊我係信家。
mimi呀,你似乎真的有d唔ok wor,醫生度你想搵咩醫生,睇下我幫唔幫到你???bb人仔細細,其實一d都唔輕,日日好似抱住包米咁搞黎搞去,真係 ...

我呢幾日好d 啦! 朋友幫我用藥酒卒過
手腕,而家好返好多,可以抱bb,感覺好得多.醫生嗰到,已
經ok啦, 睇咗之後,佢話產婦因賀爾蒙改變,係比較容易情緒低落,叫我唔駛担心,聽完佢講,個心安樂d,之後又瞓返好d,瞓覺好返d心情又好d,而家ok啦!

去bb展都唔錯,我暫時未知果日係咪一定得,不過我地可以約住先,我都相信買bb嘢會開心d.

大宅

好媽媽勳章

小吉梨,你去唔去8月份ge bb展呀???

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mimi2007 於 08-7-21 17:16 發表
公主&吉梨:
坐月真係一D都唔簡單,樣樣都冇經驗,自己身體未恢復,又要照顧BB,就算有人幫,都覺得身心疲倦。
上星期某日開始,我無端端開始失眠,愈瞓愈少,又不停流汗,初初唔知點解,以為身體唔知邊到唔妥,睇完醫生都唔係好清楚,後來同 ...

mimi,
所以我媽&姨說以前產婦沒人幫又要做好多野時,真係做到不停喊我係信家。
mimi呀,你似乎真的有d唔ok wor,醫生度你想搵咩醫生,睇下我幫唔幫到你???bb人仔細細,其實一d都唔輕,日日好似抱住包米咁搞黎搞去,真係幾手痛家,我以家知道y做左人地mom的女士好多手臂都好粗啦...分享一個抱bb方法俾你,等你手好番時抱bb都舒服d---你先係自己床度打直一個枕頭貼床頭,再一個打橫枕頭係貼你腰位,你個人"埃"係枕頭坐,2腳好似生時咁分開少少,你再將bb伏係你心口,bb腳分開2腿咁坐係你其中一隻大腿上,你一隻手扶住bb pat pat,另一手扶bb頸。bb如果喊時,你郁下大腿or扶patpat的手郁郁下,bb就會以為你逗緊佢家啦。尼個方法希望可以幫到你啦,抱唔到bb心會唔舒服家~
其實果句說話係我真心話,真正個句係如果你想我過來教你而你又唔介意我尼個新識的bk媽咪,我真的會教你,因為我深深明白你的心情。所以,你唔好介意,如果你真的想搵人幫你,我絕對樂意支持你。另外,8月9日有bb展,你會唔會去???出去行下又買下野俾心愛ge bb,心情會好d家。我約左另一位bk媽媽啦,你都一齊去啦,好唔好???~

洋房

公主&吉梨:
坐月真係一D都唔簡單,樣樣都冇經驗,自己身體未恢復,又要照顧BB,就算有人幫,都覺得身心疲倦。
上星期某日開始,我無端端開始失眠,愈瞓愈少,又不停流汗,初初唔知點解,以為身體唔知邊到唔妥,睇完醫生都唔係好清楚,後來同朋友傾吓傾吓,先知個原因。
其實BB未滿月,係我呀媽&工人幫手,本來都OK,就來滿月時,因呀媽屋企嗰邊有人需要照顧,所以就唔可以繼續幫我照顧BB,工人比較生手,記性馬馬,做嘢唔夠快,教極都唔係好大進步。而我自己因手腕整傷咗,暫時唔可以抱到BB,結果我可能擔心屋企搞唔掂,失眠咗個幾星期,情緒又唔係太OK,而家可能要睇醫生,又唔知搵唔搵到個好既醫生,心裏有D擔心,都唔知點算。
公主:
聽到妳話<如果我係真係識你,我尼一刻一定會走過黎教你。因為我好明白想俾bb食好人奶&初當人媽媽ge心情>,唔知點解,真係覺得好感動,希望呢段日子快D 過,嗰種疲倦、無力同不安既感覺真係好難頂。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 小吉梨 於 08-7-13 21:31 發表
大家好呀, 我看了你們的情況, 真的感同身受呀....

