婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我以前也以為我的99很好人, 但與她兩年的相處上, 都發覺她為人口不對心, 扮好人。她最想別人讚她好人, 在人前人後扮哂野。

自從我小產後, 她立刻怪我, 話我因為工作而沒有了bb。大老, 如你個仔好有錢, 我還要工作嗎? 再者, 我現在自己賺錢供自己讀書, 你個仔 又供唔起我。另外, 我99不嬲最憎新抱做工, 但最可笑是她自己後生時, 經濟條件不錯時, 也走去做工。但她就是識話人, 唔識話自已! 而且, 她在我面前話, 話我做工是貪錢, 又說她的兒子不喜歡女強人等, 俾說話我聽 (她最叻就是這様)。

一. 我不是女強人; 二如果她咁明白她兒子的心態, 叫她的兒子, 則我的c6同我分手law。他追我時, 我也是打緊工, 常要ot的。而且, 今次我出去工作, 也是我的c6支持我去。

我媽叫我不要怪99, 說她失去孫兒也很傷心。但我說我真的做不到。我的bb在3個月時, 無端端停了心跳, 胎死腹中。我已經超級傷心。她還要怪我, 說是我的錯! 醫生也說不關我事, 為何要這樣怪我, 增加我的罪咎感 ? 我是bb的媽媽, 她/他曾在我肚內生存, 我比誰會有更深的感受, 會更傷心吧? 難道我會特意殺死肚內的bb?

最離譜是, 她這樣指責我, 她有否想過自己也是女人? 而且她的女兒也曾在10年前小產過, 最可笑是她女兒小產時也不講俾我99知。小產事件過了數年後, 我99與其女兒鬧咬時才知自己個女十年前小產過。好心佢檢討下自已la, 連個女小產都唔話俾佢聽!

之後做完流產手術數天, 99又扮野堅持要來探我, 要煮野比我食。各位, 她不是真心想照護我, 而是怕別人說她不是一個好人, 好99。她來時我還要和她做戲, 真慘! 但我心裏面, 已話比自己聽, 我永遠也不會原諒她, 因她在我最傷心時, 踩多我一腳, 令我痛上加痛, 好難受!

[ 本文章最後由 laimanw 於 08-3-20 02:09 編輯 ]

大宅

原文章由 juliet 於 08-4-4 19:48 發表
好多人第一胎都係咁,千其唔好傷心,養好身子好快就會有0家啦!

我第一胎都係好似你咁小產左,個時仲慘我已經陀左六個幾月,先至小產,仲要之前我已經辭左職,每天都目訓床,但最後都係冇左,所以根本就唔關事,係你0既就始終 ...

其實小產令身體很傷, 樓主及各位姐妹不要因無情或冷血的99而令自己傷上加傷, 好好保重自己.
若是連自己都不理的話, 那些做人半個媽媽的99 就加不理妳們及把所有責任都推在妳們身上,不要俾那些冷血的人睇死~

大宅

好多人第一胎都係咁,千其唔好傷心,養好身子好快就會有0家啦!

我第一胎都係好似你咁小產左,個時仲慘我已經陀左六個幾月,先至小產,仲要之前我已經辭左職,每天都目訓床,但最後都係冇左,所以根本就唔關事,係你0既就始終都係你0既,宜家我已經係兩個仔0既母親啦!希望你早日做媽媽^^

[ 本文章最後由 juliet 於 08-4-4 23:03 編輯 ]
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

c6 話我小器, 又話我要大方, 我話e+唔係大方同小器, 係隨時被害死.

[ 本文章最後由 cyns2004hk 於 08-4-4 01:47 編輯 ]

Home Page忘記背後, 努力向前

大宅

樓主,
唔好咁傷心啦~

姐妹們:
妳地既99 姓咩o架? 好似姓屈多d
我有第一胎時,(大約是農曆新年啦)都成七八個月了, 就幾乎俾我99既心肝寶貝(外孫) 害死, 好彩避開o左, 三月(已經三十週)我99 叫我搬床, 我就串佢:"媽, 唔好玩啦~ 我冇bb都搬唔到張床, 妳叫我e+搬床?" 佢唔出聲, 我心想係妳有病定我聽錯呀?
之後三月中, 叫我搬洗衣機, 我無理佢.

