婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

娘家出錢買樓嘅JM, 妳地層樓有冇C6名ga??
男家出錢買摟嘅JM, 層樓有冇妳名?...

我呀爸呀媽想幫我地上車, 我呀爸send 左個message 俾媽咪話層樓要加埋男友個名,因為怕佢覺得冇面, 同埋覺得我地唔信佢...我真係覺得佢地好錫我..!連我男友都錫埋...男友其實冇預到有佢名, 但有諗住一齊供ga...因為佢覺得間屋算係我嫁妝, 同埋覺得2個人生活唔應該咁計較...所以冇所謂.

但我忽然間諗起, 如果間屋係男家出首期, 佢地會唔會都加我名? 如果冇名又要我供...我又會唔會介意? 我覺得我會好唔忿氣, 我認我唔夠大方

妳地會點諗?

大宅

引用:娘家出錢買樓嘅JM,+妳地層樓有冇C6名ga??+

原帖由 Pandorrabbity 於 15-04-23 發表
妳唔係唔大方,個個都會好似妳咁唸,我覺得如果c6唔介意,只寫妳名咪得囉!

翡翠宮

想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

回覆:Pandorrabbity 的帖子

你父母都好好呀

大宅

引用:樓主三思,我就係人板,層樓仲要我媽咪供的

原帖由 gibigibi 於 15-04-28 發表
樓主三思,我就係人板,層樓仲要我媽咪供的,6299 C6 一句多謝都冇~!6299仲一直對我都勁差,我D反應仲要就 ...
點解會咁6299 一直唔鐘意你? 妳同C6 關係唔好?

大宅

引用:Quote:原帖由 Pandorrabbity 於 15-04-23

原帖由 jane-wang 於 15-04-27 發表
其实每个人的婚姻观不一样,所以很难说对错和合理性,不过很多人分享的是个案,你可以看到很多个案,希望最 ...
多謝妳呀... 妳講得好好, 其實我明白大家成長過程同人生經歷唔同所以價值觀唔一樣, 我好接受唔同意見, 其實大家都有道理. . 我個世界比較簡單,, D 太複雜嘅未知數我冇諗. 我認同信任是感情基礎. 我會諗凊楚同小心處理ga la :)

水晶宮

引用:Quote:micling+發表於+15-4-23+13:50+痴線

原帖由 M.A.C 於 15-04-23 發表
同意,做女人千萬不要貼大床嫁老公。

做男人就要有男人樣,我都會咁教個仔。
Agreed, 我都會咁教個女,唔好貼埋大床比男人

別墅

回覆:美之選468 的帖子

真係?有案例?

公爵府

gibigibi 發表於 15-4-28 00:28
樓主三思,我就係人板,層樓仲要我媽咪供的,6299 C6 一句多謝都冇~!6299仲一直對我都勁差,我D反應仲要就 ...
只要你能証明到層樓系你媽咪供的 ....C6一蚊都分不到你層樓.

別墅

樓主三思,我就係人板,層樓仲要我媽咪供的,6299 C6 一句多謝都冇~!6299仲一直對我都勁差,我D反應仲要就住就住,怕離婚冇左層樓,我媽對人地好,人地當我係草~

男爵府

回覆:娘家- 男家出首期, 有冇妳-C6名

婚前先生俾錢買,我一個人名。娘家人住緊。自己娘家有樓。

大宅

引用:老爺奶奶送比我地結婚禮物佢地話出去租幫人

原帖由 車仔人 於 15-04-27 發表
老爺奶奶送比我地結婚禮物
佢地話出去租幫人供樓好唔化算呀!
我都好感激佢地
妳6299好好呀... 我父母都係咁講, 所以俾首期叫我地自己供.

伯爵府

一樣米養百樣人,唔係有機會組合成親人既,就等於真正有緣份,幾多親生父母子女家庭咪一樣反目成仇。。
所以男家父母對新抱有保留在所難免,只能靠命運安排。

我99都對老公買樓是否寫我名有說話,但我為左唔想99煩住,就選擇同老公講: 層樓唔好寫我名,我亦唔會一齊供,咁99唔駛擔心啦!

別墅

引用:娘家出錢買樓嘅JM,+妳地層樓有冇C6名ga??+

原帖由 Pandorrabbity 於 15-04-23 發表
其实每个人的婚姻观不一样,所以很难说对错和合理性,不过很多人分享的是个案,你可以看到很多个案,希望最后选择follow your heart. 我自己以前拍拖没有结婚,男朋友买房子也有写我的名字,但是对方父母不是很想,很多担心之类的,不过当时我们是开始谈婚论嫁了,男朋友算是有魄力和思想独立,所以还是有我的名字。不过后来没有结婚,在双方觉得是应该分手了,我即可自己花钱把名字去掉,这是份信任和credit,和情感没有关系。
现在的老公是结婚后买房子,奶奶都拿了一半的首期出来,但是没有任何要求就是送给我们小家庭的,我和老公之间也从来没有为钱争持过,可能就来源于彼此的信任,即使最坏的结果最后,我们都知道彼此的人品。信任是感情的基础,换另外一种角度看就是不会保护自己,但是我们也不会选择“渣”来做另外一半的,所以最坏的结果都能承受

琥珀宮

我覺得有份供就一定要落名,最多白紙黑字寫明佢地比左首期囉

翡翠宮

回覆:小雲兒MUMMUM 的帖子

老爺奶奶送比我地結婚禮物
佢地話出去租幫人供樓好唔化算呀!
我都好感激佢地

大宅

引用:男家出首期我同老公聯名老公供樓 +

原帖由 車仔人 於 15-04-25 發表
男家出首期
我同老公聯名
老公供樓
正囉不過老公首期老公供就最好唔洗到時男家多野講

翡翠宮

男家出首期
我同老公聯名
老公供樓

珍珠宮

有幫手供既話寫2個無仿

不過如果想買多層 應該寫一個人名避稅喎

公爵府

加名你會勁後悔

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-04-24 發表

原帖由 Pandorrabbity 於 15-04-24 發表
幸福少奶奶
Im not

首頁

尾頁

跳至