我也發生了很多事, 但無時間細說了...都是相處的問題, 照顧的困難, 傷口痛的問題, 同埋餵人奶的困難lor...也哭了很多次, 所以無上網呀...

其實可能唔係大問題來的 ...

唉...究竟有幾多人坐月可以開開心心咁過,冇事冇幹呢???y都發展問題都係離唔開照顧bb、6299、餵奶奶等等問題呢???係唔係產婦生完都要喊下,老左都要眼睛唔好呢???定係通常d人都唔知產婦心情呢???but我都好肯定一定同hormones&休息有關,因為未生之前,我好肯定我有d事實handle到。
小吉梨,放鬆d,自己有機會就休息下,休息過後用最勇敢ge心去面對要你細心照顧ge bb啦~我初時照顧bb時,都係好唔上手,覺得自己沒別人強。慢慢睇下人點做,自己慢慢接手and自己面對bb時,試下唔同方法去照顧bb,你會發現會有唔同的效果家。我到以家都成日俾人話我太worry bb啦,but新手媽媽係咁家啦。當我同我有一位已為人母,年齡差唔多的朋友傾下自己問題&點照顧bb,自己的心情放鬆得最快&學得好,又發現原來自己遇到的問題,大家都會有,慢慢過度就可以...
得閒上黎傾下,有時候見有人回自己,傾下傾下,心情都可以好番d~

其實你地都算好...老公會支持你地...我老公就....夾埋佢家人黎數我,話人地生又唔會咁,我就係咁喊,又尼樣果樣,生仔本來係一件開心ge事,我搞到破壞左個好家庭wor...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mimi2007 於 08-7-7 11:25 發表

睇完妳既苦況,真係唔知講咩好,初初以為生係最難,原來生完仲複雜,身邊既人有好多意見,真正幫到手既其實又唔多,阿媽成日就想我餵奶粉,佢怕BB唔夠飽,奶奶就識D唔識D,但係聲就大,應食既唔比我食,唔應食既就係要我食,真係好辛苦,餵人 ...

嗯...沒錯,生完重要為更多事粗心,根本好難坐好個月...你奶奶以家係唔係幫你坐月呀???你唔係會請人幫手嗎???你老公有沒有support你呀???
你餵人奶度,你可以去健康阮果度問姑娘,佢地好nice,會教埋係點做家,睇到你做對先放手家。你將你ge問題&你少support同佢地講啦,佢地會同你傾啦。如果我係真係識你,我尼一刻一定會走過黎教你。因為我好明白想俾bb食好人奶&初當人媽媽ge心情。
哈哈~~~對呀,佢地係覺得我已經好幸福啦,唔好再求d咩啦。我咁睇啦,佢地以前可能真係生活好苦,以家已經好好。but佢地忽略一點係以家我地尼代同佢地果代係冇得比,我地習慣的生活佢地話係好(當然係要thx佢地的努力啦),but唔通佢地又要同佢地上一代比,佢地當時生活已經好好,唔好同我地講佢地當時係幾苦???苦係個人ge感覺,係苦就苦。

希望我地快d身體復原,身體健康!!!

唉...我ge老公,佢之前重話要生多個,睇完佢今次點做,真係冇下次。係我最須要人support&最無能為力ge時候,佢居然咁對我 。下次我會為自己設想先,為左佢佢重要話我不是,我寧願愛自己好了。

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-7-5 11:07 發表
but我同bb要出門口都唔易,真係辛苦了我家人。我老公果邊不斷話生左應該係開心事,以家搞成咁,問有咩地方得罪我???又話我要仔唔要老公(話說係佢媽要我同佢果仔離婚先家wor,因為我話唔俾個bb仔佢就照顧ma,佢話我好惡wor),係咁 ...

