1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

阿仔生左一次,睇左醫生滴左藥水消左,但無幾耐又係果度重新生過,側邊再生多兩粒~想問應該點預防佢,等佢唔好再生,thx

大宅

回覆 cloretta37 的帖子

有D 瘡會自己身體吸收番, 有D 會穿, 我個女O個粒係穿, 我估如SIZE大太大, 易d 身體吸收番, 所以都係做熱敷, 祝福你呀!

公爵府

主要都系保持清潔喇,有時過段時間就唔會喇

大宅

引用:我係過內人, 曾經為小朋友既眼瘡搞到好唔開

原帖由 porporchi 於 14-10-28 發表
我係過內人, 曾經為小朋友既眼瘡搞到好唔開心, 好驚要做手術, 等了好多個月, 終於穿了, 我即刻上來打篇紀錄 ...
多謝你,睇完你嘅經歷我心都定啲,因為阿仔粒瘡已經有一粒黃豆大,今日仲1516去唔去睇醫生好…咁我努力幫佢熱敷同飲涼茶啦!

大宅

我係過內人, 曾經為小朋友既眼瘡搞到好唔開心, 好驚要做手術, 等了好多個月, 終於穿了, 我即刻上來打篇紀錄, 希望其他有呢D 問題mammy可做參考

小女生眼瘡經過:
7-8月: 唔多覺眼既一粒米在眼底
9月初: 明顯變大到黃豆
9月中: 兩粒黃豆
10月頭: 鮮紅色兩粒黃豆大少
10月中: 維持一樣, 都是鮮紅, 好似好活躍, 想穿咁
10月尾: 瘡上有小小白點, 顏色突然有一兩日變得瘀紅, 突然一晚紫黑免, 睡醒後就穿了表皮, 流了血出來, 但仍未見到膿, 之後幾天有一點點膿流出, 量很少, 血水慢慢滲出, 大少由兩粒黃豆縮了一半, 但仍然未退去

用過治療方法:
1)中醫用中藥及做艾灸, 幫助血液運行得好些
2)熱fu, 用雞蛋, 溫暖既水, 棉花, 暖包, apple cider vinegar, 菊花茶包
(有人話濕fu, 我用乾fu, 即係用暖包都試過, 不過小心內面既粉會走出來)
3) 睇自然療法醫生
4) 按摩

我話唔到邊個方法有效, 因為我同一時間用哂所有以上方法, 但我最想講既係, 手術唔係必做, 粒瘡其實好似暗瘡咁, 熟左就會自己穿, 如做手術整穿佢, 不如等佢自己穿, 我等既過程好長, 因為呢個眼瘡問題係慢性, 無痛, 但心裡壓力好大, 因為同小朋友出街人人見到都會問, 日日有時間就要做熱fu

我好多謝bk有舊post 比我搵到d mammy share 佢地既經驗, 令到我唔洗驚要同個女去做手術, 今日我都同樣想分享番我既經驗, 希望擔心緊既daddy mammy 可以知道, 呢個眼瘡係可以唔洗做手術而康復番

有父母唔想仔女有疤痕而去做手術, 我反而咁諗, 眼瘡非常易再出現, 唔通好似我朋友個仔1年做3次手術? 要全身麻醉3次, 又或者在診所比幾個護士按住小朋友身體唔比佢郁, 睇住佢大叫?

我寧願佢可能有疤痕 (我有信心佢地咁細個, 疤痕會退, 因為我生既大暗瘡都唔會留疤, 又何況小朋友皮膚呢?)

如果有問題, 我會儘可能分享, 希望令大家唔洗為此擔心, 願主祝福所有小朋友, 眼瘡要全部消失!

