爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

為左同太太關係好返,和BB有外母揍住,就搬左去馬鞍山租私樓住,萬幾蚊租,相比以前住在公屋果千一蚊租,真是9仗遠,壓力也有了,我和太太兩個月入45K,攞3分1出來租樓實在不捨得
想問下大家有幾多人同我case差不多呢?大概有多人也是租樓住的?請分享一下

水晶宮

引用:建議你同老婆排公屋,反正你又無公屋戶籍,

原帖由 flori 於 15-08-22 發表
建議你同老婆排公屋,反正你又無公屋戶籍,收入又唔使報稅。等待公屋既時候就唔好租咁貴樓啦,15k對於你地 ...
瞞緊稅,都不代表可以再次瞞收入,來申請公屋。簽多份虛假聲明,咪重衰。

侯爵府

回覆:Ryanleung1982 的帖子

建議你同老婆排公屋,反正你又無公屋戶籍,收入又唔使報稅。等待公屋既時候就唔好租咁貴樓啦,15k對於你地家庭收入係好重既負擔,係都留多餘錢俾個小朋友。最後就係唔好亂咁周圍講你之前住公屋但係其實無戶籍,你咁樣做係違反房署條例。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 whyyou 於 15-08-22 發表所以

原帖由 howmuch 於 15-08-22 發表
同意x100
因為,政府冇能力,有效全面咁,收取直接稅,咁消費稅可以間接咁,向有錢消費的人徵稅。
其實日本同新加坡已經証明咗消費稅係行得通,唔止本地居民連遊客嘅消費都會對稅收有貢獻,長遠嚟講可減低薪俸稅率又可以要而家一直有收入但避緊稅嘅人負返基本交稅嘅責任

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 robykelly 於 15-08-21 發表

水晶宮

引用:所以我好贊成政府開徵消費稅嚟減低薪俸稅,

原帖由 whyyou 於 15-08-22 發表
所以我好贊成政府開徵消費稅嚟減低薪俸稅,起碼人人平等,因為而家實在有太多人唔使交稅,而交稅嗰班就乜福 ...
同意x100
因為,政府冇能力,有效全面咁,收取直接稅,咁消費稅可以間接咁,向有錢消費的人徵稅。

侯爵府

回覆:租左私樓

再講,你自己可以報稅,報稅係一個良好市民應盡既責任。

侯爵府

想聽咩意見?比你曾經享受過千零蚊租,咪當Bonus好了。公屋留返比有需要既階層。
爸爸,努力搵錢,做多份工,換大屋,我識既男人(爸爸,老爺)唔係專業人任。都係靠做兩份工賺錢買樓。

珍珠宮

所以我好贊成政府開徵消費稅嚟減低薪俸稅,起碼人人平等,因為而家實在有太多人唔使交稅,而交稅嗰班就乜福利都冇

侯爵府

無論租樓定供樓,宜家好多家庭都係差唔多,係屋嘅開支大約都要萬幾蚊,好平常嘅事,不過聽你語氣,係咪同屋企人夾唔黎先搬出黎,如果係嘅,我覺得值嘅,開心無價

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

禁止訪問

男爵府

noel2010 發表於 15-8-22 01:17
一個家庭有收入$45000, 要供樓或交租,養父母仔女,仲要報足稅而冇享受政府福利大有人在。

...
我要供樓, 但因為要近老家, 間屋租俾朋友 (底於市值) 另外租貴o的既樓,再交物業稅。
大仔剛小一, 派位派得極差, 叩門唔得, 讀私校。

1/3 家庭收入黎應付間屋真係要笑啦, 大把人4成5成呀~ 樓主只係因為由千幾而變成1萬所以覺得誇張~~~唉~~~

子爵府

一個家庭有收入$45000, 要供樓或交租,養父母仔女,仲要報足稅而冇享受政府福利大有人在。

子爵府

如果有行規不報稅及瞞收入是合法。請稅局公佈下邊個行業。個個納稅人都轉行啦。

伯爵府

引用:稅務條例,所有可以上稅的收入都要報,唔報

原帖由 robykelly 於 15-08-21 發表
稅務條例,所有可以上稅的收入都要報,唔報就係逃稅
另外,你公屋45000有名就肯定市值租金,無名又係犯法
...
你肯定$45000要交市值租????

水晶宮

引用:Quote:原帖由 howmuch 於 15-08-21 發表報

原帖由 Ryanleung1982 於 15-08-21 發表
你唔好癲啦!樓下買魚旦個小販你唔問佢有冇報稅,你唔好幫襯小販,買你就係幫兇

...
原來你都知魚旦佬冇報稅,話左你呢D人,積非成是,賺到錢稅報就是癲。 哈哈! 咁你就真係好好教你下一代,灌輸你呢做人哲理。

禁止訪問

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Ryanleung1982+於+15-08-21+

但魚旦佬唔會蠢到公開話自己搵幾多,住公屋,唔報稅
响到講又有幾蠢呢?我又會點呢?唔好再講廢話喇

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 robykelly 於 15-08-21 發表

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Ryanleung1982+於+15-08-21+

但魚旦佬唔會蠢到公開話自己搵幾多,住公屋,唔報稅
我同我老婆而家感情好好喎!不用你關心

首頁

尾頁

跳至