夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

愈諗愈忟!
C6好念兄弟情, 幾次佢親兄弟財困, 賭債要幫手, 就搵我地, 前後向銀行借咗唔少, 部份我地仲還緊每月幾千, 向過佢提出不如你比份人工我keep, 奶奶家用,開支等我比足,兄弟方面就唔好再幫, 我地都有頭家有小朋友點可以咁落去? 但成兩年都係拖字, 冇行動過, 最近仲用我張信用卡網上買野看最多試過幾千值D影音野,會幫我找數因佢本身冇卡)、"偷" 我張提款卡現金透支2萬(又係話幫大佬, 遲D會還)、提款3千 (又應急掛,唔係打簿check真係唔知), 只知間唔中D錢少咗!到上星期攤牌傾過話過兩月好D, 唔會再咁佢係迫不得已, 要幫兄弟應急/ 奶奶要家用(因幫我地湊仔又上去食飯)等原因咪攞住我錢用住先!!
但奶奶不時呻佢分期比家用, 有時仲比唔夠數, 搞到62成日亂諗,奶奶仲打去我媽度呻, 話我兩公婆唔知點, 係咪唔掂, 家用都比唔足...知道我有返工應該有錢架......
對唔住,我心好X想講:你果幾個仔生性D就唔使咁, 我做新抱要幫你地家人揹數呀, 我唔要享福, 但求簡單平穩咋, C6又最孝順講兄弟情, 見到佢地有事一定會幫的....我呢?好耐冇比過家用我媽, 出糧成半還債(冇再奢望佢地還, 但年頭仲有新數要我幫手,我企硬C6就求足我兩個鐘話最後冇下次), 又比屋租 (今期係我出住先),加上阿仔讀書生活D使費, 自己都買下野咁.... 真係月光光....心好慌, 有咩三長兩短完全冇錢週轉。我同佢捱唔緊要, 但唔係咁欺騙我, 唔好成日話D錢好快返, 上年9月又話搞緊債務重組....現在提都唔提, 根本拖我耍我!C6本質唔壞我知, 怕佢比人利用佢的熱心, 就犧牲我同頭家。老實攤牌後,昨日check數,知佢又係清晨未醒時,在銀包"偷" 咗我張卡提咗款, 我只有嬲怒好灰, 我知佢唔同我講怕我又嘈,佢已好大壓力, 攤牌時話"不如我去死, 佢死咗有保險賠, 有錢就解到問題;一時又話D數settle 咗就大家分開下,唔想再累我"....呢D負面野, 我唔要聽呢D, 佢知我心軟實話唔好咁....但我鬧又鬧過, 情緒仲好波動....我點做好?我唔會輕易分開或離婚, 但對住佢好難再比機會佢咁, 呢個人可以咁唔尊重老婆!我準備cut 卡同轉提款卡密碼, 係你迫我行呢一步,我真係好唔開心, 因為錢搞到咁, 係咪我膚淺?唔夠愛佢包容佢?我想找有效的解決方法, 如大家有冇好的婚姻輔導介紹? 我真係找不到朋友去呻..........唔知點講好........

侯爵府

回覆:再比機會佢

我覺得根本唔係幫兄弟

大宅

呢個男人非常過分,佢根本唔係借比兄弟,如果借比兄弟唔會咁,十成十因為爛賭輸晒所以迷揾籍口囉,呢個男人不負責任,豬多藉口,仲要偷野,靠唔住囉

男爵府

回覆:仍望 的帖子

點解你老公話等d數settled 咗就分開一下,唔想再累你!佢好不負責任!明知累近你都要你幫手找埋數先分手!

男爵府

rambus99 發表於 15-7-21 14:31
你有無諗過其實爭人錢果個係你C6而唔係佢啲兄弟?
幫兄弟唔會幫到自己老婆同個仔過唔過到日子都唔顧?

同你睇法一樣

佢等錢使應該同你商量, 而唔係去偷, 呢啲行為一次都無法接受, 仲接二連三, 比著我唔會再信任佢, 先取消佢張附屬卡, 開過個銀行戶口, 轉走啲錢先, 再同佢媽和兄弟開家庭會議, 睇問題發生係邊個身上, 同點解決

大宅

MommyPanel勳章

係我就拿拿聲去第二間銀行開過個戶口放哂錢入贄,提款卡鎖係公司,睇下佢仲有咩可以偷?

伯爵府

同男家攤出黎講,唔好自己一個背哂條數。攤開講就知你老公有冇講大話。

Anyway,改咭密碼,keep 好現金,你唔食你個仔都要食,唉

公爵府

種種跡象似你C6欠債才是真,佢e家咁樣,你應該同佢家人攤出來講,你咁樣只會令佢越陷越深,攪清楚件事,如果真的是他欠債,用群眾力量迫他戒賭,否則只會無了期錯下去。

大宅

MommyPanel勳章

拎你c6身份証去TU check check 就知佢爭緊幾多數啦。

禁止訪問

男爵府

碌卡買音響唔係必須品,佢咁樣偷錢法,我接受唔到,點都要保護左個仔同自己生活先

侯爵府

你唔顧自己都顧下個仔,個老公咁樣偷你啲錢法俾你個仔知道你話點教個仔唔好偷人地啲錢,仲有有錢都留返俾個仔讀書生活啦。樓主你真係要狠心啲,快啲同呢個男人斬纜。

大宅

愛同縱包容同縱容
有好大分別喎!

兩個人結婚, 要兩個人開心,
佢可以去借錢, 但係唔可以用你D 錢

我建議你要好清楚表明你低線
唔使話佢, 只係話佢唔可以迫你做唔鍾意做的野

你有冇阿嫂的?

複式洋房

回覆:wkit9762 的帖子

我唔知你小朋友幾岁,因為的使費或者唔舒服都好傍徨!

複式洋房

回覆:Melody_BB 的帖子

你一定要自己留少許后备,呢D生活我試過!你老公可以同佢講清楚以前帮左算!以後都要為小朋友打算!仲要每次有需要一定要有借有還!虽然两公婆都是禁!初期應該困難小小,但是要企硬!密碼要轉!后备唔可以比你c6知!

侯爵府

回覆:再比機會佢? (有點長及亂, 懇求意見, 謝謝閱讀)

我都同意其他JM講,係妳老公欠人錢。原因係佢經常「偷」嘢,呢種男人邊信得過。仲借埋妳99過橋。話要俾家用佢。佢話俾錢啲兄弟,死無對證囉。佢啲兄弟乜事要個個月問佢借咁多錢先?

我係妳嘅話,我會搵佢啲兄弟問清楚,同99講清楚。Cut card轉密碼。仲唔悔改,絕對離婚。點同騙子對成世呀。

愈嚟愈冇記性

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+仍望+於+15-07-21+發表愈諗愈

原帖由 hello_kristy 於 15-07-21 發表
成日偷錢…都叫本質唔壞???

老老實實,我會響好多次之前就話佢知,有下次就報警,提款信用咭靜 ...
認同改信用卡密碼

珍珠宮

cut 晒所有卡
將所有錢拎走晒, 去開第二個戶口存在唔駛俾佢知嘅! 佢問就話所有錢都俾你攞晒了!

monlee313    發表於 15-7-21 21:53

子爵府

引用:我覺得係你老公欠債+ +

原帖由 mandelicious428 於 15-07-21 發表
我覺得係你老公欠債
Sorry 唔知咩事system error出錯圖

子爵府

回覆:再比機會佢? (有點長及亂, 懇求意見, 謝謝閱讀)

我覺得係你老公欠債

首頁

尾頁

跳至