睇完妳既苦況,真係唔知講咩好,初初以為生係最難,原來生完仲複雜,身邊既人有好多意見,真正幫到手既其實又唔多,阿媽成日就想我餵奶粉,佢怕BB唔夠飽,奶奶就識D唔識D,但係聲就大,應食既唔比我食,唔應食既就係要我食,真係好辛苦,餵人奶已經冇覺好瞓,仲有咁多嘢要粗心,又要應付好多人,聽好多電話,自己身體又未復原,唔係為咗BB,真係會捱唔住,我都喺坐月期間喊咗唔少次,眼都痛埋。

由我努力嘗試到BB飲咗半個月人奶呢段時間,發生左好多嘢,我始終覺得唔能夠餵人奶好可惜,又覺得身邊其實冇咩人好支持妳餵人奶&話比妳知點餵,停餵後BB扭計多左,尤其係當我抱佢時,佢成日好似想食咁,搞到我心都酸,成日想喊。

聽到妳既情況,都替妳辛苦,希望遅D老公會明白妳既處境,新媽媽既壓力,或者只有我地經歷過既先知,媽咪&奶奶雖然經歷過,可能已經太久遠,佢地比我既感覺係而家既媽媽已經好幸福,唔明我仲有咩需要。
ANYWAY,唔知妳覺唔覺得,望住BB&想起BB就會比較堅強,比較開心,希望所有嘢好快會雨過天x,大家既身體都可以快D復原。

大宅

好媽媽勳章

but我同bb要出門口都唔易,真係辛苦了我家人。我老公果邊不斷話生左應該係開心事,以家搞成咁,問有咩地方得罪我???又話我要仔唔要老公(話說係佢媽要我同佢果仔離婚先家wor,因為我話唔俾個bb仔佢就照顧ma,佢話我好惡wor),係咁話錯全係我...又話我偏激呀、硬ge女人沒幸福呀、你個女喜歡左我個仔跟左佢,就應該事事聽男家呀...我老公一直指係我錯,話坐月搞成咁係我自己拿來...重家用都唔俾我,要我借佢錢,重話要立借據...佢家人又話
唉...太多啦...真係一時間唔知點講俾你聽...因為我有宗教信仰,又係服務於社福界,所以佢地會成日一句,你地信尼個宗教都係咁or你尼個職業,咁ge樣,點工作???笑話...我覺得我都係人一個,又唔係升仙or做左神,我又會放工,我職業還我職業,放工後我係我。你唔理我點做我ge工作,反正我問心無愧就可以...尼d說話,係我老公同佢父母常放在口的...
對住我老公,我真係心淡至極...事到如今,佢重要不斷話係我錯,我同佢平心而論事情究竟係點,我都有講我有不足之處,佢就要係咁話我家人對你咁好,佢地係一個好人,你重有咩唔滿意???我同佢一齊講件事好耐,佢都係咁ge態度對我...

唔係為左從前好似重有d好ge事&感覺,重有bb,我真係...
唉...唉...唉...

[ 本文章最後由 南瓜車公主 於 08-7-5 11:41 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mimi2007 於 08-6-30 11:52 發表

好羨慕妳可以全人奶餵B,我開頭唔識,喺醫院又冇咩點教,終於搞到谷奶都唔知,以為自己唔夠奶,其實係BB飲唔到,後來差D搞到發燒,好彩及時睇左中醫,然後,再努力左個幾星期嘗試餵人奶,我就搞到近乎虛脫,最後都係支持唔住,因為好難追到 ...

