論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個係我家第一個請的印傭,做左四年差唔多又要續約,工作主要係清潔幫買餸煮飯,廣東話流利,大問題唔算多,但就係非常冇記性,有些叫左每星期做一至兩次的工作經常忘記做,而且愈做愈懶,從起初七點起身到宜家有時八點半都未起,工作質素只屬一般,好多事情每次要叫先會做,尢其是請左第二﹑第三個工人(主力湊B的)之後,工作態度好似冇以前咁好~

總體而言又未至於差到要炒,但黎到要續約真係有少少心大心細,如果唔換情況唔見得會有改善,還要俾長期服務金,但換一個其實也只是搏一搏,好多工作標準又要重新教過,而且目前工人市場好似供不應求,都唔知會唔會好難先請到個更好既工人返來。

如此雞肋,你地會續約嗎?

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆:雞肋工人,你地會續約嗎?

做左 4 年,好似唔做俾長期服務金架噃。不過個工人做嘢態度唔同左,我唔會續

大宅

lkky 發表於 15-3-16 15:47
我會換個另外一個工人, 因為佢只會越做越差. 你換個一個, 起碼有一半機會係好. 呢個一定只會差落去 ...

其實關鍵在於究竟機會係咪真係「一半」,即係我可以請到好過佢既機會有幾高,由於一定要廣東話流利,機乎鎖定左要「現成印傭」,印象之中典型印傭的衛生水平較低﹑工作速度較慢,但相對上較乖,比較少同僱主作對。

請個新的,真係唔知好的機會有幾高,聽聞 2017 開始慢慢減少印傭供應,唔知係咪堅架呢?

男爵府

引用:我同你處境差唔多, 都係雞肋, 但係究竟續唔

原帖由 checkylam 於 15-03-16 發表
我同你處境差唔多, 都係雞肋, 但係究竟續唔續, 續咗肯定會係愈來愈差, 但係又會唔會博, 博一個未知的, 會好 ...
僱主的悲哀

民房

我家也面對同一問題.老婆同外母勁投訴佢成日講電話;
清潔家居乸西,但勝在誠實(so far 屋企無發現唔見嘢)同鍚三歲囡囡(囡囡都好鍚佢,有好嘢食一定預埋佢.).仲有15個月約.我已經開始頭痛.

大宅

MommyPanel勳章

我會換個另外一個工人, 因為佢只會越做越差. 你換個一個, 起碼有一半機會係好. 呢個一定只會差落去

大宅

比我會換人, 返正筆錢都係要比, 起碼有機會係好d, 重點佢唔係照顧小朋友, 就算衰左都唔係咁大件事

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

你有多餘錢 , 請佢主要係清潔幫買餸煮飯...

咪用 loo..

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

我同你處境差唔多, 都係雞肋, 但係究竟續唔續, 續咗肯定會係愈來愈差, 但係又會唔會博, 博一個未知的, 會好啲, 定係衰, 會唔會賠了夫人又折兵, 好煩,!!!!

男爵府

有後備,值得一博,比我可能請個菲平衡一下,其實有時不用一對一,輪流分配工作也可

珍珠宮

未續都咁,續o左只有更退步。無謂勞氣,換一個起碼有個機會會好過而家呢個。而且你有幾個工人,其他兩個見到佢 pair 成咁都繼續有得撈,你都唔使旨意佢地會好落力。相反換o左佢,叫埋另外兩個來訓話話點解 1 號無得撈,希望 2,3 號會醒少少

phoebe_ming5    發表於 15-3-17 15:51

象牙宮

juju207 發表於 15-3-15 23:15
比我會續約算
唔偷唔衰已經好好

續約。。。樣樣都差,你炒不炒?再忍忍忍?
如果她博炒, 你會怎樣? 

我想學你有何等妙計??

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

codeblue 發表於 15-3-15 09:14
呢個係我家第一個請的印傭,做左四年差唔多又要續約,工作主要係清潔幫買餸煮飯,廣東話流利,大問題唔算多 ...
「食之無味,棄之可惜。」

做左四年差唔多,又要續約??
還要俾長期服務金

雇主得利,比付出的多,更多,並有手尾。何苦?。
人腦是用來"平估"問題。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

No.

子爵府

回覆:codeblue 的帖子

I won\'t renew contract with her.

複式洋房

比我會續約算
唔偷唔衰已經好好

禁止訪問

大宅

fionaleung43 發表於 15-3-15 15:33
回覆 codeblue 的帖子

如果我係你,會搵個海外,因海外通常都會乖D!

呢個都聽聞係,但果邊屋企有老人家,流利廣東話相對重要,呢樣野海外工人一般比較缺~

禁止訪問

男爵府

我因唔想冒險續左件雞肋,繼續激心。
唔知自己有冇有做錯。。。。換過要錢之餘又驚更衰。

首頁

尾頁

跳至