懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

出院唔夠一個星期,個陪月問題多多。
本身諗住無人幫手,都要忍下佢。
但今日佢居然冇整返熱啲人奶就餵BB,比我發現之後仲狡辯話比凍奶BB食無問題,好多鬼佬都直接係雪櫃拎d奶出嚟。
我同我老公都覺得佢唔留得啦。
不過今日之後就冇人幫手,而家真係好無奈。好陪月真係好難請。

http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

複式洋房

我自己個人就覺得室溫/接近返體溫應該最好!所以我仔三歲都係埋身食!唔駛煩!

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 myaisha0435 於 15-06-11 發

原帖由 cici527 於 15-06-11 發表
係雪凍果隻,唔係室溫。
哇.....錦真係好誇張....大人都唔飲啦何況bb

叫佢自己飲啦

複式洋房

引用:出院唔夠一個星期,個陪月問題多多。本身諗

原帖由 cici527 於 15-06-07 發表
但今日佢居然冇整返熱啲人奶就餵BB, ...
的確係可以俾bb食凍奶,但係我哋係中國人,食凍奶好易好多風。你呢個陪月仲要咁恐嚇你真係好衰

大宅

回覆:岩岩炒咗個陪月,而家好無奈

大家話我見識少都好,我真係接受唔到比凍奶(低於10度)我個BB飲。我陀B坐月時都要戒凍飲啦,點解BB咁細我要比佢飲凍奶。再講,我非常清楚人奶嘅營養遇熱會流失,我只要求回溫至三十零度接近體溫,唔係要沖奶粉咁熱囉。

http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

大宅

引用:.......但係初生果陣係醫院所有奶都係凍架

原帖由 myaisha0435 於 15-06-11 發表
.......但係初生果陣係醫院所有奶都係凍架

凍嘅意思係室溫奶定冰水果隻凍呀?
係雪凍果隻,唔係室溫。

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 cantbelieve 於 15-06-08 發

原帖由 Daijackwai 於 15-06-11 發表
睇多啲書,其實係真係飲得凍奶架。。
我兩個都係凍奶大架

珍珠宮

畀面勳章

.......但係初生果陣係醫院所有奶都係凍架

凍嘅意思係室溫奶定冰水果隻凍呀?

如果係冰果隻真係痴q線

室溫果隻我可以接受

別墅

回覆:chan_chi_mun 的帖子

完全正確!

子爵府

引用:Quote:原帖由 cantbelieve 於 15-06-08 發

原帖由 Daijackwai 於 15-06-11 發表
其實係㗎,不過啲人比奶粉洗哂腦,奶粉要用熱水開,唔係就溶唔到,所以就硬是覺得所有bb飲的都要暖之嘛,不過咁,雪奶啲脂肪有啲會瓊做一舊舊,有啲又會痴左喺膠樽側邊,暖左之後會溶返入奶度,所以,人奶都是暖一暖會好啲,但是凍嘅都可以食

大宅

健康院本書仔真係寫住,冷凍母乳可直接飲用,因為加熱會破壞營養。

別墅

引用:回覆+cici527+的帖子我有個喺外國出世既朋

原帖由 cantbelieve 於 15-06-08 發表
回覆 cici527 的帖子

我有個喺外國出世既朋友真係話佢阿媽以前係喺雪櫃拎啲人奶出嚟就咁俾佢飲,我聽完都 ...

複式洋房

你住邊區?如有需要可以介紹陪月比你,真的要可pm我啦。take care ar

大宅

初生飲凍奶@@......

我陪月都完左有空檔,有需要可以比CONTACT你...

別墅

回覆 敏姨 的帖子

講得好啱呀!

複式洋房

我個人好喜歡陪月呢份工作,它可以比到我好大滿足感同使命,我也有兩個仔,猶記得佢地出世既時候那種徬徨無助,深深體會明白新媽咪的感受,媽咪生完BB,自己都好需要人照顧同休息,她們還要不分日夜去照顧剛出世的BB,奉勸那些魚目混珠不交心的陪月行家,你們都是媽咪,也有孩子,唔好單從金錢出發,交個心出來,唔好禍及新媽咪同BB....

如有得罪,在此致歉!

男爵府

發覺陪月真係一份好工,做得好,會有內部轉介,唔怕無人請,分分鐘個個出高價爭住請~

做得唔好都唔緊要,起駛返左幾多日工都會有人工收,而且好多時D JM又唔開名,所以佢地一個華麗轉身搵另一家人又行騙過~

大宅

回覆 cici527 的帖子

加油呀!如果可以,試下埋身餵啦,出奶會好D,而且D奶包保暖笠笠,更可促進親子關係。可否叫媽咪/99幫下手。
我2個兒子均全人奶埋身,大仔食到1歲半,有左細仔先介人奶。

大宅

回覆 cantbelieve 的帖子

要睇下係邊到外國wor..人地外國人十幾度都著夏天衫啦,...

大宅

引用:出院唔夠一個星期,個陪月問題多多。本身諗

原帖由 cici527 於 15-06-07 發表
但今日佢居然冇整返熱啲人奶就餵BB, ...
你有子宮肌瘤,唔好食補血的補藥,奶奶同媽咪有冇經驗?叫佢地幫下手先。如果唔知點補去揾個中醫睇下,佢地一定比陪月更加識調理。依家啲陪月質素真係好參次。。。

首頁

尾頁

跳至