母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

原來每日有50ml既人奶就可以比到bb健康, 同埋奶量少, 抗體既濃度梳對會高d. 各位窮媽唔好放棄! (我係超窮媽, 都冇人少得過我, 而家返工都有擠奶, 草好多次先夠亞b一餐)
http://kellymom.com/ages/weaning ... g-partial/#benefits

大宅

引用:係呀,一齊加油,盡量有幾多俾幾多阿B啦,

原帖由 Maxsobb 於 15-09-08 發表
係呀,一齊加油,盡量有幾多俾幾多阿B啦,但又唔駛俾太大壓力自己,因為本身湊B已經好辛苦喇,如果強迫自己 ...
好鼓舞,的確講出我哋窮媽既感受,我覺得已努力過,無論多少,都問心無愧。大囝當年全人奶,而家5歲,的確好少病,但病親都好激,所以覺得同有無或食多少人奶,個人認為無明顯分別。

民房

回覆:各位窮媽加油!

加油呀!我都係窮媽每次都係得60ml,之前放緊產假就索性全埋身到而家返工都堅持返工前埋身,放工後埋身。返工時泵2次。雖然要儲埋先等到佢第2日有一餐,但都唔想放棄。尤其係見到每次呀仔好準時咁期待埋身啜啜個樣,真係冧到爆呀!堅持~~~~

別墅

回覆:kingjoanna 的帖子

係呀,一齊加油,盡量有幾多俾幾多阿B啦,但又唔駛俾太大壓力自己,因為本身湊B已經好辛苦喇,如果強迫自己餐餐全人奶就太苦喇⋯⋯

我見過有研究話每餐有50ml人奶已經俾到BB足夠營養同抵抗力!我唔強求有噴奶、奶柱呢d情況,keep住有至少50ml以上嘅奶俾阿B就心滿意足喇

大宅

雖然每次埋身之後都要補粉, 但亞女好期待啜啜架! 每次問佢要不要啜啜佢都笑, 昨晚我去咗跑步, 回家我老公餵緊bb飲奶. bb見到我已經停飲奶唔肯再飲, 我同佢講:媽咪個身好污糟, 要沖完涼先可以啜啜. bb一聽到就扁咀喊!

見到咁內心真係覺得好sweet!

大宅

lokheibaby 發表於 15-9-5 03:54
我都窮到爆 我係一安 我餵咗十四個月 餵到幾多得幾多 大家加油!
可以飲多啲魚湯
左邊係未飲魚湯 右 ...
飲魚湯可以多咁多? 我坐月時日日飲都冇咩效.......上星期飲過一次, 多咗d, 但唔飲又返番以前咁

別墅

引用:窮媽報到~生完半個月多、日日大量湯水,都

原帖由 Maxsobb 於 15-09-05 發表
窮媽報到~生完半個月多、日日大量湯水,都係無乜用,每日兩三次埋身(埋半個鐘左右,阿女無耐性食)、泵4 ...
我同你一樣!又係bb20日大,又係一日埋身2-3次,再加泵(又係最多2-3安),又補下粉,本身都好沮喪,不過見到呢個post又覺得至少我堅持俾到幾多就俾幾多佢,起碼佢有啲抗體先啦!

我成日聽人講奶陣奶柱,我完全無見過囉!

別墅

引用:我都窮窮地,次次泵/擠最多得2oz

原帖由 愛麗斯傳說 於 15-08-31 發表
我都窮窮地,次次泵/擠最多得2oz
😭一樣

別墅

窮媽報到~生完半個月多、日日大量湯水,都係無乜用,每日兩三次埋身(埋半個鐘左右,阿女無耐性食)、泵4至5次,除咗朝早第一次泵到3至4安,其他都係兩安咋

別墅

我都是超穷,用电泵最多只得20ml,用手挤有30ml,我就索性不再用泵,因为埋身一定多过手挤,手挤又多过电泵。现在每餐先埋身45min,之后补3-4安奶粉。

吃得一天多一天,很不错

別墅

lokheibaby 發表於 15-9-5 03:54
我都窮到爆 我係一安 我餵咗十四個月 餵到幾多得幾多 大家加油!
可以飲多啲魚湯
左邊係未飲魚湯 右 ...
嘩!差咁遠!食乜我都冇乜用,已經日日飲魚湯咁濟

大宅

回覆:rosevinwong 的帖子

可以飲多啲魚湯
左邊係未飲魚湯 右邊飲完魚湯

大宅

引用:回覆 牛奶花 的帖子在公司有時間做power pu

原帖由 rosevinwong 於 15-09-04 發表
回覆 牛奶花 的帖子

在公司有時間做power pumping? 要成個鐘喎!
是的!好攰

大宅

回覆 牛奶花 的帖子

在公司有時間做power pumping? 要成個鐘喎!

洋房

多謝鼓勵,我都超窮媽,每次兩邊加埋都係得2安。
泵夠3次才夠1餐。

複式洋房

我都係超窮媽媽,每次泵半安至一安。泵全日都唔夠一餐。

大宅

回覆:eva_ma_918 的帖子

你睇吓我攰到寫power pumping, 都寫錯powering pump. 你可想而知係幾咁長!!

大宅

回覆:eva_ma_918 的帖子

堅長!想叫救命

複式洋房

回覆:牛奶花 的帖子

在公司power pumping 咪要好長時間?

大宅

我係公司做powering pump, pump咗4次,先得嗰90ml. 未返公前每次2邊pump都有160ml. 真心,真係好攰!但無計!為咗bb. 希望可以快啲上返奶!!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