親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假打算去九州,plan緊行程,遲遲唔敢訂酒店,怕要改或者取消好麻煩,或者要收費。早兩星期開始係樂天check價錢,其實佢同其他網站差不多價,只係佢接受兩大三小又無額外費用,有小朋友既都知去旅行搵酒店真係好頭痛。呢兩日email 諗住reconfirm cancellation policy,萬一取消行程或者打風都可以早小小知道點處理

第一個email無回答我既問題(其實佢可以直接回答yes/no),只係問我計劃行程,人數etc,仲叫我截圖,我好老實將所有資料回覆,今朝一早email,下午佢覆番可以兩日前免費取消,好放心,放工返黎諗住訂埋,點知輸入所有資料,出黎既完全唔同哂,不單唔俾雙床房,連小朋友唔收錢都無埋,價錢仲貴左好好好⋯⋯多

第一次係樂天訂房,諗住小心d,點知⋯⋯唉!

複式洋房

回覆:htidemama 的帖子

睇完幾版,原來樓主自己訂唔到,就話樂天取消計劃! 乜而家D人甘有趣

另外講返係日本網站訂酒店,除左樂天同 Jalan 外重有好多, 而每個網站分配房間/價錢都唔一様!

樓主話問之前有睇到某個計劃,但之後冇左有幾出奇! (何況根本都未 book ! 但唔好講到人地好似無啦啦取消個booking)

1-可能過左某個 early bird 日子
2-係樂天網站房間數量預定額已滿,(所以解釋到點解其他網站可訂到

其實日本大把呢D網站, 價錢甚至相差三分一至一半! 所以最好比較淸楚,甚至只係某D網站 容易 book 到某D酒店

大宅

引用:我即晚已經係japanican book左,多謝提醒

原帖由 htidemama 於 15-05-23 發表
我即晚已經係japanican book左,多謝提醒
Book到就好了!

大宅

回覆:littlesister 的帖子

我係八月尾入住,呢件事係早幾日發生,甘咪即係足足三個月多d囉

大宅

回覆:melody228 的帖子

我即晚已經係japanican book左,多謝提醒

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:樂天突然取消所有入住計劃

即係你其實未book,想book嘅時候間房已sold out?

咁真係唔關樂天事喎,你快啲搵其他網站book啦!日本酒店真係越遲book越貴架!

請勿打招呼~

大宅

引用:我已經一早email問左酒店個child policy,

原帖由 htidemama 於 15-05-23 發表
我已經一早email問左酒店個child policy,只係想問清楚樂天,我怕我一廂情願以為可以兩日前免費取消而最後 ...
但你本身都未book酒店!
樂天每個酒店plan都有講明cancellation policy的。

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+hongkeikei+於+15-05-22+發表

原帖由 frogbobo 於 15-05-22 發表
係咪即係屈蛇? 定係你有再通知酒店會有四個人?
佢唔算,通常日本小學生不加床係免費的

琥珀宮

畀面勳章

引用:基本上我係未訂之前想問清楚個cancellation

原帖由 htidemama 於 15-05-22 發表
基本上我係未訂之前想問清楚個cancellation policy,免得到時行程有咩改動要俾手續費或者直情無得取消,因 ...
你八月去,而家都五月尾,點計到有三個幾月?

琥珀宮

畀面勳章

你都未訂,樂天取消你咩

大宅

我已經一早email問左酒店個child policy,只係想問清楚樂天,我怕我一廂情願以為可以兩日前免費取消而最後先知唔得,因為我四月本來諗住去大阪,結果公司臨時唔批假,取消機票、酒店蝕左一大筆

大宅

引用:基本上我係未訂之前想問清楚個cancellation

基本上我係未訂之前想問清楚個cancellation policy,免得到時行程有咩改動要俾手續費或者直情無得取消,因 ...
你應該直接問酒店。
你send宗email後冇哂,可能真係比人訂哂喎。其他website仲有,人地未被book哂咪有囉。

大宅

引用:我係email樂天

我係email樂天
樓主不應email樂天,應該直接email酒店講你既情況。
而cancellation policy在樂天網有哂,通常都係check in當天100%,一日前80%罰款。

大宅

我都慣在日本樂天訂房,睇中房後係直接send email問酒店而不是問樂天。
我情況係兩大加兩8歲小童,我問清楚兩小童和我們share bed要不要附加費(我book twin bed)。so far咁多次都不用加錢。
收到回覆後才正式訂房,我只輸入兩大(入兩大兩小小好多選擇),訂後再send翻email給酒店confirm,等佢地可預備小朋友的amenties。
我估樓主只係問樂天,不會garantee任何野,而plan真的可隨時變。

男爵府

回覆:cat1964 的帖子

12、14唔算兒童了,要book四人房或分房了,去到唔比你住就煩。

別墅

引用:昨天我第一次在jalan訂了房,以前我多數直接

原帖由 hongkeikei 於 15-05-22 發表

昨天我第一次在jalan訂了房,以前我多數直接在酒店訂房或 ...
我都是2大人2中童(14,12岁),3人房可以住4人?是否2張雙人床,如去到check in 比3床房,就大件事,

大宅

你BOOK 邊間酒店呢? 仲有你三個細是幾多歲呢?

大宅

我最後係japanican訂左,同樂天之前同價,都係兩日前免費取消,分別只係無show三個小朋友係個booking度,但我會email俾酒店通知佢地,順便幫我準備BB床

大宅

陪月勳章

引用:Quote:shinku+發表於+15-5-22+12:44+JAPANI

原帖由 hongkeikei 於 15-05-22 發表
我意思是服務及價格有冇大分別?因為見日本網較少人提用Japanican
Japanican 係Jtb 的國際網站,如果選擇多始終係樂天Jalan 同jtb 日文網站,價錢同Jtb 一樣,至於平貴睇你遇不遇到sale , 格價最重要。

大宅

有可能咁岩個日有人book 左,之後就會加價,好多時d 早鳥優惠得一間架咋。 我試過訂早鳥溫泉酒店8000 yen, 我訂完後就變左10000 yen

或者佢system 知你search 左好多次就會自動加價,訂廉航機票都會有而個情況,愈search 愈貴, 試下clear cookies再search過

首頁

尾頁

跳至