自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://www.mingpaonews.com/20080509/gdb1.htm

葉太晤公安部助爭居權

【明報專訊】9月的立法會 選舉即至,有意參選港島區立法會的人士均積極部署選舉議題,前保安局長葉劉淑儀疑為「清洗」當年釋法引起爭居港權人士的不滿,上月主動與公安部官員會面,為爭居港權人士反映意見。另一邊廂,公民黨 <!--##overture##-->陳淑莊正積極跟進灣仔Mega Tower興建爭議,昨日聯合公民起動、長春社、劉慧卿議員辦事處等團體舉行居民大會。
葉太表示,希望吸納所有票源,包括爭取居留權人士的票,並打算吸納公務員、中產專業、婦女的票源,稍後會作民調。被問及民主黨單仲偕退選,會否令其名單有機會爭得兩個議席,她回應說﹕「無咁大想頭!」

要求撥出單程證名額

葉太任保安局長期間,曾就居港權問題尋求人大常委會釋法,結果非婚生子女及出生時父或母仍未成為香港居民的子女均失去居港權。葉劉淑儀昨日表示,爭取居港權的人士在去年立法會補選時,曾兩次要求她協助家庭團聚。
葉太上月在中聯辦安排下與公安部官員會面,她說,當局現正處理數百個居港權個案,當中一些特別個案,如家中有殘疾人士或年長父母,當局答允給予特別考慮。她贊成可按現有制度,在香港每日有150個單程證配額中,考慮把剩餘的配額撥予爭取居港權人士。

她又提出擴闊自由行的安排,為珠三角地區工作人士爭取獲取「異地簽證」,令他們遇上雪災等事故時可來港暫避,她亦有向當局反映,有數千名內地居民在領取居港權時疑因違反內地措施,而未能領取回鄉證的問題。

另一邊廂,陳淑莊近日正全力跟進灣仔MegaTower事件,據知,黨內有意讓她藉大型地區議題增加曝光。堅尼地道的居民昨舉行居民大會,擔心合和會落實14年前城規會有條件批准的93層酒店方案,影響當區交通及環境。政府對這次居民大會亦十分重視,派出「一局七部門」代表出席,包括發展局首席助理秘書長及民政事務處、地政總署、規劃署、建築署、土木工程拓展署、運輸署和路政署代表。

知唔知香港好細....一隻手指就可以捽死

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

一句講晒, 佢做乜都只係為佢自己, 為香港?我呸!好一個賣港賊!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

葉太想將香港人全 部趕盡殺絕,換上清一色大陸哩,易控制.香港人死路一條!

男爵府

原文章由 叮鈴 於 08-5-10 22:54 發表
http://www.mingpaonews.com/20080509/gdb1.htm

葉太晤公安部助爭居權

【明報專訊】9月的立法會 選舉即至,有意參選港島區立法會的人士均積極部署選舉議題,前保安局長葉劉淑儀疑為「清洗」當年釋法引起爭居港權人士 ...

[

侯爵府

BK Milk勳章

男爵府

原文章由 叮鈴 於 08-5-11 13:05 發表

所以,我們香港人必須覺悟 "前非",努力融合。

好似以下仁兄咁講﹕

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=6229230&extra=page%3D1

原文轉貼 : 香港人的覺悟

香港好心就唔好再要求d咩民主自由啦
民主自由可以當飯食咩,
而家呀,好在有中央放d水我地ja
唔係我地而家邊仲可以好食好住
識時務者為俊傑
而家香港人唔係再好似以前咁喇,回歸左,就要聽晒中央話
中央話要歌舞聲平
你就唔好攪d咩示威啦
示威有咩用,示完有飯開咩
中央既決定係永遠都冇錯
愛國就要必先愛黨,正所謂黨大過國
你地唔係唔知呀
成日話要造反,講咩人權,自由
不如,諗下點討好我地既主子
果個高志文入黎攪攪陣,咪唔比佢黎law~
d衫掛出黎咁唔好睇,拎返入去百幾呎入面既屋度law
陳巧文示威,玩轉個party,咪拉走佢封住佢把口就o岩ga喇
唔係中央見到咁,會唔鍾意ga~唔鍾意我地~我地就死梗ga喇
言論自由比左你地~咪動亂law
動亂左,國家咪唔好law
國家唔好~香港更唔好
所以有共產黨帶領既新中國永遠都係為人民設想既
我地要貼貼服服
所以香港人要醒目,唔好再提咩自由呀

仲有呀,一見到有中央唔鍾意既聲音,就一定要批走佢呀
批評中央,未死過,話佢漢奸,走狗,連同外國勢力分裂中國
唔係中央點知你咁效忠呀,
人多就自然聲大,聲大就夠惡~
夠惡自然有道理, 有道理就可以批人,佢再唔受教,我地咁多人,吐口水都吐死佢啦.

