婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

我生左女之後屋企就有好多問題,我唔鍾意99個套湊仔方法,99完全唔聽我講,佢覺得佢生左4個仔女好有經驗,雖然我係第一胎,但我都成日上網睇書睇資料,我有自己一套,我同老公講叫佢幫我提點99唔好咁寵我個女,同叫佢媽咪多聽下我意見唔好佢自然想點就點,但反被我老公話我咩事都斤斤計較,唔尊重佢阿媽,我被我老公罵我心狹窄,我聽左好傷心....好心痛..

別墅

你同我的處境一模一樣, 我同我的朋友講唔知道會以為你這段文字係我打上去, 真係同是天涯淪落人

原文章由 kantanjin 於 08-2-19 14:20 發表
一樣樣, 無錯, 一提到99個字, c6隻耳同佢個豬腦, 已起了石屎牆, 完全唔入耳. 仲要鬧番我小氣, 仲要一句話 : 佢係麻麻 ~ 那次之後我學會唔出聲, 唔理, 我有我一套,做到比c6睇,佢奈我唔何.但口就永遠唔認同.

生仔後, ...

別墅

其實我每次見99都扮睇唔到佢,佢唔同我講嘢就無出聲,一張枱有時得我地两個,我就玩電話,睇報紙,我又唔會說他們不是,我知老公一定諸多解釋,又傷感情,無謂,我未當食免費食,反正每個月比左6000蚊家用; 我真叫都無叫佢,完全透明,時我會諗自己是否有點過份

男爵府

好媽媽勳章

me too
原文章由 吱仔與lo仔 於 08-2-19 08:52 發表
我個件直頭係佢阿媽話屎係香嘅, 佢都認為屎係香架啦!!!!!呢d咪愚孝仔囉!!!!!!!!

複式洋房

唉,我c6 咪一樣, 話阿媽年紀大(今年71),唔對得好耐,所以要遷就多d, 我遷就佐十幾年. 我99到依家無咩大病,同人鬧交都唔知幾精靈同反應快, 佢家族的人差不多80-90至歸天.至怕我挨c佢都未歸天.
我99佢40幾就等仔女比家用,淨煮飯同做家務.你話佢係咪嘆過我.
我依家重要打工問錢幫手養埋佢

大宅

原文章由 MaMehar 於 08-2-22 10:12 發表
我老公要求我對99好似對自己阿媽咁...
真係好難做到...

咪系 lor, c6 對我父母同對佢自己父母都唔一樣啦.

大宅

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-2-22 13:19 發表
唉.....少d見面就少d磨擦, 其實你哋可唔可以盡量避開你哋的99?? 我覺得唔好驚你哋老公唔鐘意, 你哋要錫自己多d

我雖然作戰成功, 但始終真係好睇條c6點諗。 否則我真係同佢離婚, 我會自己一手一 ...

我投訴過 N 甘多次啦, 我 c6 都認同佢父母, 佢家姐有唔arm ga, so what ? 佢唔會為我出句聲, 如果佢系支持我, 我唔使甘慘 ~ 一個受晒. c6 覺得我應該大方 d, 唔好執著 ~ 由得佢地 lor ~ 我嬲系我小氣. 哎 ! 可能我以前真系做錯, 以為我忍佢地啦, 同 c6 嘈玩, 見到佢地我時我做得好好睇睇, 我自己死忍難忍. 甘佢屋企個個都以為我ok ~ 照單全收佢地做物 & 講物.

到我而家唔忍, 見面打完招呼就算, 唔鍾意我會黑面比佢地睇. gathering 時我攬住兩個女同佢地無物兩句. 佢地問一句, 我答一句. 我個c6 咪唔順超 lor. 話我對佢屋企人態度差.

我想講, 我個 c6 去我外家食飯都系打完招呼, 坐埋一邊睇報紙 or 打 PSP 啦. 遇到佢唔 likely 事, 佢都會向我屋企人面前黑面 ga. 甘我真系好唔明我態度有幾差 ?

所以有我都好後悔遲左甘多年先表態. 一早自己表左態, 可能唔同玩法.

大宅

原文章由 DebuPegg 於 08-2-22 16:44 發表
放心... 我梗係唔會自殺咁蠢益左我6299同c6啦.....

不過... 要長期作戰, 好辛苦. 眼見個老公完全唔理老婆感受(唔開心), 又係個句. 好心淡

明白, 同你一樣啦. 要等到 6299 歸西先可以停戰.

子爵府

放心... 我梗係唔會自殺咁蠢益左我6299同c6啦.....

