婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我C6放假放平日架...但每次放假佢都話要番佢阿媽到食...我就每逄佢話有假放既時候..心身不平衡...只要佢一同我講放假不如...我就開始發傻...雖然咁係好衰...但我真係勁唔想番去食飯...

我話唔去原因...
WEEK1. 上星期去左...
WEEK2. 第二日我地要番工番學,唔夠訓啦...
WEEK3. 唔舒服...(呢句唔可以成日用)

如是者...一個月總要去一次/兩次...
但個一次總會令我一次比一次唔想去...
唉...我都知我自己真係好衰..亦冇乜理由咁做...
但我都好想避避避...有時真係寧願鬧交都唔想去...

大宅

原文章由 karencky 於 08-4-29 21:16 發表

我都係同你地兩個一樣呀,好慘~而且,我C6有時要返工嗰日都要我自己同阿B返去99度添呀!!激死我呀,唔返又鬧我唔主動返去喎...以前未搬都唔見佢主動話返我媽咪度,都痴鬼線~~返去佢老母屋企飯又唔好食,次次都有說話聽, ...

唔係化..生日都要番...c6番工都要...唔可以推佢話自己媽咪同你做生日咩...你c6都好過份下喎,要番工都逼你自己番去...
唉...其實導致到咁多婆媳糾紛都係大陪份責任關d c6事...有時要佢地夾番係中間,真係抵佢地死...冇野搵野黎搞...

大宅

原文章由 kaiyee 於 08-4-23 11:03 發表
我都想知點推? 我同cherry1498 你的情況係一無一樣! c6都係放平日, 又係一放假就要返99度食, 不過我唔只一星期要返一次, 起碼2,3次, 有時我都會約人, 但c6放假果日就唔得啦, 叫佢自己返,又話放一日假都唔倍佢, 但我 ...

我都係同你地兩個一樣呀,好慘~而且,我C6有時要返工嗰日都要我自己同阿B返去99度添呀!!激死我呀,唔返又鬧我唔主動返去喎...以前未搬都唔見佢主動話返我媽咪度,都痴鬼線~~返去佢老母屋企飯又唔好食,次次都有說話聽,去親都激鬼氣架~根本我係推唔到唔返99度,就連我生日約左朋友食飯都一定要我取消左返99度(C6嗰日要返工),不過,去到佢地好似完全唔記得咁,但係,我好肯定99係唔會唔記得,因為我生日係早姑9個仔1 日咋,佢個仔仲要係07年先出世,你話今年會唔會咁快唔記得丫?未搬嗰幾年都會烚隻蛋我食下,今年...屎就有得我食呀~
我好鬼死激氣架~

[ 本文章最後由 karencky 於 08-4-29 21:28 編輯 ]

男爵府

我C6唔會逼我返,我唔返佢咪自己返啦。

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

我鍾意返就返,唔返就唔返!:;pppp:
:-P  :-P  :-P

大宅

QQ, Vca...
如果我老公有你地老公一半咁就好啦...
唉...鬼叫自己唔識選咩

大宅

原文章由 JessBB 於 08-4-24 20:23 發表
我未生之前就要去佢度食佢超難食的餸, 有時見到都作嘔, 不過無得推話唔去, 因為我老公係裙腳仔, 唔去會黑面對住我, 以前真係無得話唔去, 嗰時去完佢老母屋企食嘢, D餸真係夾唔落手, 攪到我次次都要再去麥記醫肚:hehe ...

係啦,有時真係寧願鬧交都唔想去...但D C6又點會明..佢只會覺得係我地呢D老婆搞事...令佢地難做...但又唔諗下...我地既感受...

大宅

唔洗推c6 因為佢阿媽都唔會問佢 會直接打黎問我
心情靚先聽下佢電話 最近佢得罪左我 我無聽佢電話
佢阿媽次次食d咩飯都打比我叫我地去
我去就直接講去 唔去就直接話我唔去
之後佢就會問我個仔 我個仔好直接甘同佢講 唔得閒
而我老公 就話 我地唔去 佢去黎無意思
佢會好無聊 所以哈哈十次9次半我都唔去
我唔去的原因 之前係因為佢條仔以為自己做左我62甘
傻傻地 之後係因為我99係我鋪頭四周認佢係老闆娘
重叫d朋友拎埋9唔搭8的野去我店到幫人地賣
氣到我 知道晒D野之後 我直接對住佢黑面
好在我老公知道左之後 佢打去話佢阿媽 做咩攪事
佢重去我店到同人地講話佢個仔打去話佢
一一"我彩佢都傻 見到我扮傻扮好 重叫我去食野
我當住D人面話自己飽晒 成功甘攪到佢唔敢黎我店LO
哈哈