唉...我係醫院都係呀...我追住問d護士,有d人都未必係理我呀...我明白佢地係好忙ge,but搞到我真係唔知點咁...but後來都有d好護士教我,教我幾次後,我終於學會...學會又上左奶後(其實我想第2日已經上左奶),有又d護士想我人奶b跟到佢地d工作進度,係咁迫我俾bb飲奶粉,話我成日抱住個仔,咩都唔做wor。人奶bb初生當然係食得超密啦,食奶都要時間家,佢就果d時間都唔俾,係咁話我。我bb係醫院第2日突然過24小時沒尿&便,佢就居然作我bb record,話佢一切正常,要我地早d出院,衰得佢呀!!!後來我忍唔住要投訴佢,佢先好態度d,又講到自己工作好辛苦,好可憐咁。其實護士長知道我當時為左bb好唔開心,佢幫我check過我係唔係唔夠奶,佢話其實你係好夠,初生bb有時候會有咁ge情況,係尿尿都冇就比較麻煩d...唉...總之有左佢到佢出左世後,真係一件事比一件事一件&麻煩...
你自己要小心身體呀,因為健康係你自己,你身邊任何人都唔會因為你健康唔好而有任何損失,所以你自己要好好保重呀!!!特別係坐頭一個至一個半月(小月),人地話影響係大好多呀。你的問題係100日係咩,其實100日內都係坐月,小月係最重要的,接下來日子內就係大月,由小月至大月滿100日後,你要再補番身就非常難啦。所以,你而家要小心照顧好自己,你重有大月可以追家,雖然沒小月的效果快而勁...
我y坐月衰左???講起黎係講你都唔信呀...聽親ge人都話:wow...咩咁呀...我完全感覺到一"學"眼淚係心中流...我想尼一世我都會一直流家啦...其實我都係坐月先見識到原來世界上可以有人係咁...真係人外有人,天外有天...其實我差唔多整個小月,都在哭,我預左我年紀大d會眼差好多啦...因為實在太令人傷心聲氣憤啦,所以我就算知道後果,都控制唔到自己...算啦,可能有d野係整定,鬼叫我自己沒看清楚,跌左係個火坑...
其實,講咁耐感受,問題源自我之前同你講過ge坐月地方問題...唔知你記唔記得我之前同你講過呢???我到最後3番4次的拒絕,都係逃唔過,一來係我高估左自己可以頂到一陣,2來我係為左我個送我入左地獄而唔知自己做緊d咩ge孝順仔老公...我係知道佢好想佢地果邊2個老人家睇到bb,所以我到最後千萬個不願意都自己走左去送死...其實我多少估到產後可以因為hormones情緒幾差&幾忙。當然啦,佢地果邊一家(最慘係我老公係其中一個)視尼d係:生左bb ge女人就係咁啦!!!其他野我地幫到忙,但你餵人奶,你ge奶沒可能係我地身上家ma...尼句我覺得真係一絕!!!bb佢其實好熱,醫院已經教過如何得知佢熱唔熱的方法、bb打egg、回奶等等問題。佢地完全唔洗聽人講,大熱天氣重關曬所有門窗&fan,bb出街著4件。我自己都熱到病左(短短2日的效果),講俾佢地聽時,佢地居然好理所當然話,你係大人,自己識衡量,熱你可以唔著咁多家!!!天呀,我當初係咁拒絕著,要開門窗,你又係咁唔俾&話我???bb熱到唔食奶,訓唔長,佢地最叻就再抱bb過來同我講:bb肚餓啦...哈哈,真係搞笑...bb後來面黃要入院睇下,嚇到我個心唔知跌左係邊到,果時佢地重要係天氣好熱時,不斷幫bb再著多d,我叫左唔好啦,bb唔舒服,佢地就係唔聽...去到急症室,我第一次唔洗點等就上左病房,喊到我...果時我因為短短係佢屋企住2日而受ge野,一次過爆曬出黎,因為我真係人都癲啦,所以即使我當時好努力抑壓自己語氣,我想都唔會輕得去邊。我同佢媽話你要幫bb再著多d我俾埋你尼一次,沒下次,之後我自己照顧番。可能我當時實在太嬲啦,因為bb唔舒服,醫護人員都講左叫佢地尼野唔好咁做,果樣唔好咁做啦,佢地一句話佢地邁ge說話可以係錯家,繼續我行我素!!!呵呵...笑死我...所以可能我當時手指指左(我自己就真係已經忘記左啦)...孝順仔老公由始至終都係企係佢家人旁,對於我一切的唔開心放在路旁,重話我幾唔開心都唔應該咁,話個仔而家又未唔舒服,你咪由得佢地law~我聽完立即o曬咀,唔係呀???!!!要等佢唔舒服先呀???之後,我就覺得我點用心保護仔仔好,都做唔到,因為環境限制太大啦...我當刻真係覺得自己又走唔到,仔仔又咁,老公又咁對我,我真係唔覺我重有咩將來...前無去路,後有追兵...我係孝順仔老公屋企,其實我真係自覺自己似一個糧倉多d...bb要食先抱俾我,其他時候佢地3個大人成日圍住bb,搞住佢訓覺,覺得佢好得意...所以,我真係覺得自己咩都做唔到,真係打算死左佢算數...點知要死都唔易,窗花鎖起,房內沒利器...
anyway,我媽佢地後來知道我情緒好唔得,而且熱到病左,皮膚出埋疹,佢地就接走左我

