親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

24/8-31/8 去了8日關西+白濱, 有小小分享

1. 到達關西機場後, 如時間配合, 可以買 "歡迎光臨大阪套票 (大阪出張きっぷ)" 包了南海電鐵 特急 Rapitβ + 大阪地鐵、巴士一日卷= 1,500yen,沒有兒童價。

但如果RAPID 要等成半小時才有車, 那就搭普通啦!

2. 如果去貴船食流水麵, 請早點出發, 還請選在平日, 無咁多人. 因為我本預計在25/8 去食, 但因為當時有颱風, 預計下雨, 我叫酒店幫我打電話去, 睇下開唔開, 點知真係唔開. 我改在29/8 才去, 我11:15到, 都要排47號, 得左2小時才有得吃.

3. 心齋橋JIN 配眼鏡, 店員英文好, 我大近視, 配漸進, 都可以7天取

4. EGG N THING 的PANCAKE, 名大於實, 並不是太特別

5. 國產牛, 好味, 一定要去!

6. 白浜温泉 むさし , 好普通, 溫泉都唔得, 晚餐BUFFET 亦好普通, 唯一好是近沙灘, 有24小時超市在對面, 可買煙花, 夜晚在沙灘放!

7. TORETORE MARKET, 海鮮好正, 又平, 一定要試!

8. ADVENTURE WORLD 都幾好玩, 不過樣樣都要錢! 計落都唔係平架!

9. 我在網上見到安珍有生果採摘, SEND EMAIL 去, 佢都覆我OK. 點知, 去到係無既, 佢地指得地去"有田巨峄村", 去到摘巨峄提子, 都好正! 買了少少回酒店食!

10. 伏見稻荷的祢ざめ家鰻魚飯, 名過於實, 一碗烏冬仔+半碗仔鰻魚飯= 2000 YEN, 每人一定要叫一個餐, 好似唔係好抵

11. 中村藤吉, 兩間都好多人, 要等好耐! 所以門口食杯雪糕算了!

12. 極力推介"又三郎" 食牛, 雖然貴, 但好好味, 又好氣氛, 好服務!

13. 釣魚茶屋都好, 好有氣氛. 不過用"釣", 是一定釣唔到, 佢會俾"勾"你, 要勾先勾到! 我見佢無俾勾那些日本人, 唔知是否只俾遊客. 我先勾了2條, 亞女佢話一定要釣到先走, 最後佢都釣到, 好開心!

14. DOCOMO CARD 都好容易SET, 基本上跟住佢張紙SET 就得, 只要識字就SET 到. 不過要留意是不要在香港太早SETAPN, 因為會COVER 左你自己在香港既網絡, 即係上唔到網 . 要到上機前SET 個APN, 關機, 去到關西機場, 開翻個電話, 填反PHONE # & PASSWORD 就OK 了

別墅

謝謝分享~ 我黎緊10月會去大阪啊!! 等我加番國產牛落我個行程先!!!
請問你有冇去食蟹道樂啊? 聽聞係必去餐廳..但好似有d貴呢

大宅

sevenoneo 發表於 15-9-10 16:35
請問租車幾錢. 泊車方便嗎, 同貴唔貴?

我只去白濱的3D2N 自駕, 在大阪和京都都是搭車的. 我BOOK TOYOTA RENT A CAR BOOK 了最盡的時間, DAY 1 10:00 至 DAY 3 20:00 (關門時間), 約20800 YEN 左右 (未包油錢和ETC CARD 唔費). 油錢好平, 行左3日, 都是在還車前入左一次油, 好平, 唔記得幾錢添. ETC CARD 路費約 7XXX YEN. 泊車. 白濱溫泉酒店唔使錢, 在ADVENTURE WORD 入門收左好似1000 - 1500 YEN. 去RINKU OUTLET, 只要買過幾千YEN, 就免費!

複式洋房

moniquechoy 發表於 15-9-1 23:22
我3D2N 的白濱自駕行程是這樣的:

DAY 1 10:00 TOYOTA RENT A CAR 難波取車 => TORETORE MARKET LUNCH => 3 ...

請問租車幾錢. 泊車方便嗎, 同貴唔貴?

公爵府

moniquechoy 發表於 15-9-3 12:28
5. 國產牛, 有無牛肉味 邊間 buffet 好

大宅

包啤酒架,我同老公都有飲啤酒,老公飲左3杯添

子爵府

引用:Quote:hochiuwing 發表於 15-9-2 02:33 國

原帖由 moniquechoy 於 15-09-02 發表
我去了難波ORIENTAL 那間, 我地OK 噃, 老公都唔食咁濃味的, 因為佢一直都好注重健康. 你有沒有DOWNLOAD 張C ...
我都係食呢間,坐低個職員即問要吾要包任飲,未睇得清楚就應承左,點知除左汽水,無啤酒,其他酒類飲品,的酒精含量對我來講算高,只叫左一杯及一杯汽水,我覺得吾抵飲.