子爵府

siuleung 發表於 14-10-25 09:27
不過真係好辛苦..... 成日生... 要想下辦法
我而家同佢睇中醫,睇下會唔會好D

侯爵府

2024勳章

不過真係好辛苦..... 成日生... 要想下辦法

男爵府

引用:飲食要清淡,手面要保持乾淨,唔好成日俾佢

原帖由 夢裡人 於 14-10-24 發表
飲食要清淡,手面要保持乾淨,唔好成日俾佢掂翻眼
我女26months 成曰都中意放手入口 又摔眼 已經成日有洗手 &同佢講唔好放入口 或摔眼 今次佢見隻眼有粒識得驚 依家少左摔

男爵府

引用:Quote:原帖由+catlee324+於+14-10-24+發表

原帖由 CircleKate 於 14-10-24 發表
我都生過,就係割咗,點知搞到1單1雙眼皮,簡直想死,永久大細眼

珍珠宮

飲食要清淡,手面要保持乾淨,唔好成日俾佢掂翻眼

子爵府

引用:我女都生左 十月頭生 開先諗住等佢自己謝

原帖由 catlee324 於 14-10-24 發表
我女都生左 十月頭生 開先諗住等佢自己謝 結果兩星期後 可能有摔眼 突然大粒左 去左睇E生 開左兩支口服藥水 ...
我仔去挑左呀,係眼下打麻醉,2個姑娘加埋我禁住挑

複式洋房

引用:我女都生左 十月頭生 開先諗住等佢自己謝

我女都生左 十月頭生 開先諗住等佢自己謝 結果兩星期後 可能有摔眼 突然大粒左 去左睇E生 開左兩支口服藥水 ...
我都生過,就係割咗,點知搞到1單1雙眼皮,簡直想死,永久大細眼

複式洋房

引用:Quote:CircleKate 發表於 14-10-21 00:19

小朋友油脂分秘較多 排唔出 就會塞住毛(郎)
有時DIRTY都會令毛(郎) 塞左 熱敷有助毛(郎)放大排出分秘物
...
哦…醫生冇叫我咁做,只係滴藥水搽藥膏,辛苦到暈底

男爵府

CircleKate 發表於 14-10-21 00:19
醫生只係話塞咗咋

小朋友油脂分秘較多 排唔出 就會塞住毛(郎)
有時DIRTY都會令毛(郎) 塞左 熱敷有助毛(郎)放大排出分秘物

男爵府

我女都生左 十月頭生 開先諗住等佢自己謝 結果兩星期後 可能有摔眼 突然大粒左 去左睇E生 開左兩支口服藥水 1支眼藥水 E叫叫我用烚旦熱敷 不用除殼 (一日敷三次) 敷左一日無咩特別 後來我上網睇下有咩解決方法 見有人話用甘菊茶熱敷 & 飲
我就叫99買D番來 佢日敷 我就夜敷 敷到第二日 我見粒野大左 問E生 再俾左相姑娘睇 E生話寫轉介信去眼科 睇下個面點攪 (我個心好擔心 因為去得眼科 多數都叫你割開放燶) 之前睇E生 E生都有話如果咁細個整可能要全日麻醉先做到 .......

當日99打來 阿女下午覺醒左 可能手有摔 粒野穿左流左D血水D咩似係燶 依家粒野無左 係眼皮仲有小小腫 希望慢慢會好啦

*BY THE WAY 甘菊茶熱敷 & 飲 應該幾好架
因為可以清內 & 外熱 我見有D網友COMMENT 敷左兩三日都好左

水晶宮

勤洗手,食得清淡,隔幾個鐘就幫BB抹下面仔同手仔

複式洋房

引用:Quote:原帖由 CircleKate 於 14-10-21 發表

原帖由 natalie520 於 14-10-21 發表
咩塞左?係咪大部分bb都係咁
62轉述我知,其實我都唔知塞咩

子爵府

引用:Quote:原帖由 natalie520 於 14-10-20 發表

原帖由 CircleKate 於 14-10-21 發表
醫生只係話塞咗咋
咩塞左?係咪大部分bb都係咁

複式洋房

引用:Quote:CircleKate 發表於 14-10-20 12:22

原帖由 natalie520 於 14-10-20 發表
我仔睇果個眼科醫生話污漕同食得熱氣野多都會生中醫就話佢肝火上升,上到頭就會生眼瘡
...
醫生只係話塞咗咋

珍珠宮

如果離眼球有距離,可以用酒精消毒,殺菌

首頁

尾頁

跳至