婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

下星期日99話去屯門青松x度拜山, 之後夜晚就會去酒樓食埋飯, 我個仔仲有幾日6個月大, 咁細個帶佢去怕唔怕d煙會煙親佢架? 同埋依家又係流感高風期, 我又唔夠膽帶佢去咁耐街. 可以比d意見我嘛?

複式洋房

千其唔好去! 我兩個女 (一個八歲 、一個三歲) 都未去過。 連我亞媽 (拜佛既),都叫我唔去帶去。 佢話佢地去到又冇咩作用,冇咩可以做,個啲地方人多、煙多、箘多,要食奶或要去廁所就麻煩,唔可以隨地呀,但細路又唔忍得。 你揾屋企人幫你睇住,你兩公婆就一定要去。 既然你老公都唔贊成,等你老公同佢講,你唔須要回應。

民房

argee

大宅

唔好帶去拜山啦, 你個仔仲甘細. 我個女歲半都仲未去啦, 同埋o個d地方, 你都知小朋友易見到啦. 同埋又多細菌. 病左就痳煩.

男爵府

好媽媽勳章

我同老公都預算等到阿b兩三歲先會帶佢去拜山,怕人多煙多,
又無地方餵奶換片,仲要近排流感咁勁,街都唔想出可況拜山...
黎緊清明我估99實叫我地去,佢地係要去三處地方的,
佢自己就唔會去,話行得遠喎佢只會去拜佢個大仔咋,
其他先人就要佢仔女去,唔去就大把野聽,但佢自己又唔去喎...
上個月我個b剛滿月,佢都叫我帶埋個b去佢家,話佢個大仔(已過身)要學做神仙,當日有儀式(實要燒好多野,佢過身時燒足成個月,d香又勁大支,攪到間屋好似間廟咁)
我老公第一時間已拒絕左佢,都仲唔甘心再打比我問我幾點會到(d語氣講到我一定要去咁)
都唔明佢點解唔諗下咁細個bb點聞咁多煙,呢個時期街都少d去啦

[ 本文章最後由 心滿意足 於 08-3-20 18:05 編輯 ]

子爵府

我諗起碼到個仔 5-6 歲, 識得完全表達自己時先會去.
萬一遇上咩特別事, 都識得講同面對.

男爵府

我個....2個月人仔就去啦!P佢個K!!我C6又係孝子言孫...話都無用架!!我成日都話鬼佢架,阿仔跟你姓,我無話事權架

民房

回覆 #1 julieann 的文章

我係你嘅話 , 我就一定唔會帶lor~~~
先唔好講D煙住 , 淨係o個D 香都夠啦~~
你諗下~~咁多人去 , 人人都拎住咁多香 , 到時你個B是但比一支香'lak'到ja , 你個B都有排喊呀~~
仲有D煙呢?呢D嘢大人都惡頂啦~~何況係BB ??
最後你話流感呢樣嘢 , 更加緊要tim la~~~
我係大人 , 我都會怕中招la~~~咁BB 抵抗力邊有我地D大人咁好啫~~BB易中招好多ga~ ~
我6299同BB嘅太ma都成日叫我帶呀B返大陸ga~~
我初初都諗住拖得就拖 , 唔做回鄉証住 , 咁佢地咪冇計lor~~
點知我99成日都想趁我出左街 , 就帶埋呀B去做証wor~~
我知道左就勁嬲la~~ 咁個女係我ga ma~~我唔帶佢返咪唔帶lor~~我覺得我有絕對嘅決定權唔帶女女返大陸lor~~於是我咪同佢嘈大交lor~~
我話你咁like帶BB返大陸 , 咁想同BB做証 ar ma~~ 冇左張出世紙我睇你點帶BB去做証~~
之後O係佢面前撕爛左張出世紙~~~~等佢死心~
到而家佢都冇再提過話帶呀B返大陸~~haha~~
所以你要3思3思la~~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔得幾個月個時要拜老公個阿爺,我地都無去呀,因為無人會叫我老公去,因為費時比我老公鬧,我老公一定唔會去,因為要返大陸,大陸唔係一個問題,問題係要行上山,所以我地無去,到左仔仔6個月,我就帶bb去殯儀館等等,因為某d原因一定要去,到而家仔仔16個月,我都有帶佢去拜山,因為我地唔係正清去拜,拜早左好多,所以唔係太多人,煙都唔係太多,所以唔係太大問題
睇下你地自己點啦......我覺得如果太細就唔好啦,如果有一歲都唔唔係問題,我仔仔而家都有16個月,所以我有帶佢去拜山

民房

[quote]原文章由 jenniferbb 於 08-3-9 03:28 發表

你係未住香港定係在九龍?
住係屯門,元朗,天水圍,超方便去到青松觀? [/quote

唔係話方唔方便o既問題,只是說緊適唔適合帶個細B去 ? 

