6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得我累咗bb, 我懷孕期時因為c6、佢屋企人,搞到我成日都好depressed, 成日喊;加上整個懷孕期除咗頭三個月,我都無咩戒囗,成日飲凍嘢,返工出街食!bb出世後都幾難湊,兩個月開始厭奶到而家十個幾月,固體又唔肯食,餵到我癲!瞓得又差,成日醒,晏晝瞓幾個字又醒!總之食得差瞓得差!啲人話媽媽懷孕期時飲凍飲,會搞到bb脾虛,我都唔知自己影響到佢有幾多!
有無媽媽們佗bb時都係咁?bb出世後係咪又係好難湊?

大宅

回覆:有無媽媽懷孕時成日都唔開心,加上無戒口?

所以...原來心情係最重要嘅
希望自己而家啲EQ好啲,bb呢個星期唔肯食粥仔,我真係好忟!

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我陀女時都無戒口,不過我就KEEP住心情平靜,無飲過奶
呀女而家9個月,皮膚好好,鍾意飲奶,呀女飲能恩

子爵府

我覺得唔關事,我陀個囝時除左生野其他全冇介口,又成日飲凍飲食雪糕,勁食麥當當公仔麵,不過心情冇乜野,keep住唔好發嬲要放鬆,so far亞囝都好湊,小喊小扭計,不過係細食d

珍珠宮

我個仔都幾難湊,唔鐘意食野,又奀又成日病
我陀佢o個陣算叫舒服,我個人不嬲係緊張大師

公爵府

叻叻勳章

唔戒口無問題,清胎毒就得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

應該唔關事.....

別墅

我自己覺得唔太關懷孕事。我有咗嗰陣,冇飲過鮮奶(我對奶敏感),照食辣嘢同飲汽水,返工放工都係出街食,34週後狂食西瓜雪榚,懷孕期間3次感冒。
bb出世後都算易湊,不過bb瞓唔到長嘅晏覺,瞓半個鐘sharp醒。開始食固體時都唔多肯食,餐餐都要餵足成粒鐘。但而家搵到方法餵食同叫做摸到佢嘅食物喜好就好啲!不過都用咗好多時間先摸到佢脾性!
我覺得媽咪對住bb時,要開心啲笑多啲,咁bb就會跟住自己一齊笑。咁bb心情好啲,照顧佢上嚟都會容易啲!

翡翠宮

jacejace 發表於 15-5-10 22:38
可能係,我再加我父母輔助,我都湊得好辛苦,完全無私人時間,最多兩個月有朋友生日飯聚我先出現下; 上星期 ...

可能係經驗嘅問題,平時多D向阿爸或者阿媽請教,加油

大宅

我今日續間奶粉媽媽會打去,攞奶粉sample, 希望有一隻佢會鍾意😂😂

大宅

引用:準媽媽情緒話多話少可以影響到BB,但你都唔

原帖由 haha748494 於 15-05-11 發表
準媽媽情緒話多話少可以影響到BB,但你都唔好責怪自己。好好keep住自己情緒,好好照顧BB。每個小朋友轉固體 ...
佢係唔鍾意食嘢,有新嘢試佢會申條脷出掂一掂先,好食佢先張開口!但食多幾日佢又唔再食嗰樣嘢,要新鮮感!我買啲baby food俾佢試,(諗住有時出街唔洗煩),佢直頭Lur番曬出嚟!星星粉又唔食,我今日買咗通心粉試下

大宅

我佗bb時唔飲鮮奶,過咗四個月淨係飲豆漿,我懷疑又係影響到bb, 因為佢兩個月已經厭奶,到四個月時我唯有轉豆奶,佢又飲得好啲喎!!

大宅

引用:我都有同樓主同一諗法,因為陀BB時冇胃口,

原帖由 cute_shan 於 15-05-11 發表
我都有同樓主同一諗法,因為陀BB時冇胃口,到BB出世後由兩三個月到依家八個月都唔係好飲奶,又唔食固䯠,昨 ...
我日日餵成個鐘,但都食唔晒,我由得佢!含啖飯喺口成半個鐘唔肯吞!之前我會俾佢鍾意食嘅嘢佢引佢吞,但而家都唔work!個口裡面有飯啦、餅仔啦、yogurt啦、麵包啦!全部含住😭 奶就食三安,每日兩至三次奶!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

準媽媽情緒話多話少可以影響到BB,但你都唔好責怪自己。好好keep住自己情緒,好好照顧BB。每個小朋友轉固體都要一個過程,你可以做多幾款固體,供BB選擇。加油呀,我BB當時都幾難湊,好在依家大喇。

大宅

我都有同樓主同一諗法,因為陀BB時冇胃口,到BB出世後由兩三個月到依家八個月都唔係好飲奶,又唔食固䯠,昨天母親節,我餵佢餵到喊,飲一安就唔肯飲,再餵佢就爆喊,D濕疹又出,搞到人都癲。

大宅

jacejace 發表於 15-5-11 14:20
係,試過天光先返屋企,同佢試過嘈交嘈到推撞; 再加上佢家姐又衰,整個懷孕期都好痛苦!好彩生完返娘家住, ...

BB難湊好湊話唔埋,我朋友生咗三個BB ,大女細仔都好湊,但第二個仔仔就唔好湊。

大宅

引用:Quote:jacejace+發表於+15-5-11+14:01+你c6

原帖由 ronnieluk 於 15-05-11 發表
有應酬定喺點?成日飲醉返屋企真喺好衰。鬧交喺唔喺因為飲醉酒呢D?
...
係,試過天光先返屋企,同佢試過嘈交嘈到推撞; 再加上佢家姐又衰,整個懷孕期都好痛苦!好彩生完返娘家住,如果唔係已經癲咗!而家呀囡咁,所以咪想問下各位媽媽統計下了解下,睇下係咪有關係囉。如果係,真係要同啲佗緊bb嘅媽媽講聲,叫佢哋介下口,心境要開朗

男爵府

好湊即係好湊,難湊即係難湊,我樣樣都忍口喇我亞B咪一樣難湊。你唔好咁諗喇,唔關你事既。

大宅

jacejace 發表於 15-5-11 14:01
你c6對你好好呀!我c6係成日飲醉返屋企,同佢真係鬧交鬧到好多次!

有應酬定喺點?成日飲醉返屋企真喺好衰。鬧交喺唔喺因為飲醉酒呢D?

大宅

引用:我陀BB果陣時都成日忟憎,但好在C6都氹返我

原帖由 ronnieluk 於 15-05-11 發表
我陀BB果陣時都成日忟憎,但好在C6都氹返我。我都盡量保持情緒平和。果陣時因為住喺公司,都喺出街食。BB出 ...
你c6對你好好呀!我c6係成日飲醉返屋企,同佢真係鬧交鬧到好多次!

首頁

尾頁

跳至