醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最近我有親人被診斷患上大腸癌,黎緊需要做手術同化療.
係飲食方面有咩要注意? 或者有無咩食療介紹?

手術同化療期間可以食咩營養品/補品?

大宅

可以上去癌症基金會睇下, 有好多資料, 有介紹病人既飲食須知

http://www.cancer-fund.org/tc/cancer_patients_smart_eating.html

治療期間,如何選擇合適食物?

均衡的飲食習慣是加速康復的重要元素,可按照飲食金字塔的進食原則,每餐應有蛋白質、碳水化合物、纖維素、維他命、大量水分及少量脂肪。 若胃口不好,可採取少食多餐的策略,例如叫家人將食物暖在飯壺裡,等患者有食慾時才拿兩三匙來吃。家人不用太積極去逼患者進食,免得增添他們壓力,最後吵架收場。 如體重不斷下跌,可吃含高蛋白和高熱量的營養補充劑(俗稱營養奶粉),以吸取足夠營養。各醫院的復康店及黃大仙癌協服務中心,都提供優惠價格售賣營養補充劑,詳情請致電3656 0800查詢。

男爵府

ada0708 發表於 15-7-7 15:05
請問一下你講呢幾個牌子是否癌症專用既營養奶粉?

呢D營養奶會唔會好難入口? 有咩口味? 幾錢罐?
如果有護協證, 係護協買加力康會平D, 如果驚難入口的話, 可買佢支裝個隻. 有兩個味, 咖啡同水果味, 比起沖粉會易入口D.

大宅

ChuChan917 發表於 15-7-18 12:14
加力康得支裝同一盒入面有一包包既奶粉沖劑, 唔係一罐罐,
屈臣氏我見過支裝買好似$36支, 護協買平D $29支
我媽話佢朋友幫佢係護協買, 今個月粉狀沖濟做買一送一, $180有2盒, 所以都買掃左D.

複式洋房

公爵府

ada0708 發表於 15-7-7 15:02
OIC, 我淨係知道做緊治療期間個抵抗力會好差.
是,病人扺抗力會變差,所以食療中要提高白血球。

大宅

Mandy74 發表於 15-6-26 22:49
我媽好瘦,請問可否燉肉汁?
我BB細果時都有燉肉汁, 我覺得可以試下, 都有益

大宅

ada0708 發表於 15-6-16 23:08
最近我有親人被診斷患上大腸癌,黎緊需要做手術同化療.
係飲食方面有咩要注意? 或者有無咩食療介紹?
我媽個姊妹上星期都確診乳癌, 早2日陪亞媽同果個亞姨出去飲茶食飯, 見佢喊到好我心都痛埋.
未做化療, 想食咩就食, 做完化療, 食咩都無胃口. 我都同佢留意緊有咩野可以幫到佢, 話哂都睇住我大.

大宅

andywmama 發表於 15-7-17 18:53
大約幾錢罐?
加力康得支裝同一盒入面有一包包既奶粉沖劑, 唔係一罐罐,
屈臣氏我見過支裝買好似$36支, 護協買平D $29

男爵府

引用:Quote:ada0708 發表於 15-7-14 10:44 我都

原帖由 MayT818 於 15-07-17 發表
加力康支裝同粉末成份應該係一樣, 屈臣氏, 護士協會, 十字藥房都有.佢官網都可以入會攞sample, 你去登記下. ...
大約幾錢罐?

大宅

ada0708 發表於 15-7-14 10:44
我都有上網睇過你介紹呢個加力康(Supportan)癌症專用營養配方, 好似都唔錯.
有支裝同粉末, 是否都係同一成 ...
加力康支裝同粉末成份應該係一樣, 屈臣氏, 護士協會, 十字藥房都有.佢官網都可以入會攞sample, 你去登記下.

侯爵府

MayT818 發表於 15-7-10 10:08
加力康 supportan, 我媽個朋友都有飲, 因為佢好好朋友, 我見媽都有買, 唔知係買比佢, 定幫佢買, 呢隻有支裝 ...
我都有上網睇過你介紹呢個加力康(Supportan)癌症專用營養配方, 好似都唔錯.
有支裝同粉末, 是否都係同一成份同功效? 只是味道方面不同? 邊到買會平D?

男爵府

大宅

ada0708 發表於 15-7-7 15:05

加力康 supportan, 我媽個朋友都有飲, 因為佢好好朋友, 我見媽都有買, 唔知係買比佢, 定幫佢買, 呢隻有支裝, 有粉裝沖劑, 我記得有果汁味, 有咖啡味, 幾錢唔記得, 我幫你問下我媽.

侯爵府

hachan 發表於 15-7-6 11:17
其實癌症專用營養奶都有幾隻, 飲呢D癌症奶粉,主要因為食唔到野,幫助補充營養同加強抵抗力,我知有加力康 su ...

侯爵府

OKC 發表於 15-7-4 08:32
化療會令白血球降低,可用花生衣南棗煲水飲,我媽上年患癌期間初頭有嚴重便秘,食西梅乾同番薯有改善。

祝 ...
OIC, 我淨係知道做緊治療期間個抵抗力會好差.

侯爵府

bb_babe 發表於 15-7-3 19:04
做緊化療時間,可飲專為癌病人飲用的奶粉或速愈素,加快身體復完進行下一針化療。

平時少肉,鴨雞鵝,濕熱嘢, ...
係唔係呢D癌症奶粉都岩所有癌症病人服用? 有咩牌子可以選擇?

男爵府

ada0708 發表於 15-7-3 12:17
請問化療時需要額外既營養補充品係唔係指癌症專用既營養奶或雲芝個D?
有咩牌子/產品可以介紹一下? 可以係 ...

其實癌症專用營養奶都有幾隻, 飲呢D癌症奶粉,主要因為食唔到野,幫助補充營養同加強抵抗力,我知有加力康 supportan, 保康速 Prosure & 速癒素 impact 等等, 係屈臣氏都有得賣, 可以上本下有關產品資料, 或者問返醫生營養師建議

公爵府

化療會令白血球降低,可用花生衣南棗煲水飲,我媽上年患癌期間初頭有嚴重便秘,食西梅乾同番薯有改善。

祝福!

大宅

回覆:請問癌症病人既飲食有咩要注意

做緊化療時間,可飲專為癌病人飲用的奶粉或速愈素,加快身體復完進行下一針化療。

平時少肉,鴨雞鵝,濕熱嘢,芒果榴槤,醃製嘢

多菜,清淡為主,多食鹼性食物,飲檸檬水

不過,如果食得開心,食下都無妨,心情開心都好重要。

首頁

尾頁

跳至