大宅

同你老公講,屯門病菌好勁,上次3歲小孩都有事入醫出唔到尼啦!

6個月去埋個d 地方,都唔好啦
盲目的愛他們 8-)

男爵府

原文章由 靚太珊珊 於 08-3-8 00:13 發表
我個囝在十一月出世, 而我老爺的死忌在一月份, 我的pk 99要我帶個囝去拜山, 地點都是"青松x",山長水又遠.我死都唔肯去, 堅持了很耐, 最後便和pk 99大吵一場. 因為佢o地真的傻傻o地, 一年拜五次山, 咩生忌,死忌,清明, ...

你係未住香港定係在九龍?
住係屯門,元朗,天水圍,超方便去到青松觀?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

n 年前99問過, 清明拜62, 個時個b 得一歲, noway, 我一定唔帶bb去拜山,好彩c6同一陣線, 個仔成3歲才比佢去

伯爵府

同老公講左喇, 我話星期日唔帶bb去拜山喇, 因為佢太細, 又唔方便...之後佢就話好呀, 咁到時如果99問起, 我老公就自己同佢講啦, 同埋如果係錫佢既, 都應該會體諒下BB仲細, 唔適宜去d呢人多煙多既地方啦~

大宅

原文章由 julieann 於 08-3-7 14:52 發表
下星期日99話去屯門青松x度拜山, 之後夜晚就會去酒樓食埋飯, 我個仔仲有幾日6個月大, 咁細個帶佢去怕唔怕d煙會煙親佢架? 同埋依家又係流感高風期, 我又唔夠膽帶佢去咁耐街. 可以比d意見我嘛? ...

下個星期日,好彩未撞正開壇咋(清明會開壇,勁大煙),我個仔都係得到3歲到先比佢去咋,一來怕bb細會見到d唔好ga野,二來d煙真係幾勁,e+我個仔7歲大,唔係成日去ga,因為仔仔唔可以吸太多煙,氣管敏感呀,你恆量一下lo,6個月真係唔係咁好,太細la

大宅

好媽媽勳章

我嫲嫲今日死忌...本身我姑姐阿叔都叫我帶埋bb去...但我婆婆話唔好比咁細嘅bb去拜山呀...佢話bb細...容易見/招哀個d嘢...費事嚇親bb...而且呢d時間人多煙多個d都多, 仲山長水又遠...最好唔好帶去喇...費事大人bb都辛苦...

仲有, 我早兩三個月做過小手術嚟...所以都唔去得...婆婆話如果近期剛剛做過手術/ 剛出院嘅都唔去得...因為身子弱 & 唔夠氣(我唔記個字眼...類似係咁)...

而我99個邊...我結咗婚年幾都無去過...上年大緊肚...今年阿b仲細...加上我老公話明...阿b一日未識行唔使人抱, 一日都唔會帶佢去...因為99老豆响和合x, 不過唔係公眾個隻, 係要再行上山的...而62父母係响大陸的...更加無可能帶阿b去...所以就算6299迫, 都只會得我老公自己一個去...

p.s. 我婆婆間中(一年一兩次)都會去拜佢99...咁順便會去拜埋我嫲嫲的...都係tko唔同層only...

原文章由 julieann 於 08-3-7 14:52 發表
下星期日99話去屯門青松x度拜山, 之後夜晚就會去酒樓食埋飯, 我個仔仲有幾日6個月大, 咁細個帶佢去怕唔怕d煙會煙親佢架? 同埋依家又係流感高風期, 我又唔夠膽帶佢去咁耐街. 可以比d意見我嘛? ...

[ 本文章最後由 vernachung 於 08-3-8 12:20 編輯 ]

民房

bb仔嘅呼吸系統仲係好幼嫩, 煙親就麻煩, 搵個借口推左去, 係啺bb就會體諒la.

別墅

我聽有個迷信嘅朋友講,bb未足一歲都唔好去拜山,連mami都係,我都唸住唔會去拜山,派c6去做代表,都係拜少一年啫!

大宅

打電話同你奶奶講,青松x就係屯門醫院隔離,屯門醫院最近發生個單流感,個細路女去咗,令你好擔心同覺得唔自在(語氣一定要夠可憐,情願佢地當你無知好過整病BB),所以問佢可以唔可以唔去。

複式洋房

貪好玩咩?!帶bb去拜山!我仔未上小學前我都唔會帶佢出現呢d地方呀!:;pppp:

首頁

尾頁

跳至