男爵府

唔洗推老公果喎~ 我鍾意返就返,唔返就唔返! (咁當然佢會自己返啦~) 唔想返時咪同老公講我聽日唔返去食飯 + 叫佢幫我唸埋藉口囉~~~~~

大宅

我未生之前就要去佢度食佢超難食的餸, 有時見到都作嘔, 不過無得推話唔去, 因為我老公係裙腳仔, 唔去會黑面對住我, 以前真係無得話唔去, 嗰時去完佢老母屋企食嘢, D餸真係夾唔落手, 攪到我次次都要再去麥記醫肚 , 但家陣唔同, 我生咗仔仔後, 我堅決唔再去佢屋企食飲, 我老公好嬲, 話我點解唔去, 我話我唔想同阿仔周圍去, 怕有病毒, 到最近我老公再提去佢老母屋企食, 我直接咁同佢講, 佢老母煮嘢超難食, 我唔會去, 橫豎我奶奶自從仔仔出世後都成日嚟煩Q住晒, 成日都見到佢, 我更加唔想去佢度, 反正佢地咁鐘意上嚟煩住我, 咪叫佢地嚟我度食囉, 我工人煮嘢好食佢好多:;pppp: :;pppp: :;pppp: , 就係咁, 我老公無采我成個星期, 但都值得, 因為我真係忍無可忍, 講晒出嚟舒服晒!!!!!!

別墅

吾需要比理由, 唔去就唔去, 我C6唔會迫我.

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

衰D講我都算好彩,我老公同99好似撈亂骨頭三句唔埋就鬧,同埋佢呀媽超鍽心,我老公對佢好佢唔領情,又乜都唔順眼我老公,所以我老公都唔中意見佢,而加只係做節先見下食餐飯,仲要冇咩傾,毎個月老公自己揾幾分鐘比錢佢就閃.

珊瑚宮

環保接龍勳章

我老公今晚又自己一個返99家. 我會同佢講我唔想返, 我想返我自己媽咪到. 我話個主角唔係我, 靈魂人物係佢之嘛. 我同老公講99見到佢條氣都順晒啦.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我無得推..因為日日都要去我99屋企食飯~
唔去表面無乜野..but背後會數你...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果係咩我都會去,但真係唔想去時會用以下籍口:

1. 返工
2. 返學
3. 多野做
4. 唔舒服
5. 約左人(講明係個fd唔開心,而唔係普通shopping)

排名分先後
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

大宅

我覺得自己好衰...擺左DAD & MUM上檯...
今晚我地出街食....原本我地傾去邊到食架...傾傾下就話去食PIZZA...但我地計埋阿B都係4個人,都食唔到...再講多陣,我就話,不如叫埋我媽咪丫,唔知今日DAD收幾點...陪唔陪佢食...C6初時都唔太想,我就話,有咩所謂,你最興架啦,上你媽到食,你都可以叫埋你D FD既...同我食食下飯,你又叫埋佢地黎,我叫我媽咪有乜所謂姐...仲親D啦...跟住佢就無奈答應左LOR~
越諗就越覺得自己衰...我同DAD講...DAD,我今晚擺你地上檯呀...因為我推左C6好多次,唔上99到食飯,今次推唔到,又唔想單獨陪佢,你地一齊出黎陪埋我丫...我老豆仲答番我...你真係乖啦,咁坦白同我地講,擺我上檯

大宅

冇得推巳經日日對住

大宅

可唔可以諗d理由卸落個仔度. 例如個仔個日好攰, 或者身體唔舒服, 或者個仔作感冒, 費時去人多地方, 或者阿仔之前一晚瞓得唔好, 想係屋企食, 等佢早d瞓, 或者阿仔發脾氣鬧情緒.....
原文章由 cherry1498 於 08-4-23 15:24 發表

我間公司係零ot...就算要o,我都唔會o,c6亦唔會相信我"咁岩"個日要ot...因為我仔坐校車放學架...平時得我一個去湊個仔...d時間夾得剛剛好...跟本冇可能用到ot既藉口...講左佢都唔會信...仲會俾人xyz...約朋友個d... ...

大宅

原文章由 OneOneMa 於 08-4-23 14:31 發表
嘩... 日日都要去99度? 我諗我會發神經都似...

樓主, 如果你有返緊工, 可唔可以響你老公放假的日子扮 OT 呀, 仲要好似好慘咁差唔多收工時間打返去話 "今晚要OT, 走唔到, 夜D屋企見啦" 咁呀, 下一次就話約咗舊同學, ...

我間公司係零ot...就算要o,我都唔會o,c6亦唔會相信我"咁岩"個日要ot...因為我仔坐校車放學架...平時得我一個去湊個仔...d時間夾得剛剛好...跟本冇可能用到ot既藉口...講左佢都唔會信...仲會俾人xyz...約朋友個d...其實我平時放工都係同個仔係屋企...因為去邊都要帶埋佢去...呢個藉口已經用左n次...佢已經話咁橋呀...

首頁

尾頁

跳至