婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有一個女, 其實一早都知他重男輕女, 他都好錫我個女, 因得一粒內孫, 因得老公一個男丁(年紀都4x), 其餘全是家姐and細妹, 但我老公1 份人工好多開支, 一層樓我們, 一層居屋奶奶and細妹住,(姑仔雖未嫁但冇出錢供, 奶奶話仔要照顧老母and 細妹), 另外再比家用奶奶, 另有一個姑奶家境唔好, 老公比錢佢叫佢幫奶奶打掃,買餸3小時. 除咗姑仔有比家用, 其餘全部唔需要, 佢話個啲係外嫁女. 而我係全職媽媽.
所以我們只想生一個就算, 老公好孝順我怕他為咗奶奶, 忘記我們約定. 實情係.....

我頭先打電話問候奶奶閑談幾句, 談話冇耐他突然問我點解重唔怏啲生第二個, 我話生一個小朋友好貴, 老公開支好大, 何況現今社會都...., 點知他話, 得一個咁悶, 我都生咁多個, 天生天養, 你咁做即係斷我香燈. 咁即係唔係生第二個問題, 而係要生仔先得, 我當時呆咗嘻嘻帶過就算, 還問幾時團年, 話要煮飯就掛線. 我:-( :-( :-( 我現在驚到手都震, 唔知點算好....

[ 本文章最後由 chichingmama 於 08-1-24 12:23 編輯 ]

公爵府

版主既老公對版主咁好, 冇因為佢亞媽講2句又改變主意, 版主你都好幸福~

而且囝同囡都係自己既, 既然覺得負擔2個會辛苦, 咁唔生多個都好正常~

開心d, 老人家有時係多野講d, 好似我婆婆都講左我舅母10幾年(佢結婚10年都冇小朋友) 到宜家咪收口law (因為舅母都40有多, 99%唔會生)~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 yucopooh 於 08-8-23 11:35 發表
我大肚果陣姑9&99都有話生仔好,而且每日都會估我係生仔定係囡(真係每日咖)
到知道係囡囡之後,佢地都仲係話:可能照錯,似係仔多d.(姑9講得最多.)講到我煩,之後,我就因為甘攪到產前抑鬱仲自殺過幾次.
有次仲住左幾日院, ...

下... 你大住肚自殺?mouth: mouth:

唔好理D閒人, 講閒言閒語

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,你問下你99如果我第2胎都係女,咁咪要一直追落去囉,
就算天生天養,都要有錢供書教學嫁,唔通唔俾佢讀書呀,
你99都幾自私嫁喎,仔就要養家,莫非女冇責任,
仲好意思話你地,真係不知所謂:;pppp:

男爵府

我生左個仔, 99話想我生多個女, 因為有仔有女會更好.
不過, 佢冇比壓力我gei, 佢見我地冇乜動靜, 都冇再講lu

至於62, 我陀住4條7時, 佢從冇問過男定女, 但就話等BB大d, 不如生多個, 但4條7出世後, 佢都幫手湊, 我諗佢辛苦個頭, 所以, 而家都冇再叫我地生多個lu. heheh

原文章由 short 於 08-8-22 20:52 發表
個個99都要男孫,有無想過如果無女人,d男人點生, 又o米係絕後

大宅

個個99都要男孫,有無想過如果無女人,d男人點生, 又o米係絕後

洋房

D 99 差不多個個都係重男輕女,有冇諗過自己都係女人黎架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 vic6 於 08-1-25 09:03 發表

我結婚個年,佢地已叫姑拉同我講問我幾時生.
又問生幾多個, 當然我只聽姑拉講, 仲話比姑拉聽,若有問題叫佢地直接問我.

其實我聽到都好angry. 因為話晒你地想mud,可以同我或個仔講...仲mud要搵個極8的姑拉同我講. ...

咁佢地錫唔錫你個女ga??定想知你個b係男定女先叫你個大女去佢屋企玩??
其實仔有幾好,女唔好咩??點解咁恨仔..

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

學我老公咁講,我地生既都唔包生仔!養既又係我地,湊既又係我地!我地2個女都係佢內孫!!如果依家第3個都係女既,咁唔啱佢心水既,叫佢自己生囉~~~:tongue:

大宅

叫你生,叫你養,叫你教,佢就為左有個男孫?佢痴的!
邊有咁多錢呀!
俾我就照直同老公講,話佢知佢阿媽講過d咩,有咩佢地兩母子自己攪點佢,唔好煩你.

大宅

原文章由 chichingmama 於 08-1-25 17:08 發表
講講吓. 點解99唔話唔要我家用叫我安心生多幾個, 我想呀好. 我估佢唔會. 但如果真係咁做, 我就大鑊, 唔知用什麼藉口, 你們講得對, 生與唔生跟本係我們兩公婆決定, 唔知點解變咗係他們要參與意見, 其實早幾年個個多口 ...

一講到lee樣嘢就
生左個女,佢地又會唸幾時再生/追個仔,又搵姑拉問長問短...好煩.
其實,我都無同佢地鬧交,一向老公在家都唔多出聲,係真係忍唔住先出聲!! 但我只會講出自己想法,有道理的.佢地都無聲出.我唸你老公同我老公一樣,了解屋企人,但又唔想我地d新抱唔高興

依家陀住第2胎bb,問改什麼名...話比62知應是囝囝,62話點解是應該是囝囝,老公話比佢知依家醫生只會咁樣說.不會說100%的.62仲搵出改名書來比我們研究tim. 