大宅

Adventure World 是一個海洋公園咁既物體 + 一個野生動物園, 不過機場遊戲就無咁激, 亦有熊貓同企望睇! 你地上佢 WEBSITE 睇啦!

大宅

引用:5.+國產牛,+有無牛肉味+<--+個人心味唔同,+

原帖由 moniquechoy 於 15-09-03 發表
5. 國產牛, 有無牛肉味 邊間 buffet 好
請問adventure world 適合兩歳半小朋友玩嘛?

別墅

回覆 moniquechoy 的帖子

很多謝你詳盡的回覆和意見, 那麼我先買本旅遊書參考一吓先.

大宅

5. 國產牛, 有無牛肉味 <-- 個人心味唔同, 我地就好LIKE

6. 白浜温泉 むさし , 好普通 --> 邊間 buffet 好 <- 唔知

7. TORETORE MARKET, 海鮮, 吞拿 ok? <- 好OK, 亦好抵食, 刺身即食, BBQ 要租爐, 300 YEN 一位, 所以唔夠食, 可以入去MARKET 再買過, 再燒

8. ADVENTURE WORLD 攻略 <- 唔同年齡, 有唔同 攻略, 因為有好多小朋友遊戲, 我女唔啱, 如果啱玩, 可買2000 YEN 的FREE PASS 任玩

公爵府

5. 國產牛, 有無牛肉味

6. 白浜温泉 むさし , 好普通 --> 邊間 buffet 好

7. TORETORE MARKET, 海鮮, 吞拿 ok?

8. ADVENTURE WORLD 攻略

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:maggielau0705 發表於 15-9-3 09:53

原帖由 moniquechoy 於 15-09-03 發表
你都飛得好密下WOR!
我其實6月尾飛完東京,8月尾又再飛台北……聖誕休息啦!…………等到明年3月尾,成半年呀!

大宅

maggielau0705 發表於 15-9-3 09:53
adventure world就响白濱!

我也明年復活節帶囡再去大阪!
你都飛得好密下WOR!

大宅

maggielau0705 發表於 15-9-3 09:47
配眼鏡,深近視,約how much??
Jins 有樣好是不論你深唔深近視都是一樣價. 我都好深近視. 我配左

1. 漸進鏡 (近視+老花) + 好似過濾光令眼舒服些

2. 老花鏡 (我帶CONTACT LENS 時用的)

兩對眼鏡 共 24,800 YEN. 我在香港配對漸進, 通常都過HK$2000. 現在真係超抵呀!

PS 心齋橋店已是免稅店

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我打算出年easter去大板7天, 帶住11歲小朋

原帖由 bigcakecake 於 15-09-02 發表
我打算出年easter去大板7天, 帶住11歲小朋友, 第一次自由行, 不打算自驚, 請問您有那些地方適合小朋友玩呢? ...
adventure world就响白濱!

我也明年復活節帶囡再去大阪!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我打算出年easter去大板7天, 帶住11歲小朋

原帖由 bigcakecake 於 15-09-02 發表
我打算出年easter去大板7天, 帶住11歲小朋友, 第一次自由行, 不打算自驚, 請問您有那些地方適合小朋友玩呢? ...
白濱一定要住,車程都2.5~3hrs冇可能一天來回!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:24/8-31/8 去了8日關西+白濱, 有小小分享1.

原帖由 moniquechoy 於 15-09-01 發表
24/8-31/8 去了8日關西+白濱, 有小小分享

1. 到達關西機場後, 如時間配合, 可以買 "歡迎光臨大阪套票 (大 ...
配眼鏡,深近視,約how much??

大宅

yk8ky 發表於 15-9-3 01:15
6) dinner buffet 有咩食
Sorry 我唔識POST 相. 近似3星級酒店差唔多. 佢既魚生, 每天有3款, 用個碟放住一人份, 人客不用"夾", 只需取一碟即可. 不過質量好普通, 乾乾地, 我取一碟就無ENCORE 過.

有兩款燒海鮮, 如帶子, 蜆咁, 好細隻.

壽司唔吸引, 我無食! TEMPURA D 粉好厚, 我食左一條炸蝦後, 無食了.

熱食有數樣, 亦不好味! 我最後是食了白飯, 加左咖哩汁. 最好味是水果!

yk8ky    發表於 15-9-3 10:52

公爵府

6) dinner buffet 有咩食

首頁

尾頁

跳至