係我99 知道我有o左時, 面色都唔係開心o既, 唔係食咸魚,就係 西瓜.....唔涼唔食,佢話 :"我地個個都係咁啦~" 我心想我只得二十五週就食呢d, 咁明日咪無bb??好彩,c6全單照收, 佢食哂, 咁....我生得時.....搵隻鬼來探我都難, 夫家既人真絕情.

到我生第二胎, 叫二姑9拿彊醋來, 佢話...早知道妳有人係度,就唔使我來啦~那個是我女兒的契媽,唔係印印呀!

[ 本文章最後由 cyns2004hk 於 08-4-4 02:20 編輯 ]

伯爵府

唔好咁傷心,好好休養番個身子,有時可能老人家講咗D野,唔知hurt咗人.好似我弟婦生大B時,BB要住icu.媽咪就話更系BB出世前弟婦重在花國搬石頭,所以搞到BB出世要住icu.其實BB咁,做媽咪嘅己經好担心,奶奶重咁講,就更唔開心,後來我同細佬都有安慰佢!

伯爵府

唔好咁傷心,好好休養番個身子,有時可能老人家講咗D野,唔知hurt咗人.好似我弟婦生大B時,BB要住icu.媽咪就話更系BB出世前弟婦重在花國搬石頭,所以搞到BB出世要住icu.其實BB咁,做媽咪嘅己經好担心,奶奶重咁講,就更唔開心,後來我同細佬都有安慰佢!

民房

原文章由 arcaar 於 08-4-2 21:11 發表
我99都係咁扮野..o係人面前扮好人呢~背後成日講人壞話..勁貪錢..你唔好理你99...

人口不對心, 扮好人。她最想別人讚她好人, 在人前人後扮哂野。

乜原來咁多99 都係咁呀. 唔知點解佢地可以咁好戲, 連所有人(HER FAMILY) 都可以唔察覺

男爵府

我都唔明點解d99做左咁多年人都唔識咩野講得,咩野唔講得!99大Q晒呀!!:;pppp:

大宅

無左bb大家都唔想,尤其係身位媽咪既,傷痛會係最大~

你99又係偏激左d,將責任推曬落你度 !但你唔好為左佢而咁介懷,只要老公錫你/明白你咪得囉,唔需要為左一個人而唔開心,仲要係為左一個是非不分既人 !

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

樓主唔好咁傷心,好好調理好個身體,
我陀到9週時個bb都係冇左心跳

大宅

好媽媽勳章

樓主,唔好咁傷心啦,呢d賤人早d睇清楚真面目咪仲好 下次你再有bb既時候就還以顏色

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我99都係咁扮野..o係人面前扮好人呢~背後成日講人壞話..勁貪錢..你唔好理你99...

男爵府

唔知係唔係大部份d 99都係有d問題,唔識得同情人,我第一次小產,我99仲問我阿媽,我係唔係有心唔要個bb,所以先會小產噃﹗最後俾佢個仔我老公知道,即刻打電話俾佢阿媽,剷到佢飛起﹗跟住幾年我小產過四次,佢倆老都無睇過我或關心過我﹗甚至到陀呢個仔,我本來唔打算話俾佢哋知,因為我都知道佢哋會點對我,只係我老公忍唔住,主動話俾佢哋知,不過佢哋聽完都只一句淡淡咁"哦"一聲,一直到我真係生得出先叫做有番小小反應‥‥‥一壼二家姐己經話咗唔飲得住既薑湯俾我飲吓咋﹗
所以樓主唔駛咁開心,最緊老公錫你,明白你99係一個點樣既人,咪得囉﹗

大宅

原文章由 funpucca 於 08-3-20 10:01 發表
唔好咁傷心,我06年時有左,果時無畀99知,點知係宮外孕,要做手術切左左邊輸卵管,我老公同我姑仔都話千祁唔好畀99知,原來,我姑仔幾年前小產過,都無畀99知,因99好麻煩同迷信,而我做完手術後,99要做節食飯,老公叫我唔好去 ...

