想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

3號果日抽了20粒蛋蛋, 個肚一直都好痛, 晚上訓覺時, 胸骨, 胃, 子宮和卵巢都好痛, 透氣時都唔可以大力, 一大力胸骨就刺痛, 好似透唔到氣咁, 心想知道自己荷爾蒙高, 應該今日唔可以放胎架啦.... 點知今早見完吳醫生, 佢話個肚無事呀, 只係d腸胃仲未好番姐... 無問題, 可以照放, 20粒蛋蛋,有19粒受孕到, 當中有9粒質素仲好好添, 開心到不得了, 係醫院到等入去放胎, 心情好緊張, d腸咕嚕咕嚕咁.... 因為我驚痛, 點跳原來過程好快, 而且一d都唔痛, 好成功地將兩粒胎放左入去啦 ..不過放完回來, 一直都有少少肚瀉....唔知係唔係正常架呢, 下午仲試過好似人地谷m來既感覺添, 又係唔係正常呢? 一陣白白豬之後要塞藥啦, 有無姊妹塞完瑪麗醫院比既藥之後, 仲有出去打安胎針呀? 唔知需唔需要再打呢?

複式洋房

藍色小雨, fannychan88,

我今日都放左胎啦, 但仲未有咩特別感覺. 唔知係咪公家醫院問題, 我都發覺, 次次問問題, 佢地只係問一句答一句, 仲唔會講得好詳細, 好能諗住講比我地聽我地都唔識啦!

大家加油啦!

原文章由 藍色小雨 於 08-6-11 12:00 發表

fannychan88:

嘩, 你個醫生真好人呀, 話你知谷既原因, 我同醫生講佢叫我唔洗理喎, 大哥,人地第一次放胎, 咩都唔知, 個胎係我個肚入面, 當然會特別緊張和擔心架麻, 是旦咁答我一句喎, 激死我, 原來谷就係黃體素足 ...

男爵府

藍色小雨 / fannychan,

希望妳地都有好消息!! 等妳地呀!!!

原文章由 fannychan88 於 08-6-10 13:19 發表

藍色小雨

我都啱啱放咗胚胎, dr 話有d谷感覺証明黃體素足夠.

我就唔谷.所以又要打針及塞藥.

男爵府

wilber_ariya,

我開頭做諗住26years old就做媽媽tim!! 依家希望30前就做媽媽la!

原文章由 wilber_ariya 於 08-6-10 11:59 發表

其實都唔少20-30的媽媽啊...諗吓...如果我活在我媽媽的年代, 我會是一個高齡產婦

複式洋房

原文章由 藍色小雨 於 08-6-18 20:50 發表

wilber_ariya:

會唔會將來有了bb, 都會好似我咁得2磅幾呢?

小雨

希望唔會啦!! 我想我個b有成10磅ga!!

別墅

原文章由 wilber_ariya 於 08-6-13 22:42 發表

你同我好似, 我都係8個月出世, 同埋2磅幾, 要住氧氣箱ga

會唔會將來有了bb, 都會好似我咁得2磅幾呢?

小雨

複式洋房

原文章由 藍色小雨 於 08-6-11 12:12 發表

三姑六婆講到唔緊要呀, 最慘係啊媽都咁同你講呀, 我同啊媽講要睇不育科醫生,要做ivf, 比佢噴到我一面屁呀, 話我多多事事實呀, 無果樣整果樣呀, 又話好人好姐做咩試管嬰兒呀, 自己慢慢試下未得咯, ...

你同我好似, 我都係8個月出世, 同埋2磅幾, 要住氧氣箱ga

複式洋房

原文章由 steplovebb 於 08-6-13 14:39 發表
呢d野外人好難明, 最重要自己同老公明.
我家姐仲攪笑, 有一次問我做咩咁耐唔生, 我是但答: 老公成日出trup唔得閒 (其他我做ivf), 佢話: 喂你去做試管啦, 百份百得呀.....

真係比佢吹脹, 100%成功, 冇人在呢個forum ...

steplovebb, 如果有人同我講試管bb百分百得, 我一定好開心咁回應 "承你貴言

大宅

呢d野外人好難明, 最重要自己同老公明.
我家姐仲攪笑, 有一次問我做咩咁耐唔生, 我是但答: 老公成日出trup唔得閒 (其他我做ivf), 佢話: 喂你去做試管啦, 百份百得呀.....

真係比佢吹脹, 100%成功, 冇人在呢個forum吐苦水啦:;pppp:

quote]原文章由 藍色小雨 於 08-6-11 12:12 發表

三姑六婆講到唔緊要呀, 最慘係啊媽都咁同你講呀, 我同啊媽講要睇不育科醫生,要做ivf, 比佢噴到我一面屁呀, 話我多多事事實呀, 無果樣整果樣呀, 又話好人好姐做咩試管嬰兒呀, 自己慢慢試下未得咯, ... [/quote]

