興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的要求:
(1)影小朋友(佢地d好敏捷, 希望有一部可以同佢鬥快ga相機)
(2)影大人(沙龍相)
(3)影場地(影仔仔向台上表演, 要夠光又要zoom得勁)
(4)影花(影花芯﹑花瓣﹑花海)
(5)影風景(影山﹑影海﹑影天﹑影地)
(6)可以用倒AA電同SD卡(因為本身用緊Olympus機, 所以...........)
(7)800像素以上
(8)防震功能要夠好(老人家........手震)
(9)黑色(型仔D)最好有相比我睇下

(A)價錢???
(B)需要另外買境嗎? 幾錢?
(C) Marco d鏡係5係平d, 同多選擇d 呢???
(D)邊間做緊特價&多野送
MamiBaby

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 googoo 於 08-3-14 11:06 發表

...
不過我都有個問題.... canon s5- 12 X OPTICAL ZOOM 即係大概咩 range? ...

當佢 36mm 開始, x12, 咪 即係 36-432mm

男爵府

咁影出來的質素呢?如果差不多Canon PowerShot SX100 IS輕一點,對我來講好d...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 Smilesun 於 08-3-16 07:31 發表
點解我行了好多間都唔見呢部機?
好似好乎合我的要求.可否pm相片給我看看,我想睇夜晚,室內,同埋小朋友走郁緊的相...

咁佢同呢部Canon PowerShot SX100 IS有咩分別呀?

...

最大既分別,咪就係個Mon可以270度轉囉,方便多角度取景嘛

<<please click

男爵府

點解我行了好多間都唔見呢部機?
好似好乎合我的要求.可否pm相片給我看看,我想睇夜晚,室內,同埋小朋友走郁緊的相...

咁佢同呢部Canon PowerShot SX100 IS有咩分別呀?

原文章由 haileymama 於 08-3-13 14:36 發表
路人甲:
你既要求又係多左d,不過正如PL2咁講,Canon S5IS似乎比較適合你,12X變焦,如果你想睇下相,你PM我,我可以俾你睇下

怕唔夠光可以配Flash...

價錢....around $3000啦,我買果陣就$3280(只係包左一張2G SD )
不 ...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

回覆 #20 haileymama 的文章

haileymama,
我都想睇吓用canonS51S影嘅相,可以嗎?
Thank you.

大宅

原文章由 haileymama 於 08-3-15 07:42 AM 發表

不如你親身去睇下佢地講既Prosumer同DSLR既方別先啦....

我驚比d售貨員揾笨呀
MamiBaby

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 路人(甲) 於 08-3-14 18:02 發表

135機
36-435mm又新名詞呀

不如你親身去睇下佢地講既Prosumer同DSLR既方別先啦....

男爵府

咩宜家D DC要6000咁貴嫁? 好耐無買tim...

丫!係呀! 咁DC達唔到你ge要求喇

原文章由 路人(甲) 於 08-3-14 17:59 發表

乜你地由頭到底唔係講緊dc咩???

大宅

原文章由 clpapa 於 08-3-14 11:20 AM 發表
相對135 機既 36-432MM.

135機
36-435mm又新名詞呀
MamiBaby

大宅

原文章由 googoo 於 08-3-14 11:06 AM 發表

大家都比左意見,睇黎你都有所決定啦

不過都答答你初頭既問題:

AF... 對你黎講,太遙遠喇,咪鬼理佢

iso... "ISO高時個NOISE好勁"。。。即係唔夠光時會有多d 微粒... iso 就係講以前菲林時代既 100/200/400 ...

其實我仲係好亂, 我仲未搞清楚d 名詞
等我消化下先, 再pm你地返黎

[ 本文章最後由 路人(甲) 於 08-3-14 18:03 編輯 ]
MamiBaby

大宅

原文章由 Simar 於 08-3-13 12:22 PM 發表

不如你先用部DC 影下先啦.... DSLR 可能要下一步, 得閒睇下唔同影相網頁/書, 了解一下攝影o既原理先...

你要求o既相, 要有一定跟底先/ 經驗先可以影到. ...

乜你地由頭到底唔係講緊dc咩???
MamiBaby

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

相對135 機既 36-432MM.

原文章由 googoo 於 08-3-14 11:06 發表
...不過我都有個問題.... canon s5- 12 X OPTICAL ZOOM 即係大概咩 range?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 路人(甲) 於 08-3-13 12:12 發表

越講我越唔明, 咁多名詞架, 又af 又iso 又prosumer.......

大家都比左意見,睇黎你都有所決定啦

不過都答答你初頭既問題:

AF... 對你黎講,太遙遠喇,咪鬼理佢

iso... "ISO高時個NOISE好勁"。。。即係唔夠光時會有多d 微粒... iso 就係講以前菲林時代既 100/200/400 菲林,越暗既情況就用越大數值既 iso,壞處就係大數值既 iso 多數會有粗微粒

Prosumer- 以相機功能黎計,個排序係:DC<rosumer<DSLR
DC - digital camera, 泛指一般細細部既數碼傻瓜相機。
Prosumer 就係性能好 d 既數碼傻瓜相機,亦都會大部 d。
佢地介紹你既 canon s5 就係 prosumer 機。
DSLR-大機,機身同鏡頭可分拆,可用不同鏡頭以達到不同效果。

不過我都有個問題.... canon s5- 12 X OPTICAL ZOOM 即係大概咩 range?

大宅

原文章由 haileymama 於 08-3-13 02:36 PM 發表
路人甲:
你既要求又係多左d,不過正如PL2咁講,Canon S5IS似乎比較適合你,12X變焦,如果你想睇下相,你PM我,我可以俾你睇下

價錢....around $3000啦,我買果陣就$3280(只係包左一張2G SD )
不 ...

好呀~~~多謝你呀~~我即刻pm你
MamiBaby

水晶宮

路人甲:

不過佢唔同平時DSLR咁,要配鏡頭,我會形容佢係比較高質素既數碼相機...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 路人(甲) 於 08-3-13 12:12 發表

越講我越唔明, 咁多名詞架, 又af 又iso 又prosumer.......

不如你先用部DC 影下先啦.... DSLR 可能要下一步, 得閒睇下唔同影相網頁/書, 了解一下攝影o既原理先...

你要求o既相, 要有一定跟底先/ 經驗先可以影到.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

原文章由 嘿嘿 於 08-3-13 02:42 AM 發表

即係用AF鏡會冇左自動對焦, 要手動對焦, 要用AF-S鏡先有自動對焦, D80就冇呢個問題.

現時淨機好似賣緊6千樓下.

MamiBaby

男爵府

原文章由 路人(甲) 於 08-3-12 08:28 發表

冇機身摩打, 會點架???
d80賣緊幾多錢???

即係用AF鏡會冇左自動對焦, 要手動對焦, 要用AF-S鏡先有自動對焦, D80就冇呢個問題.

現時淨機好似賣緊6千樓下.

大宅

原文章由 PL2 於 08-3-12 02:42 PM 發表
CANON S5 IS 啦
12 X OPTICAL ZOOM
DIGITAL III
好似800萬像素
反應快唔快不如問下你隻手指...
有 IS 防震... (不過唔係萬能)
缺點係... ISO高時個NOISE好勁...
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?newsID=15 ...

ISO係咩黎架???
d 鏡價5價架???
係5係一定要用canon出ga鏡呢???
(隻手指快唔快) 都ok架!!! 不過都要有部機配合

[ 本文章最後由 路人(甲) 於 08-3-12 17:18 編輯 ]
MamiBaby

首頁

尾頁

跳至