我支持妳.
其實好多99都會把所有責任推比媳婦, 又唔想吓今時今日的女性很大壓力
Home Page忘記背後, 努力向前

大宅

我2年前都試過bb無左心跳
記得果一日係醫院 我真係想醫生同我即時做手術 因為我實在唔可以返屋企等...
當時我仲係同緊6299一齊住
而老公4個家姐都唔係香港 分別都住係大陸唔同既地方既
係我做完手術返到屋企之後
99就叫我抖多d 唔好咁傷心等等....
但我根本訓唔到 亦接受不了......
跟住 我就聽到99打電話...
首先係佢大女...
(係啊..返左黎啦 唉..我都唔知...佢咩都無講就訓左啦...佢話無原因wo...都唔知錯在邊個...)
之後係2女...
(返左啦 唔知啊 無左啦 做埋手術tim啊
我果陣陀住你地 落田做野都係咁啦 都唔知點解而家果d人會係咁..............)
相信唔洗我講 你地都知 3女同4女佢都逐一係我聽到既聲浪上傾電話
而內容 我亦唔洗再講明........
果陣我只係係房不停咁喊
係咁諗 點解要係我出左院
你至又再提起
不過 呢d事都過去啦 而家我地搬左出黎住
少左見面 而我亦陀住19weeks既bb女啦
mama:肥脾phoebie bb:纖腰冰(冰)

男爵府

畀面勳章

我舊年都試過小產,做完手術嗰日返去食飯,99講說話單單打打,仲猛咁話都唔知我係d咩人,做女人做到有咗都唔知(我當時只有4w幾),肯定係亂咁食嘢,仲話佢個女幾叻,有咗嘅時候睇好多書知道要幾多個月食d咩,幾多個月做d咩,我62諗住幫我講好說話,就話我咁多嘢做咁忙邊有咁多時間睇書,大家吹漲無?諗住有人撐,又遇著個無腦嘅!我嫁咗幾年都未駁過咀,今次我真係忍唔住,一句殺埋去話"我都唔識字嘅,點睇書呀?"佢地兩個即時收皮無晒聲呀,嗰一刻我幾心涼呀,因為由頭到尾一句關心安慰嘅說話都無呀!
講真bb係我ga!嗰一刻邊個會夠我同老公傷心?嗰次連我老公都覺得佢爸媽有問題,叫我唔駛理佢地,嗰次之後我同老公都少咗好多返去食飯,最搞笑嘅係我而家有咗11w,佢地都未知,已經2個月無返去食飯啦,老公話費事我見到佢地動胎氣喎!

男爵府

畀面勳章

原文章由 wingandroy 於 08-3-20 12:17 發表
樓主, 我係你, 唔理99係經常大吵大閙還是扮弱者, 單係佢咁樣係人地傷口灑鹽咁卑鄙, 我一定會同佢反面, 以後唔使旨意會望佢一眼.

雖然你依番話係我地好多sis好想做嘅嘢,但有時唔睇僧面都要睇佛面,唔想個老公難做嘛!

複式洋房

原文章由 小白菜 於 08-3-20 08:10 發表
看來這么多位的99都好過我個,上年我小產后一句問候一个电話都冇,但我想像的到她興灾樂禍的样。根住幾個月后我又有咗,我親眼見到佢好似兜头俾人淋着成盆凍水,仲要姑仔叔仔都在場。我真想掉頭,走着佢。至今我个囡囡12日大了,沒 ...

你99及男家的人理論上因為你有bb而開心的, 為什麼他們可以做得這樣過份, 前世有仇咩? 分享下, 如你想的話。

複式洋房

咁如果你將來生個女, 99會否對你有怨言嫁?

原文章由 tokwawan 於 08-3-20 09:47 發表
天下的99係咁賤..我去年年初小產時, 我個賤人99居然話, 算啦, 佢應該係女, 知道grandma唔鍾意女, 所以佢咪自己走囉...

首頁

尾頁

跳至