醫護健康

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

老爺中風, 就來要住老人院, 老人院好貴
奶奶想找住家附近的老人院, 2萬一個月

禁止訪問

認識瑞士牛牛第二回

大宅

hker 發表於 15-8-18 04:03
政府也是那樣的?

不過。我去參觀私家安老院,也是6p.m.睡的。(有獨立房的另計)
你就好啦,請到個好姐姐
您, 是我一個遙遠的夢~~~

侯爵府

政府也是那樣的?

不過。我去參觀私家安老院,也是6p.m.睡的。(有獨立房的另計)

我去看甲一級的安老院,又看不到很多被綁在床的(中午)。(加護房我不知)。

我朋友做安老院的。跟jm的描述差不的(好dd 啦)。總之,聽埋聽埋好心痛啦啦!

我不知爸爸將來要不要入安老院,但,一定要姐姐跟著他了!直到6p.m探訪完畢。

姐姐來了個多星期,爸爸進步神速。jm的親人入住數月,惡化神速。我覺得,貼身的照顧可能是關鍵。(當然,不會個個長者接受姐姐)

wishes!

男爵府

kkggcheng 發表於 15-8-17 17:08
回覆 sunev 的帖子

咁我又唔係好清楚,因為我未識c6前已經排緊,排了4-5年.
多謝分享!我同事的媽媽,經歷上述情況,
仲有 -
黃昏6時就要佢地上床睡覺!

大宅

引用:Quote:kkggcheng+發表於+15-8-17+17:08+回

原帖由 Mao..Mao.. 於 15-08-17 發表
請問是政府老人院嗎? 邊間?
保良局陳區碧x頣養院,其實我諗基於人手問題,大部分老人院情況都差唔多

大宅

kkggcheng 發表於 15-8-17 17:08

請問是政府老人院嗎? 邊間?
您, 是我一個遙遠的夢~~~

大宅

依家我62都住左政府老人院8個月了,情況一日比一日差,以前雖然唔係好行得,要坐輪椅,但扶住都行到幾步,自己可以揸豌食飯,個人都仲算精靈,但呢8個月變化太大,開頭老人院驚佢自己落床趺到,夾硬用要帶鎖佢係床, 又要著"夾乸衣"有條帶for方便綁住62,唔洗一個月62已經被逼到癲咁滯,唔瞓唔食,唔係鬧就係喊,殘左好多,同隔離床打交....平時鴨慣片,依家已經唔識自己去廁所,有時接佢返家過夜便有失禁情況,老人院人手有限,冇人餵飯,62自己食唔到,亞姐見夠鐘就收飯盒....依家佢個人冇晒精神...見到佢咁真係慘...

侯爵府

回覆 kkggcheng 的帖子

想請教:社工安排政府老人院,當時有冇比返申請表copy及輪候編号给你呢?thx

禁止訪問

大宅

Lavender22 發表於 15-1-12 14:16
我麻麻同我講想住老人院, 因為日間她自己在家, 晚上我爸媽先放工回家, 我都怕我麻麻有事, 但係我們支付唔 ...
裝個cctv 十平安鐘。宜十cctv好先進,手機同電腦都睇到又聽到
一有不沉常的聲音or全屋静哂就call番屋企...
睇下有冇意外!

:-D :-?

珊瑚宮

一家人,越多人口,越多意見
玩具萬歲!

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+cpmummy+的帖子接長者回家住,自己肯,

原帖由 fitfish 於 15-05-20 發表
回覆 cpmummy 的帖子

接長者回家住,自己肯,家人未必肯
我唔明囉,家人唔係更加應該接受長者回家居住好過住老人院咩?

做仔女的,冇爸媽都沒有我地啦,幫長者沖涼換片洗抹肚門一定臭架啦!可以回想自己孩童時爸媽為左我們活得開心d怎樣死慳死抵一日打兩份工?

大宅

我的親人當年截肢後也有幸去到藍田的戴鄰址康復中心
住了一段日子,得到了好的照顧
現在好像變了復康會的日間長者中心和其它治療
都是要收費的
好的東西一去不回!

侯爵府

貓貓6299 發表於 15-5-23 22:50
咁你當時你媽媽咁年輕因為糖尿搞到要割腳,需要幾耐至接受自己咁情況呀?

...
接受不到架!第一次折肢是自己糖尿病控制不好(她有未期肝硬化,身體更差)。。第二次,是醫院有個鬼佬醫生,請回來專是腳問題的。要為她割雞眼。我們一早說明對傷口的害怕!他又寫晒包單,又話專業腳醫。。。。
結果。。。。媽當然不憤氣啦!在醫院那個"'三角"起床架想自殺!當然"c " 不了啦。。。但,把她醫好了多年的產後抑鬱誘發出來!所以。。那時,什麼科,什麼樓層也入過(除了智障科)。。。

那時幸福地去到藍田的戴鄰址康復中心(英治時期,真的留給香港人很好的根基,可惜,一切慢慢消失。。。現在出了事。。。安老院)。。。

那時請工人(菲姐)好好。日日陪她唱歌,食飯,買東西。我爸又退休陪她。所以,慢慢地,她是ok的!有心情時,會親自下煮煮飯。。又時時要買新款波鞋,為儀肢扮靚(即是,一路接受不了無腳)。。。。一個好工人

總之,在戴鄰址康復中心時,她身心也很好!我真的不明白,十多廿年了,點解資源反而,更少,差不多無了。。。(戴鄰址好像變了私人啦。。。我也在那兒做過水療)。。。。

=====================

男爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+Jennie+於+15-5-23+15:07+編輯

原帖由 Jennie 於 15-05-23 發表
你真係很乖,慎防媽媽比人疏忽對待,堅持探媽媽密d,有很多院友真係家人幾個月都唔嚟睇自己d院內父母(特別腦退化果d)

男爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+hker+於+15-5-20+09:30+編輯+\\

原帖由 hker 於 15-05-20 發表

包 換片?我講的不包架。要另計。另,。。。綜援的一定要同院方 ...
咁你當時你媽媽咁年輕因為糖尿搞到要割腳,需要幾耐至接受自己咁情況呀?

子爵府

引用:回覆 being2011 的帖子老爺係中等嚴重, 暫

原帖由 Lavender22 於 15-01-05 發表
回覆 being2011 的帖子

老爺係中等嚴重, 暫時都起唔到身

朋友62 住元朗甲一單人房都係13000左右.

我媽情況同你62一樣,而家老人院埋單約$15000 (3人房)。有時外展醫生到診, 要O羅藥又要老人院去O羅又係錢. 我媽O個間尿片必定係老人院幫我買. 佢地定時定後換片. 要老人院對個老人家好, 除咗我地探得密D, 呢d 錢都要比佢賺.

好多行得走行O個D 係腦退化, 唔敢比佢留在家, 出O左去就唔知自己響邊, 所以都好多呢D 住老人院.

其實村屋O個D 環境真係唔好, 空氣又差. 困住地方太細, 我指沙田區.

我只知0實係好O既, 但好貴.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

大宅

回覆 Monchichiii 的帖子

可以pm我家居照顧資料?唔知有咩資格?
Many thx

家有萬樂

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:MM2005 發表於 15-5-20 14:01 唔睇都

原帖由 fitfish 於 15-05-20 發表
呢D叫隱形收費,住落你就知
收尿片費,比下價尿片........跟住爛肉......又收洗傷口費

首頁
12345...7

尾頁

跳至