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 CONNIEQ 於 08-1-25 04:29 PM 發表
你99話你斷佢香燈,掉返轉我99唔想我繼佢香燈呀!我有咗佢叫我落仔添呀.真係一樣米養白樣人....
悲哀:-(

又係呢d咁既99.....
佢究竟係忽定係痴架?

大宅

我62咪又係恨仔恨到傻,未知性別時成日問,真係好煩,e+生左個男孫la,99又想我生多個女woo.....大佬呀,e+生仔生女我話事ga?一唸起就唔想生第2個,雖然有計劃第2個,但係一唸到佢地咁就好"火交":tongue:

大宅

原文章由 CONNIEQ 於 08-1-25 16:29 發表
你99話你斷佢香燈,掉返轉我99唔想我繼佢香燈呀!我有咗佢叫我落仔添呀.真係一樣米養白樣人....

話斷香燈,lee個99真係無理由喎!

依家我地女人壓力比以前d女人大好多!
公司,屋企,老公,樣樣都要掂,唔掂就唔得.
咁多嘢做,肯陀肯生都好law....仲洗講男定女.
有仔有女當然開心, 但最重要是無論仔定女都要乖,聽話,孝順,識做人....人格比學業成績更重要!我地生左出來,仲要比時間心機幫小朋友一同成長,唔似幾十年代d mom &dad,生出來一定無我地lee代咁kiss同緊張小朋友.

大宅

講講吓. 點解99唔話唔要我家用叫我安心生多幾個, 我想呀好. 我估佢唔會. 但如果真係咁做, 我就大鑊, 唔知用什麼藉口, 你們講得對, 生與唔生跟本係我們兩公婆決定, 唔知點解變咗係他們要參與意見, 其實早幾年個個多口姑奶, 都有在同我個女說話中已有比說話我聽, 如問我個女你想要個細佬or細妹, 話比媽咪聽啦之類說話.....
其實我99會時時變化多端, 開頭結婚個時見我們冇動靜怕我們唔生, 就話一個都好, 好過冇, 有咗時時常都會問你是男or女, 男女都冇所謂, 雖然我們知道性別, 但老公話唔好講費時煩, 但99就買咗幾件衫全是男子, 都算我從來唔會99吵架, 其實我都明老人家心態, 所以冇所謂, 但今次直接同我講, 十多年來我都未試過話唔敢見佢.因一直以來我們都好客氣.
其實我最唔開心就係指明係要仔, 咁樣做對我個女未好唔公平.
其實我老公唔係咁大開支, 生多個都唔係問題, 但現在真係冇多餘錢, 早幾年前老公想個妹負擔啲責任, 問她有冇想過買樓, 點知她話冇想過點解呀, 即係話你永遠都係我老公間屋住, 你真係開心, 揾咁多唔供樓, 我問老公點算呀, 講到咁都唔明出啲表示, 唉....難聽啲講, 如果99他日.....我估要同佢個妹一齊生活.
我時常以為結婚係兩個人相愛就可以...原來唔係.

[ 本文章最後由 chichingmama 於 08-1-25 17:23 編輯 ]

大宅

原文章由 我愛Corina 於 08-1-25 01:53 發表
你99比咁大壓力你既
我都係得一個女,但我99冇叫過我生仔(雖然我知佢地好想要個仔)..不過佢地有話一個會好悶,叫我過幾年生多個(因為我開刀,佢地知唔可以咁快再生)..
我唔係咁想生多個,因為我怕痛...但係又怕b ...

我結婚個年,佢地已叫姑拉同我講問我幾時生.
又問生幾多個, 當然我只聽姑拉講, 仲話比姑拉聽,若有問題叫佢地直接問我.

其實我聽到都好angry. 因為話晒你地想mud,可以同我或個仔講...仲mud要搵個極8的姑拉同我講. 免佢加鹽加醋,所以在放假日即約佢地飲茶,飲完後番屋企,就同佢地傾lee件事,話要我生,我地都有自己計劃,都是傳統女人,都會生,不過不是結婚頭兩年的事. 最好能力ok會生2個. 但到我第3年有左,我一check到,佢地又煩我要問bb比邊個照顧,就話我媽咪都無咁多時間la...點照顧呀! 咁我話會請工人做,又話多$洗....但佢地無出聲話叫比佢地照顧bb. 咁我同老公都無提出. 但當我地知道是女都一路話照唔到,唔清楚,費時煩. 因62想有新抱生仔....但其他只生女,又有2次官外孕.咁我仲大壓力.

依家有第2個,最初陀住,62就好緊張打比老公問照到仔定女,又叫叔仔打比老公問仔定女,仲叫我囡囡去佢到玩,想知嘢(我都無為意,但老公話比我知想到佢地做mud),差不多每2個星期,就問下.太過緊張....連我未同老公講,我老公都知咩嘢事,但老公唔同我講番姐!!!

大宅

原文章由 CONNIEQ 於 08-1-25 16:29 發表

你99都算經典?-( ?-(

大宅

畀面勳章

大宅

下..你奶奶甘都得, 人又要錢佢又要, 甘唔得喎, 同佢講生都得, 不過冇錢俾你囉以後.

首頁

尾頁

跳至