少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個細女十五個月,上星期開始俾手指水佢,但好似唔怕苦咁,苦一陣,又食過!
請問有冇人可以教下我點做呀?我真係好想佢戒食手指呀!

複式洋房

想問其實搽白花油落手指公,如果佢捽眼怕唔怕會澀眼呢?

原文章由 CHRISTYVILLY 於 08-9-23 15:09 發表

我個仔都係咁,食到隻手指公,損"曬",白"曬".
用手指水,全日不停嘔,但都繼續食,喊住食.
用白花油,全日不停嘔.
攪到我地都怕左佢,
最後爸爸不停鼓勵佢,同佢講,
"唔食手指好叻仔wor"
"做得好好呀,唔食手指"
"係好乖仔 ...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 teresa621 於 08-9-26 05:45 AM 發表

都5緊要啦~同佢番下playgroup都ok啦~
不過上一代果d,好多都話5洗咁早比阿b讀書,但依家新一代就話好,
其實我自己覺得,如果係自己湊既真係5洗太早比佢番學,如要出去番工,得工人湊既先要番~ ...

我都諗住而家同佢報下playgroup,因為佢出年讀表哥間幼稚園逢星期六都有親子playgroup,等佢可以適應下

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-22 12:13 發表

而家D小朋友身體真係弱過我地細個,都唔同哂以前,其實我都好想個囝返到N1架,但無奈佢唔鍾意,無辨法,唯有等多一年啦

5緊要啦,同佢報下d playgroup都一樣姐
不過好多上一代都話洗咩咁快比佢番,由其係自己湊,如果要番工係工人湊就話姐,我都覺得係架~

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-22 12:13 發表

而家D小朋友身體真係弱過我地細個,都唔同哂以前,其實我都好想個囝返到N1架,但無奈佢唔鍾意,無辨法,唯有等多一年啦

都5緊要啦~同佢番下playgroup都ok啦~
不過上一代果d,好多都話5洗咁早比阿b讀書,但依家新一代就話好,
其實我自己覺得,如果係自己湊既真係5洗太早比佢番學,如要出去番工,得工人湊既先要番~

伯爵府

熱血勳章

原文章由 donkey_winnie 於 08-8-13 01:46 AM 發表
我個仔都有食手指, 我試過用手指水, 但好苦, 佢試過試到陣味, 之後就連奶都嘔返出黎, 用咗一日, 就嘔足一日, 嚇到我唔敢用. 跟住佢咪又食返. 之後我都唔敢再幫佢搽野. 後尾大大下就自己唔食LU! ...

我個仔都係咁,食到隻手指公,損"曬",白"曬".
用手指水,全日不停嘔,但都繼續食,喊住食.
用白花油,全日不停嘔.
攪到我地都怕左佢,
最後爸爸不停鼓勵佢,同佢講,
"唔食手指好叻仔wor"
"做得好好呀,唔食手指"
"係好乖仔,唔食手指"...
幾日後就無食lu.
當時係2歲.

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-22 01:47 AM 發表

不過我見好多阿媽都無比阿b番n1,大部份都係覺得太多病菌...易病,5敢咁早比佢地番...
我有frd果d都係,番左n1阿囡成日病,成日請假..
今日仲聽有個阿媽話,番play group都野左肺炎番黎,洗左2萬幾蚊去c家住左2 ...

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-19 12:33 發表

我今日已經同佢退左學,留返下年入讀k1呀

不過我見好多阿媽都無比阿b番n1,大部份都係覺得太多病菌...易病,5敢咁早比佢地番...
我有frd果d都係,番左n1阿囡成日病,成日請假..
今日仲聽有個阿媽話,番play group都野左肺炎番黎,洗左2萬幾蚊去c家住左2星期

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-19 02:15 AM 發表

咁如果係咁,都5好比佢留喇...一陣影響佢..
但依家退學,會5會等到k1先正式比佢再番?

我今日已經同佢退左學,留返下年入讀k1呀

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-17 12:36 發表

係呀,而家同佢著衫又喊,驚我同佢著校服

咁如果係咁,都5好比佢留喇...一陣影響佢..
但依家退學,會5會等到k1先正式比佢再番?

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-16 07:18 PM 發表

喔,姐係佢自己都5敢番學呀?

係呀,而家同佢著衫又喊,驚我同佢著校服

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-16 11:25 發表

我諗住同個囝退學,因為佢而家好似驚左甘

喔,姐係佢自己都5敢番學呀?

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-15 06:25 PM 發表

中秋節快樂呀(雖然遲左小小)

其實如果真係咁,不如緊係唔好番啦,番學,可能有好多病菌,一陣人地傳染你囝,又交差咁傳染就唔好啦~等佢好番哂先啦~番N1都無咩所謂,最緊要阿囝好番無事~ ...

我諗住同個囝退學,因為佢而家好似驚左甘

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-14 10:42 發表

睇左醫生啦,不過佢唔飲中藥架,而家搞到我心大心細,又唔係好想比佢返學,因為我未試過見到個囝驚成甘

中秋節快樂呀(雖然遲左小小)

其實如果真係咁,不如緊係唔好番啦,番學,可能有好多病菌,一陣人地傳染你囝,又交差咁傳染就唔好啦~等佢好番哂先啦~番N1都無咩所謂,最緊要阿囝好番無事~

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-13 05:03 PM 發表

咁真係好慘呀 有無睇e生?
係呢,你囝飲5飲中藥架~

睇左醫生啦,不過佢唔飲中藥架,而家搞到我心大心細,又唔係好想比佢返學,因為我未試過見到個囝驚成甘

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-13 10:18 發表

可能佢喊得勁,有風入左身體啦,跟住而家訓訓下都會突然坐係到喊醒,見到都心痛

咁真係好慘呀 有無睇e生?
係呢,你囝飲5飲中藥架~

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-11 11:09 PM 發表

無咩事丫嘛?依家d病菌好勁

可能佢喊得勁,有風入左身體啦,跟住而家訓訓下都會突然坐係到喊醒,見到都心痛

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-11 19:19 發表

我個囝無返2日學啦,因為病左

無咩事丫嘛?依家d病菌好勁

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-11 06:23 PM 發表

都係既.但係佢番playgroup都ok,5係點喊,但唔知我唔係到陪佢佢會5會發顛喊

係呢,你囝囝仲有無喊?

我個囝無返2日學啦,因為病左

子爵府

原文章由 焯賢媽咪 於 08-9-11 10:54 發表

其實而家比佢實習多D群體生活好D,因為遲D返學會好好多,唔駛話喊得甘勁麻

都係既.但係佢番playgroup都ok,5係點喊,但唔知我唔係到陪佢佢會5會發顛喊

係呢,你囝囝仲有無喊?

首頁

尾頁

跳至