自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

有匯豐銀行職員嗎?
是咁的:話說我申請某交通津貼,被查家宅時發現匯豐有條數在14年6月30日入左773.62比我,註明係interest,比人問我收咁多息申乜野交津(但我check返當日結餘只係得八十幾)
打上去hsbc問,佢死口話係利息,我同佢講你睇我戶口,存款有幾可過千,又冇其他投資,邊有可能成七百幾蚊息,但當日結餘又不符?佢就話show返由開戶冇打簿到而家咁耐存入既利息,因為之前冇打簿,所以一次過show返。
乜有得咁樣既咩,就算可以,最多都係幾十蚊,我存款冇試過over1萬,通常都只係3位數...
跟住我問佢可唔可以申請詳細提存記錄,佢話可以申請一年,多謝250,不過interest果筆因為你咁多年冇打過簿,詳細提存記錄一樣係咁樣show出黎
佢講完之後,我感覺到我已中風
有有人可以幫我急救,或者可以解答我,help!!!

琥珀宮

引用:岩岩去左銀行問,佢又係死話係利息,如果要

原帖由 mi1660 於 15-03-10 發表
岩岩去左銀行問,佢又係死話係利息,如果要查呢筆錢既詳細,要比50蚊單筆款項查詢費同起碼10個工作天先郵寄 ...
個利息應該同個netback items有關,大家尾數都係0.62!
你問bank要求詳細資料,就要求包括埋2014/4/13前一段期間既transactions(即係合併咗做net back items個d)!

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

回覆:_kapo 的帖子

岩岩去左銀行問,佢又係死話係利息,如果要查呢筆錢既詳細,要比50蚊單筆款項查詢費同起碼10個工作天先郵寄到比你,焗比

子爵府

回覆:help:有匯豐銀行職員嗎?

建議樓主要求銀行晒返history record對返數,請佢地waive返所需費用,一係佢地可以解釋到俾你聽點解?
但可以肯定嘅係佢地都一定睇唔到,因為簿仔係好靠客人自己打簿update
職員睇嘅資料都好有限

我覺得網上銀行睇嘅record時序未必準,簿仔戶口應無得透支?所以你啲數亂晒

子爵府

樓主會唔會仲有其他戶口喺匯豐?信用卡之類?
我睇就似係你戶口一路od緊,電腦系統自動幫你從其他戶口撥返啲利息去平返戶口結餘?而唔係savings interest?

(利申:不是匯豐員工)

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-03-10+發表客戶

原帖由 meimeisuki 於 15-03-10 發表
所以咪話銀行會做 但亦會通知
因為問題唔係個客會查 係會「追究」
到時唔係一句policy大晒
無錯,hsbc reverse 筆數一定要通知番客戶,除非職員reverse 自己戶口就唔洗通知。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主呢個戶口好特別,出入數好怪怪都對唔到。

長期無打簿又唔係丫,因為你放左好多錢先可以累積出入收咁多利息架;同埋普通戶口無得比你 OD 又唔收你手續費、OD interest ,但你 show 出來既時間好似隔好耐咁。

樓主,你都係去番你開戶分行了解下你自己戶口情況啦。

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

男爵府

引用:Quote:原帖由 mi1660 於 15-03-09 發表其實

原帖由 nainaitze 於 15-03-09 發表
你個戶口係咩戶口,個結餘長期都唔夠5千,但點解唔見銀行收月費?
我都係匯x……長期糧尾都有收手續費 …有簿仔叫提存易

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 nainaitze 於 15-03-10 發表

原帖由 木土土 於 15-03-10 發表
其實銀行做錯向客戶解釋完,客戶又無實際損失,大部分人都會同你一樣算數,最多咪以後唔幫襯唱衰佢!有幾多 ...
我同事話投訴職員做錯事,仲敢教訓番個客,話個客(我)無睇收條上d資料,係個客唔啱職員態度惡劣

我費事煩,唔會投訴,個陣後尾有個高級d嘅打來同我deal,我都有反應過個職員態度麻麻,佢講咗幾次唔好意思,仲叫我第日落開分行有咩搞可以直接揾佢,我就梗係算數啦,不過就好快取消戶口

禁止訪問

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+claudia+於+15-03-10+發表呢

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+meimeisuki+於+15-03-10+發表

原帖由 nainaitze 於 15-03-10 發表
用過6-8間銀行,最好係X生

有d細銀行真係有次我做TT去澳洲,唔夠澳元,咪交TT申請表時順便 ...
其實銀行做錯向客戶解釋完,客戶又無實際損失,大部分人都會同你一樣算數,最多咪以後唔幫襯唱衰佢!有幾多人真係會「追究」?而且可以追究d咩?

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-03-10+發表客戶

而家有幾多間銀行,在香港投訴文化下,在普通市民眼中仍被視為有良好公司形象?!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+meimeisuki+於+15-03-10+發表

原帖由 claudia 於 15-03-10 發表
呢個我agree.
若銀行出錯,入錯筆大錢入黎引伸到利息。 之後銀行在4月13日前連未發的利息一併轉走,令我個 ...
客戶有不滿當然可以投訴,但其實銀行時常也會被投訴,並不是甚麼新鮮事!

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 木土土 於 15-03-10 發表客戶

用過6-8間銀行,最好係X生

有d細銀行真係有次我做TT去澳洲,唔夠澳元,咪交TT申請表時順便喺counter度兌多2千澳元。

上午做,下午臨收工收到銀行電話,話戶口唔夠Aud做TT,我明明計過入多2千夠㗎,個職員話再check下,之後再打來話個teller搞錯咗,㩒咗放2千Aud

佢話更改咗,但Aud升咗,要扣多我3X蚊港紙,我話你哋做錯了,點解要我俾多d$

之後個職員仲話大家都有責任,我要對啱資料先好走

後來佢哋waived我部分TT費用,當補貼番個差額,之後我怕咗呢間銀行,取消咗d戶口。
我同事話應該投訴,我話最尾都無損失,投乜訴呀,取消佢算了

別墅

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+Kazuapm+於+15-03-10+發表借

Hsbc 7年內 收錢 好貴
其他間呢

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

引用:借位一問:可否申請銀行幾年紀錄(冇薄仔戶

原帖由 Kazuapm 於 15-03-10 發表
借位一問:可否申請銀行幾年紀錄(冇薄仔戶口)
Hsbc 7年內 收錢 好貴

子爵府

引用:以我既理解,估計你情況係咁的:其實紅薄仔

原帖由 BBcarrie 於 15-03-10 發表
以我既理解,估計你情況係咁的:

其實紅薄仔只可以紀錄廿幾條數,當超過呢個上限就會將transaction紀錄於 ...
多數net back 會有1大個 lump sum 出, 同 lump sum 入數, 但係7xx 利息喎... 匯豐要有幾錢係普通戶口, 先出到咁多年利息...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mi1660 發表於 15-3-9 23:10
其實唔止呢筆怪,比大家研究下
I guess it is the adjustment of the back end item.
U see the first line and the interest income, the net amount is $115.

is it your last balance in the bank ?

別墅

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

借位一問:可否申請銀行幾年紀錄(冇薄仔戶口)

首頁

尾頁

跳至