不過... 要長期作戰, 好辛苦. 眼見個老公完全唔理老婆感受(唔開心), 又係個句. 好心淡

珍珠宮

好媽媽勳章

唉.....少d見面就少d磨擦, 其實你哋可唔可以盡量避開你哋的99?? 我覺得唔好驚你哋老公唔鐘意, 你哋要錫自己多d

我雖然作戰成功, 但始終真係好睇條c6點諗。 否則我真係同佢離婚, 我會自己一手一腳養大對仔女, 佢呢世都唔駛旨意再見到d仔女呀......我係認真架!! 就因為佢明白呢點, 佢又深知佢d屋企人騎呢古怪, 既然唔可以勉強我接受到6299, 6299又唔真係咁like我, 咁不如少d見面仲好!!!!!:;pppp: 唔使大家做show痛苦!!!

你地又唔好諗得咁悲, 希望在人間, 我支持你哋的!!!!

大宅

ME TOO

原文章由 MaMehar 於 08-2-22 10:12 發表
真係好難做到...
仔仔06-12-2003出世

別墅

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-2-19 13:10 發表
墨魚太太、DebuPegg:
我直頭覺得我一講6299, c6就好本能地起"鋼"保護佢哋添。所以我有時都同c6講要企返我立場諗吓, 將心比己吓如果受到咁嘅對待c6又會點。 ...

所以我盡量不會說他們的對錯,免影響感情,其實由小朋友出生後,感情差了一點,(增)執多了,大家心中要求的時間分配有出入,
他是輪班的,無論放工放幾點,都會回99家坐吓,到七時多才回來,以前我返工,影响唔到我,但現在是FULL MA,緊係想佢放工伴吓個仔,個仔見親我99,薯條汽水樣樣有.....,個仔當正她是女神,老公當然又係講好說話....,最慘我地一個星期要見2-3次,以前未有小朋友時同意的回家次數......,總之,好多啦....

大宅

真係好難做到...
:-D 歡迎到我的Blog  :-D

大宅

原文章由 DebuPegg 於 08-2-21 17:43 發表
我真係乜方法都試過勒. 差在未離婚同未自殺咋

傻啦, 唔好亂諗呀 ! 你死左咪益左佢地. 你都唔捨得 bb 啦 ! 你要長命過佢地呀. 唔好甘易放棄. 支持你 ! ~ 我自己都作戰緊. 大家努力 !

子爵府

原文章由 kantanjin 於 08-2-21 17:57 發表
身同感受~

我鬥唔過99既扮可憐(小小事就喊. 走去唱 ...

除左放棄.... 我諗唔做可以點樣攺變我老公

大宅

[quote]原文章由 DebuPegg 於 08-2-20 13:09 發表
"鬥唔過我99既扮可憐(無人陪), 同鬥唔過我老公既愚孝"

身同感受~

我鬥唔過99既扮可憐(小小事就喊. 走去唱晒成村家族人聽, 唔話得小氣, 勁搶bb)
亦都鬥唔過c6既愚孝

DebuPegg : 我可能都要等離婚先解決到問題

子爵府

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-2-21 17:01 發表

可唔可以扮晒接bb返嚟小住, 然後唔比返你99? 你同你老公唔好再"薑"落去喇, 對兩公婆感情真係唔係咁好

對, 講得無錯... 我對佢既感情淡左好多好多...
我覺得呢個男人咁對自己老婆同個仔; 有時覺得佢係因為錢(佢話依家乜都靠老豆喎)..., :cry: 好心淡
佢覺得佢老婆唔就佢又唔就佢屋企人, 好唔識做(原來識做就係送個仔俾人)....

子爵府

原文章由 rubymo928 於 08-2-21 17:29 發表

最大問題系佢老公唔肯. 甘似乎呢個方法唔 work.
bb 有幾大 ? 唯有等佢可以讀書時自己攞番湊, 因為 99 都唔識教 bb 英文掛.

多謝你地既回應..
無錯... 如果個老公肯幫我又或者為個仔好, 我使乜偷偷摸摸帶個仔番自己度住... 6299見唔到個孫幾日, 就問我老公仲乜唔帶BB"番"佢地度, 又問我"乜你放假咩"...
:-( ... 我真係乜方法都試過勒. 差在未離婚同未自殺咋

[ 本文章最後由 DebuPegg 於 08-2-21 17:50 編輯 ]

大宅

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-2-21 17:01 發表

可唔可以扮晒接bb返嚟小住, 然後唔比返你99? 你同你老公唔好再"薑"落去喇, 對兩公婆感情真係唔係咁好

最大問題系佢老公唔肯. 甘似乎呢個方法唔 work.
bb 有幾大 ? 唯有等佢可以讀書時自己攞番湊, 因為 99 都唔識教 bb 英文掛.

大宅

原文章由 DebuPegg 於 08-2-21 16:26 發表

至少... 你老公都肯檢討吓

我 "arm- arm" 先同個 c6 冷戰左成個月. 講完好一陣甘多, 之後打回原形啦. 佢當我透明, 我當佢隱形, 大家話題只系講 d 女 ga 咋.

首頁

尾頁

跳至