母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BB一歲三個月了,原本諗住全人奶但後來主要靠泵。 一開始已經唔夠奶,至壞泵塞乳腺唔止一次至現在,泵倒嘅奶少之又少(少到BB唔肯再埋身),加上希望多啲時間親子,決定掛泵。雖然過去同個泵搏鬥嘅日子極難捱,但諗到以後BB冇得再食媽媽奶,覺得好唔捨得...另一方面知道係時候放手,凡事都有佢終結嘅時候。
點先可以自我安慰令自己好過啲呢?
其實一直都好想唔洗再泵奶時可多番啲私人時間同重獲自由,雖然期待但仍然不捨....
非同路人相信係唔會明白我嘅心情...
最遺憾嘅係壞泵塞乳腺令我少好多奶同唔可以餵到自然離乳。

子爵府

引用:樓主,+你講出我既心聲我個細B就黎一歲,+近

原帖由 tai_man 於 15-07-03 發表
樓主, 你講出我既心聲

我個細B就黎一歲, 近半年唔肯埋身, 我變左全泵媽, 每日只可泵到四次, 奶量唔 ...
過去一年多我就係不斷咁喺俾母乳BB食同埋親子之間掙扎。 就係因為泵奶錯失好多好多同B相處嘅時間。為咗幾個鐘泵奶一次,成日眼白白睇住個B跟姐姐玩,有時B楚楚可憐咁想我抱抱,我都要交俾個工人。 亦跟住眼見個B越來越跟姐姐唔跟自己或者喺出面玩得好開心而我就孤單喺房拼搏,真係不是味兒.... 成日想停泵算了但又覺得為著B健康而必須犧牲吓.....就咁就掙扎到現在....點解唔可以全埋身兩全其美,覺得自己好失敗。

男爵府

樓主, 你講出我既心聲

我個細B就黎一歲, 近半年唔肯埋身, 我變左全泵媽, 每日只可泵到四次, 奶量唔多, 仲愈黎愈少, 而且我個B唔太愛奶奶, 每餐奶要分幾次食, 要食成個鐘就飲得晒, 有時甚至食左一半唔食
因為我有大B, 所以泵奶又要就大B既作息時間, 就得大B黎, 又係時候要泵奶, 就照顧唔到細B, 好多時都係姐姐照顧.

因為係泵媽, 所以出街去唔到遠, 成日睇住個泵奶時間做人. 我好想同大細B去遠D同去耐D呀....

有時我放工返黎, SETTLE好, 就係時候泵奶, 大B叫我同佢玩, 我都做唔到, 到我泵完了, 大B又夠鐘瞓了, 當然到假期時又好D既, 我覺得而家自己兩面不是人, 陪唔到大B又照顧唔到細B, 就係要掛住泵奶, 所以我都諗緊到細B一歲就唔餵人奶了, 但我真係好唔捨得

子爵府

引用:Quote:原帖由+Jasmine1+於+15-07-01+發表其

原帖由 菇兒 於 15-07-02 發表
因為訓前又要泵多次,等bb訓左先泵咁訓前果次又要晏d,第日又唔夠精神。。。

同奶奶住,好難邊食邊泵。。。 ...
所以減泵之後你會輕鬆D。 盡量減個最難頂嘅時段。

子爵府

引用:Quote:原帖由+bbmiumiu89+於+15-06-26+發表

原帖由 Toy.Poodle 於 15-06-30 發表
同你情況一樣,唯一不同係我B接近五個月時我已停止泵(貯備)奶,因為實在無時間,之後只有埋身,餵到幾多得 ...
20個月已經好好了!應該俾自己掌聲鼓勵!
越係餵得耐就會越唔捨得。
我屋企人覺得我儍。

子爵府

引用:掛泵,只系一個小開始,以後還有很多事放手

原帖由 bohuiskyluck 於 15-06-29 發表
掛泵,只系一個小開始,以後還有很多事放手
大小小唔比你拖
再大小小唔比你接送返學
的確係要學習放手.... 我已經好懷念BB係初生B嘅日子,唔捨得佢大得咁快。

子爵府

引用:如果係唔捨得,會唔會考慮繼落去?+一日泵

原帖由 bosch 於 15-06-29 發表
如果係唔捨得,會唔會考慮繼落去? 一日泵一次? 到真係冇hard feeling 至停。

泵果陣順便上網休息,或者 ...
我本來係諗住停了,但次次俾一個期自己又唔捨得又再拖耐D,今次亦唔例外,突然又諗不如泵淨一次,但仍十五十六中。其實唔想夜晚再泵因為推遲哂瞓覺時間,又要早起,捱眼瞓好辛苦。
邊泵邊做第D嘢當然會,只不過好多時因為太攰對住部機好快進入睡眠狀態,但又要死撐唔瞓得,好辛苦。我出奶慢一泵起碼45分鐘。依家減泵更耐。

大宅

引用:Quote:原帖由+菇兒+於+15-06-29+發表我係wo

原帖由 Jasmine1 於 15-07-01 發表
其實頭半年最想放棄的,如果過咗半年奶量又OK,可以減泵咁你就可以輕鬆D,我都係過一段日子又減下先捱倒。
...
因為訓前又要泵多次,等bb訓左先泵咁訓前果次又要晏d,第日又唔夠精神。。。