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-6-28 21:55 發表

哈哈~~~我地真係有緣啦!!!
你以家人奶點呀???希望你可以好好調理好你ge身體啦,我坐月頭半月已經坐衰左啦 ...媽&姨她們以家要我一定要坐足100日補回,我later都要去看中醫,但問題係我bb係全人奶b,我真係唔知 ...

好羨慕妳可以全人奶餵B,我開頭唔識,喺醫院又冇咩點教,終於搞到谷奶都唔知,以為自己唔夠奶,其實係BB飲唔到,後來差D搞到發燒,好彩及時睇左中醫,然後,再努力左個幾星期嘗試餵人奶,我就搞到近乎虛脫,最後都係支持唔住,因為好難追到阿B食量,而家只好餵奶粉。身體仍未恢復,繼續睇緊中醫。妳因咩衰左呢?點為知坐100日月?

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mimi2007 於 08-6-28 17:12 發表

真巧合,喺妳留呢個MSG既時候,我就已經喺同日上午生左我既囡囡,本來生完既我頭幾日仲好精神,後來因為餵人奶出現問題,而家變得相當孱弱,要睇中醫調理,不過呢兩日已經好D,所以先上到網。無論如何,而家望住個女就好滿足,身體慢慢 ...

哈哈~~~我地真係有緣啦!!!
你以家人奶點呀???希望你可以好好調理好你ge身體啦,我坐月頭半月已經坐衰左啦 ...媽&姨她們以家要我一定要坐足100日補回,我later都要去看中醫,但問題係我bb係全人奶b,我真係唔知點出門口呀。而且,我始終泵奶未成功呀,學極都唔及bb啜出得多奶...

洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-6-11 20:55 發表

靚靚mimi,
嘻嘻~~~係你留尼個msg俾我時,我就已經係同日上午生左bb啦。坐月真係一d都唔容易,照顧bb更加唔容易...
你以家點呀???我想你都差唔多生得啦~多點休息呀,生左之後真係休息少左好多mouth: ...

真巧合,喺妳留呢個MSG既時候,我就已經喺同日上午生左我既囡囡,本來生完既我頭幾日仲好精神,後來因為餵人奶出現問題,而家變得相當孱弱,要睇中醫調理,不過呢兩日已經好D,所以先上到網。無論如何,而家望住個女就好滿足,身體慢慢調理囉!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mimi2007 於 08-6-2 13:44 發表

wow~~~~~~~~~~~要提早祝你生日快樂先得!!!
QUEEN QUEEN:多謝妳既祝福!
做媽咪真係唔簡單,之前又驚太早生,而家又怕要催生。
我記得妳應該仲有一個多星期既時間,希望BB喺催生之前出世啦,仲有機會 ...

靚靚mimi,
嘻嘻~~~係你留尼個msg俾我時,我就已經係同日上午生左bb啦。坐月真係一d都唔容易,照顧bb更加唔容易...
你以家點呀???我想你都差唔多生得啦~多點休息呀,生左之後真係休息少左好多mouth:

首頁
12345...16

尾頁

跳至