懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

雖然第二胎,但都好緊張,最怕縫針

msgreeen 發表於 15-10-12 19:01
好的,謝謝,但點解通常第二胎會唔剪由得傷口爆小小咁?
唔少第一胎順產嘅媽媽唔使剪會陰都可以成功生到BB, 冇會陰傷口, 或者傷口較細, 媽媽復原速度會更快; 醫護人員會按媽媽情況安排, 唔使太擔心呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

引用:Quote:msgreeen 發表於 15-10-12 01:16 可

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-10-12 發表
您好msgreeen,明白準媽媽擔心唔剪會有爆傷口情況,不過都有唔少媽媽唔剪都夠位置,少一個傷口。 您不妨入 ...
好的,謝謝,但點解通常第二胎會唔剪由得傷口爆小小咁?

大宅

回覆:第一胎剪過,第二胎使唔使剪?

第1胎有剪,第2胎無剪,不過損左少少,聯返少少針

msgreeen 發表於 15-10-12 01:16
可以自已要求剪嗎??
您好msgreeen明白準媽媽擔心唔剪會有爆傷口情況,不過都有唔少媽媽唔剪都夠位置,少一個傷口。 您不妨入院時同醫護人員講返您嘅意願佢地會盡量提供合適生產方法俾您呀。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

引用:Quote:原帖由+Angela@牛欄牌媽咪專線+於+15

原帖由 msgreeen 於 15-10-12 發表
可以自已要求剪嗎??
政府醫院會派資料給你睇,應該可以要求。第一胎私家,產科醫院同我講咗有必要會剪,feel到應該是用刀切

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

趕唔切,爆左好肉酸又痛傷口又大,有得剪好剪。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

第1胎,私家生,傷口剪左都埋得好靚,連針唔痛。
第2胎,屯門醫院生,無剪不過爆左,針針有感覺,痛到死。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

禁止訪問

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆:朱古力小b 的帖子

生完直頭唔敢去大大,急都唔想痾,最後要靠西梅汁,先舒服地痾到,真係有苦自己知

子爵府

引用:我8年前第一胎生得好快,剪唔切,傷口爆到

原帖由 tszwan123 於 15-10-12 發表
我8年前第一胎生得好快,剪唔切,傷口爆到差唔多去到肛門,仲有d發炎第二胎得5磅幾,冇剪,爆咗少 ...
聽到都痛!之後大便咪超驚?

子爵府

引用:我都最擔心呢個問題,第一胎39w3生,開左8

原帖由 Yanlovesnaz 於 15-10-12 發表
我都最擔心呢個問題,第一胎39w3生,開左8度醫生叫試生,有剪,有用吸盤,出世呀仔6磅3,個醫生聯左10幾分 ...
我生咗第二胎了,第一胎6.4磅剪左,第二胎無剪,不過自己裂少少,聯好少咋

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我8年前第一胎生得好快,剪唔切,傷口爆到差唔多去到肛門,仲有d發炎第二胎得5磅幾,冇剪,爆咗少少,補咗幾針!第三胎,8磅幾,醫院唔主張剪,又爆到差唔多肛門,幸好今次冇發炎都唔知點解唔剪,爆嘅傷口好樣衰,爆到歪歪斜斜咪仲難聯(我覺得)

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我都最擔心呢個問題,第一胎39w3生,開左8度醫生叫試生,有剪,有用吸盤,出世呀仔6磅3,個醫生聯左10幾分鐘,聽佢講又話要聯入面又聯出面咁,我最驚今胎唔剪,爆得勁點算呀?

別墅

引用:回覆 朱古力小b 的帖子您好朱古力小b ,醫

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 15-07-06 發表
回覆 朱古力小b 的帖子

您好朱古力小b ,醫生/ 助產士會視乎返當時既情況,例如產程進度、BB大細等,吾係 ...
可以自已要求剪嗎??

回覆 朱古力小b 的帖子

您好朱古力小b ,醫生/ 助產士會視乎返當時既情況,例如產程進度、BB大細等,吾係一定要剪但都吾一定吾剪,媽媽好擔心既話,不妨於產檢時直接同醫護人員講出您既憂慮呀。

大宅

剪咗都會爆,剪果一下其實無乜感覺

珍珠宮

第二胎冇剪,爆到好肉酸

侯爵府

第一胎40+1,阿囝頭和肚一直keep住大兩週,我入院已開兩度,三個鐘左右生左,BB 7磅半至8磅,有用吸盤同埋有剪(聯左兩針)。第二胎39+6,囡囡亦係頭和肚大兩週,我入院已開五度,大半個鐘後生左,BB 6磅半,今次唔洗吸,但有剪,不過剪得少過第一胎。

其實剪會好過佢自己爆,醫生手勢好,剪同埋聯針嗰陣,我feel 唔到D咩。

大宅

回覆:燒賣仔 的帖子

而家無,因為爆到肛門,所以有機會會兩便失禁,所以今次無事就好好,好驚下次唔知點。

首頁

尾頁

跳至