同奶奶住,好難邊食邊泵。。。

子爵府

引用:我係working+mom,+而家bb+4個幾月大,我已

原帖由 菇兒 於 15-06-29 發表
我係working mom, 而家bb 4個幾月大,我已經多次想放棄!bb而家9點左右就訓,我放工番到屋企已經7點幾,食 ...
其實頭半年最想放棄的,如果過咗半年奶量又OK,可以減泵咁你就可以輕鬆D,我都係過一段日子又減下先捱倒。
點解你唔等BB瞓先泵呢? 或者邊食邊泵又可以慳D時間。

子爵府

引用:同路人"雖然期待,仍然不捨"講得好到肉,

原帖由 lolojai 於 15-06-29 發表
同路人"雖然期待,仍然不捨"講得好到肉,我全泵媽都咁唔捨得,埋身餵更不敢想像

...
我睇倒你個post...我都覺得好矛盾好唔平衡...有時間去發表吓先。

大宅

引用:原全明白你的心情呀。半歲大時都想停,身體

原帖由 bbmiumiu89 於 15-06-26 發表
原全明白你的心情呀。半歲大時都想停,身體產人奶我覺得累到不得了。我無姐姐,自己湊bb,都無力做太多家務 ...
同你情況一樣,唯一不同係我B接近五個月時我已停止泵(貯備)奶,因為實在無時間,之後只有埋身,餵到幾多得幾多。食固體後早晚飲一次,而家二十個月了,佢唔係太想飲了,而我本身都幾乎無奶,我諗差不多要收工…

樓主說的艱苦日子我也經歷過,實在好唔捨得。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果係唔捨得,會唔會考慮繼落去? 一日泵一次? 到真係冇hard feeling 至停。

泵果陣順便上網休息,或者睇一陣電視當休息,亦可以同bb 玩/講故事。我以前係埋身餵同埋用手擠,我次次都係要邊餵/擠邊做其他野。

我戒餵母乳時,一日一安奶都冇,我照餵咋,我冇停餵既念頭咪繼續餵。

大宅

回覆:就要掛泵,心情好複雜,點令自己好過啲..

我係working mom, 而家bb 4個幾月大,我已經多次想放棄!bb而家9點左右就訓,我放工番到屋企已經7點幾,食埋飯拿拿林又泵,泵完bb已經扭眼訓,根本無時間親子!自己又攰,成日想放棄來換多d時間陪bb.....好難決擇!

別墅

回覆:bonaqua_bon88 的帖子

同路人"雖然期待,仍然不捨"講得好到肉,我全泵媽都咁唔捨得,埋身餵更不敢想像

大宅

回覆 Jasmine1 的帖子

我到一歲會慢慢減泵,到時先再衡量下

子爵府

引用:我上胎泵咗14個月,一停泵,有重生嘅感覺,

原帖由 feifei_baby 於 15-06-27 發表
我上胎泵咗14個月,一停泵,有重生嘅感覺,可以多啲時間同女女玩,去街可以去遠啲,返工唔使趕頭趕命咁泵, ...
初頭真係長期掛住個泵喺身咁滯! 我都好唔鍾意泵奶,只係睇B份上.... 我出奶又慢,喺房度泵鬼咁耐,BB就出面玩,自己就做孤獨精,真係覺得好慘!

子爵府

引用:Quote:原帖由+Jasmine1+於+15-06-26+發表BB

原帖由 bethaniela2 於 15-06-26 發表
我都係,本想喂bb到2歲,但bb一歲我就要返工了,現家10個月大都想提早掛泵,比自己休息一下,因生完都無休 ...
你全人奶嗎?
或者捱多2個月再睇吓點....加油!

子爵府

引用:原全明白你的心情呀。半歲大時都想停,身體

原帖由 bbmiumiu89 於 15-06-26 發表
原全明白你的心情呀。半歲大時都想停,身體產人奶我覺得累到不得了。我無姐姐,自己湊bb,都無力做太多家務 ...
你冇姐姐真係好攰,講真一日如果慳倒3,4hr 已經做多好多嘢,可以瞓個覺幾好。不過為咗BB唯有頂硬上。你多奶過我好多呀,俾我會繼續。
其實有D人一邊做家務一邊泵,你方唔方便呢?我就唔得因為我個泵要吸到好實先泵倒。

子爵府

引用:我囡就快10個月,我都plan左一歲開始減泵等

原帖由 bonaqua_bon88 於 15-06-26 發表
我囡就快10個月,我都plan左一歲開始減泵等佢慢慢收奶
其實宜家已經好struggle,但主要想多d時間陪囡囡,唔 ...
其實我中間都struggle咗好幾次,最後拖吓又幾個月,拖吓又幾個月。因為唔捨得,覺得既然仲有奶,就咁停會好可惜。
或者你如果夠奶減泵次數囉,我唔夠都照減。有總好過冇,我咁諗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