跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

bb會行會走喇~ 想請教大家 family day 去邊度玩好呢?

事原我地家族除左做節去街食下飯,
行下商場, 或者平時你去下我屋企玩,
我去下你屋企都無試過一齊出過去玩!
今次想要去d特別d地方, 唔係商場食肆咁呢,
最好有d地方小朋友走下, 有無好介紹呢?
(除左海x公園, 迪迪尼)

細佬 family : 兩個小朋友, 一個2yrs, 一個3yrs,
加埋工人同佢兩公婆
自己 family : 1個b, 我托住5個月肚, 加埋工人同老公
細妹兩公婆
公公婆婆

大大細細 total 都 : 13人

[ 本文章最後由 motakmo 於 08-2-27 17:43 編輯 ]

男爵府

會行會走喇~ family day 去邊度玩好呢?

原文章由 pancakelover 於 08-3-10 01:46 發表
Where is the 士多啤梨 farm?
Thank you!

其實係一個有機菜場. 位置係錦上路.我之前有訂開菜, 咁啱那天去開,咪順便去看吓個場.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

啊呀, 嘉道理個 farm 原來係山路/斜路多, 真係辛苦 c 大人囉... 不過相信一定係好有趣的地方, 等第日小笨大個0的帶佢去玩先~~

大埔個海濱花園典去0架?? 近唔近可車站0架??
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

民房

Where is the 士多啤梨 farm?
Thank you!

原文章由 yoyoslam 於 08-3-9 14:56 發表
嘉道理基本上當係行山的好地方, 沿路有好多唔好同品種的樹及花, 真係適合小學生旅行不過呢. 我總共有三個家庭去, 又車又bb上山行梯級,都幾辛苦.我個囡行得好少地方,不過睇到佢好肯上樓梯.好肯行,只不過時間關係當然不能比 ...

別墅

我們星期六去了中大. OK..
但我覺得大埔海濱公園也很不錯。。。有草地,有花圃,有魚池,insect世界。有長“提“壩。很多。。現在天氣囘warm, 那邊的花葉也開得特別漂亮.

男爵府

嘉道理基本上當係行山的好地方, 沿路有好多唔好同品種的樹及花, 真係適合小學生旅行不過呢. 我總共有三個家庭去, 又車又bb上山行梯級,都幾辛苦.我個囡行得好少地方,不過睇到佢好肯上樓梯.好肯行,只不過時間關係當然不能比佢行好多.我哋未能上到山頂,只去到一半,因要趕落山,五點鐘關門. 佢見吓豬和其它動物.我個囡見到係狗都叫yoyo,家中的小狗個名.唔知佢係唔係真識分辦狗是乜.見到的係唐狗.

之後去咗附近一個有機農場參觀兼買菜.即摘兼取走,很得意.摘咗好多”士多啤梨”.我阿媽幾開心.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

乖~

.
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

男爵府

原文章由 李小B太太 於 08-3-7 12:02 發表
多謝 yoyoslam 報料, 原來係嘉道理! 大家可以參考呢個農場官方網址:

http://www.kfbg.org/

yoyoslam, 你聽日去完記得返黎報料話我地聽好唔好玩啊~~

yes, mum

大宅

多謝 yoyoslam 報料, 原來係嘉道理! 大家可以參考呢個農場官方網址:

http://www.kfbg.org/

yoyoslam, 你聽日去完記得返黎報料話我地聽好唔好玩啊~~

男爵府

http://motor.atnext.com/moDspContent.cfm?article_id=%28%22%2CG4P%3F%5F%25%21%22%28%20%0A&CAT_ID=110&SelectedIndex=3

星期六, 日好去處.

我約埋朋友及家姐一家明天去. 因老公好少機會星期六陪到我哋.

大宅

嘻嘻, 我呢0的胸無半點墨, 梗係做 admin 啦, 邊有 quali 做teaching丫~

多謝你記得我隻 dvd 啊~~~~~~~~~~

原文章由 sweetcouple 於 08-3-6 19:25 發表
咦, 你在中大上班??? 文職還是教學?

p.s. 我仲欠你一張dvd, 我記得的, 只是老公不出手, 我搞唔掂我個燒碟......sorry要你等.....我會盡快~~

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

哈哈哈, 你地入黎我 office 做咩啊~~~

果日我同小笨、仲有我家姐同佢三歲個女, 一齊響中大玩, 估唔到, 淨係烽火台佢地都玩到好開心! 之後又係落左崇基荷花池拾樹葉咁~

不過呢, 都係去公園開心0的, 因為有 swing 有滑梯果0的~

仲有個好好的提議, 就係去動植物公園! 雖然動物唔多, 但小表姐同小笨都睇到 O 曬咀~! 睇完動物又可以玩 swing, slide, merry-go-round果0的~~ 同埋個噴水池加花園, 影相勁靚~~~

去山頂要小心, 因為斜坡多, 宜家我地0的bb正一濕水欖核, 要好小心!~

誠意推介動植物公園~~!!

原文章由 sweetcouple 於 08-3-3 12:52 發表

係呀, 照計泊車錢之嘛....

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

駕車都可以人人都入得 ??

原文章由 sweetcouple 於 08-2-27 18:33 發表
我未生已經諗定:

bb識行識走, 帶佢入中大.....因為我地兩公婆都係中大校友, 有free parking, 又多地方俾bb走, 又有平靚正canteen....

(我大肚時, 同老公入中大影左一輯大肚相, 好中意個環境)

因為我地駕車, 所以 ...

子爵府

原文章由 hialice 於 08-2-27 18:39 發表
FOR BB, 隨便一個公園都可以玩得好開心~~

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原文章由 sweetcouple 於 08-2-27 18:33 發表
我未生已經諗定:

bb識行識走, 帶佢入中大.....因為我地兩公婆都係中大校友, 有free parking, 又多地方俾bb走, 又有平靚正canteen....

(我大肚時, 同老公入中大影左一輯大肚相, 好中意個環境)

因為我地駕車, 所以 ...

hi, sweetcouple,

ven't been CU after graduation. any special place in CU do u recommend?

男爵府

路過入來講2句: 我女最鐘意:

*) 海洋公園(全家有全年証已玩了7,8次。仲有2個月就一年LU)
*) 香港公園(觀鳥園)+動植物公園
*) 石澳玩沙
*) 任何幼稚園的開放日
*) 西貢睇狗狗

玩得最開心既係海洋公園.
但其實去任何一個公園玩都係開心既~
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

首頁

尾頁

跳至