成日話要行咩西方自由路,
我地中國人全世界係最勁既,
中國人行中國路,駛乜卑躬屈膝學人地呀
我地自創中國式共產主義路,好勁ga~
睇下,我地又有帶人火箭飛上太空喇~
咁有面~駛多多錢都值啦~話知內陸果10億人冇飯開啦

d死人美國佬,一味想我地大國人死既,又睇唔起我地
攪屎攪掍,攪到d香港人盲目信晒d自由西方思想
圖毒晒我地香港人,
睇下長毛咪係選舉之下既垃圾law
有去過立法會都知啦
人地民建聯呀,唔係出席,就訓覺,平時冇見佢地做野ga
做野咪幫政府,有錢人,中央開心咪對佢地幾好
最有錢就係佢地喇
而個長毛,咁鬼冇錢都唔討好大陸
次次都準備好晒點去幫弱勢發聲,
攪埋d示威遊行,
咁做邊個會比錢佢~對佢有咩好處呀
所以佢都傻ga,話中央未死過~
下年咪再投佢呀~唔係佢死ga喇~

希望政府快d好似大陸咁封鎖youtube,facebook,google,yahoo,wiki既外國資訊
香港人知左中國做過d咩衰野就反抗,中央仲唔放晒軍車, 碌豬咁碌我地

為左令香港新一代,愛國愛黨,政府幾快手推行中國最叻既愛國教育
朝朝要d同學唱國歌,念口號,作文要作,我愛中國,
朗誦又要歌誦祖國
睇下,政府用左咁多錢既"心繫祖國" 幾有效用
次次新聞前都播,中央知道一定好鍾意喇
相反,睇下香港電台幾唔識死,
唔幫政府講野就算啦,仲要唱衰香港,
作為政府口舌~點得呀~
所以為免中央唔鍾意,殺左佢,唱衰佢~
一於轉左名做人民電台

好采而家有d香港人醒返d喇~
冇再剛剛回歸時咁傻
果時,香港唔肯改d街道名
明明人民大道幾討好呀~用埋d咩皇后大道
外國既野仲邊可以留o係中國既大地上面ga
所以果時中央咪唔鍾意我地,比個咁好既特首我地慢慢嘆足8年
那,而家曾特首就醒喇,為表效忠
先ko左個天星碼頭,
扑碎佢,乜冇都仲睇你地d香港人仲點有植民地既集體回憶
過多幾年,d人就唔記得晒以前幾咁風光ga喇
維多利亞港又有英國色彩
田左佢咪一了百了law

家和就萬事興,唔好諗咩50年不變呀~一國兩際呀
我地要同一個中國,同一個思想 落足鞋油擦鞋~明唔明

別墅

原文章由 叮鈴 於 08-5-11 13:05 發表

好似以下仁兄咁講﹕

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=6229230&extra=page%3D1

呢位'仁兄'曲線愛國引証了這個月那些漢奸,不是中國人的網友所堅持的理念是多正確.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

起個難民營比佢地仲好呀, 咩都唔駛比, 包佢食住, 困住佢, 起碼真真正正的香港人, 唔駛同佢地爭飯食, 攪到d 人工cheap 晒.

可惜...........又比我見到人性的醜惡. 為咗選得出, 真係咩都做得出.

男爵府

大宅

原文章由 yvonne 於 08-5-11 12:59 發表
想做議員就梗係要選票,香港土生香港人就黎變小數族群,葉劉要係港島出選,北角,柴灣票倉梗要同胞幫手,都預左係咁.
想當年陳太反對中港太快融合,反對24小時通關而被人話叛徒,今日成果可能我們得到了,但惡果都隨了而來. ...

好似以下仁兄咁講﹕

別墅

想做議員就梗係要選票,香港土生香港人就黎變小數族群,葉劉要係港島出選,北角,柴灣票倉梗要同胞幫手,都預左係咁.
想當年陳太反對中港太快融合,反對24小時通關而被人話叛徒,今日成果可能我們得到了,但惡果都隨了而來.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

侯爵府

我地交稅為乜?如果將d稅項,+多d落生果金,傷殘津貼,教育,醫料......我好樂意!但養埋哂d死大6 pk,落黎呃飲呃食...就真係...

禁止訪問

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

珍珠宮

個掃把頭有冇腦架???珠江三角洲有雪災咩??咁都收容???定係擦大陸鞋擦到傻左呀??

咁為大陸, 有香港身份証都唔應該投票俾佢....

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-5-11 09:01 編輯 ]

男爵府

贊成一家團聚.

葉太上月在中聯辦安排下與公安部官員會面,她說,當局現正處理數百個居港權個案,當中一些特別個案,如家中有殘疾人士或年長父母,當局答允給予特別考慮。她贊成可按現有制度,在香港每日有150個單程證配額中,考慮把剩餘的配額撥予爭取居港權人士。

反對, 中國咁大點解要避到來香港? 香港奇案沒完沒了.

她又提出擴闊自由行的安排,為珠三角地區工作人士爭取獲取「異地簽證」,令他們遇上雪災等事故時可來港暫避她亦有向當局反映,有數千名內地居民在領取居港權時疑因違反內地措施,而未能領取回鄉證的問題

大宅

唉...........而家冇議員會為港人爭取福利架啦.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 愛麗斯傳說 於 08-5-10 23:11 發表

唉....無良呀....佢想搏果d老婆係大陸的男人票囉......而家hk好多架嘛....佢地又想有人幫佢地.....緊係會去投票啦.....

d政客有無聽下大眾市民的聲音架....我地hk人只想hk人用返hk資源咋.......唔想大陸人黎分我 ...

老婆係大陸使乜佢多事呀,依架五年就有單程啦,未有單程之前有雙程
最怕係自由行,依架連我鄉下都有人去搶,幫友仔好冇良心架,如果度度都有自由行,幫友仔好意來香港,咁香港唔見手機和銀包的人一定很多

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係咪見我重未死得,係咪想激死我呀,

男爵府

人大已釋法...點解要爭取?

香港又做收容港...吾好掛? D船民已經攪到香港立立亂... 又來...7.1我要遊行.

曾就居港權問題尋求人大常委會釋法,結果非婚生子女及出生時父或母仍未成為香港居民的子女均失去居港權

首頁

尾頁

跳至