複式洋房

我都準備會做ivf

我等m到就會開始打排卵針,你是否成個過程已完成左,不過我會係台灣做,你打邊隻牌子排卵針,我會用serono個隻,係瑞士出

別墅

原文章由 wilber_ariya 於 08-6-10 14:12 發表

有時都好怕d三姑六婆成日話 "點解仲唔生呀?你睇吓阿媽等到頸都長" ...有時真係有苦自己知

三姑六婆講到唔緊要呀, 最慘係啊媽都咁同你講呀, 我同啊媽講要睇不育科醫生,要做ivf, 比佢噴到我一面屁呀, 話我多多事事實呀, 無果樣整果樣呀, 又話好人好姐做咩試管嬰兒呀, 自己慢慢試下未得咯, 米聽人地講咁多野啦... 啊媽未又係咁生你出來!!! 佢唔咁講起我都無野, 佢一咁講起我就巴屎火啦:;pppp:

我8個月就出世, 醫生都check唔到我會早產, 出世時得2磅半, 係氧氣箱住了一個月先得5磅, 我差點係廁所出世, 仲要d用具未消毒好, 叫啊媽唔好用力生我, 反而要用力唔好比我出來, 結果我個頭蓋骨離奇地生埋左, 出世時又輕磅, 眼仔又細, 果九塊頭蓋骨又生埋左, 嚇到個醫生半死, 拿拿臨推我去照腦, 驚我底能果d,啊媽胎我時,咩野都唔食,搞到我營養不良咁, 好彩呀, 有啊麻湊大, 先唔洗應果個醫生既話, 接生我果個醫生同我啊媽講, 話未見過8個月早產嬰兒係咁既樣, 叫我啊媽幫我做定白事.... 我見我細時咁麻煩, 你話我架下做人地啊媽, 係唔係步步都好小心呀, 難為我啊媽仲話我好去搞咁多野出來, 好彩驗到係c6有問題, 唔係我, 之後我做d咩程序都費鬼事講比啊媽知, 佢見我無講, 佢就唔忍得問我, 架下我次次入醫院佢就鬼咁緊張... 仲話我好偉大添

小雨

別墅

原文章由 fannychan88 於 08-6-10 13:19 發表

藍色小雨

fannychan88:

嘩, 你個醫生真好人呀, 話你知谷既原因, 我同醫生講佢叫我唔洗理喎, 大哥,人地第一次放胎, 咩都唔知, 個胎係我個肚入面, 當然會特別緊張和擔心架麻, 是旦咁答我一句喎, 激死我, 原來谷就係黃體素足夠, 咁足夠又即係點呀? 成功機會高一點? 還是?

小雨

大宅

想生BB熱投

原文章由 wilber_ariya 於 08-6-10 14:12 發表

有時都好怕d三姑六婆成日話 "點解仲唔生呀?你睇吓阿媽等到頸都長" ...有時真係有苦自己知

wilber_ariya
好有同感, 因為我次次食飯都被人問, 問都好反感!
百分百COW

複式洋房

原文章由 藍色小雨 於 08-6-10 13:04 發表

我啊媽當年都係24歲已生了我啦, 我架下36, 都仲未生到個出來, 高齡到不得了啦, 好多人都話我蛋都無隻呀,, 好彩架下醫學昌明咋, 知道問題唔係我到, 不過放左入去,成唔成功就無人知, 如果唔成功,咁係唔係我既問題呢? ...

大宅

原文章由 藍色小雨 於 08-6-10 11:49 發表

ChanSee9:

成日都有谷m感覺, 好唔好架? 究竟係失敗左還是 ?

小雨

藍色小雨

別墅

原文章由 wilber_ariya 於 08-6-10 11:59 發表

其實都唔少20-30的媽媽啊...諗吓...如果我活在我媽媽的年代, 我會是一個高齡產婦

我啊媽當年都係24歲已生了我啦, 我架下36, 都仲未生到個出來, 高齡到不得了啦, 好多人都話我蛋都無隻呀,, 好彩架下醫學昌明咋, 知道問題唔係我到, 不過放左入去,成唔成功就無人知, 如果唔成功,咁係唔係我既問題呢?

複式洋房

原文章由 PJ 於 08-6-7 22:45 發表
Hi Mannieng78 / wilber_ariya,

I'm 29 too

複式洋房

原文章由 藍色小雨 於 08-6-8 17:16 發表

謝謝你關心, 今日已經唔痛啦, 放胎後第四天才唔痛.....

幾時可以check 呀?
努力呀!!能走到這步你已很了不起. 努力呀!放鬆心情...睇吓笑片輕鬆吓...

別墅

原文章由 ChanSee9 於 08-6-8 18:58 發表
藍色小雨,

你都要放鬆d, 唔好比太大厭力自己, 大家齊齊努力la!

ChanSee9:

成日都有谷m感覺, 好唔好架? 究竟係失敗左還是 ?

小雨

複式洋房

藍色小雨,

你都要放鬆d, 唔好比太大厭力自己, 大家齊齊努力la!

原文章由 藍色小雨 於 08-6-8 17:21 發表

ChanSee9:

8粒已經唔係好好咩? 有一半質素好已經好好了, 好似我咁多, 只會令到卵巢過激, 抽完蛋蛋又痛, 又擔心可能荷爾蒙高左唔可以即時放胎, 夠用就得架啦, 依d野我地控制唔到, 亦擔心唔到, 連醫生都唔可以估計 ...

首頁

尾頁

跳至