跳至

首頁

尾頁

大宅

HIHI, 我女女剛5個月, 見呢到D媽媽開始俾BB食米糊, 係咪食得架LA, 因為健康院姑娘同我講6個月先可以開始食, 我都想俾我個女試下.....

男爵府

BB 快 6 個月啦! 現在想比 d 新鮮水果及蔬菜比佢吃,係咪在米糊加落去,可行嗎? or 淨係水果 & 蔬菜會好 d ?

大宅

原文章由 colala 於 08-8-5 14:04 發表
我上個星期六開始俾bb 試食bean stalk 米糊, 我俾大約0.5oz 水+ 適量粉, 但bb 呢2日都有小小肚疴的現象,

想問下各位媽咪, 我是否應停一停, 唔俾佢再食糊仔 ?
另 , d 獨立包裝既糊仔, 係咪一開就要用晒, 唔可以擺太 ...

適量粉? 即係幾多? 開始食唔可以開得杰的... 一定要好希的...
同埋開始試用1安奶開, 加1-2茶匙粉 就最岩架喇~ 開完出黎都好似普通奶奶咁架... 好鬼希的.... 食大約1week先開杰少少啦

如果佢有肚痾... 你停一停先啦... 等佢唔痾.. 再過2day先再用我講的方法試多次啦~

我開始比阿食米糊都係食bean stalk.. 我開左一包用少少之后放落密實袋.. 無放落fridge呀... 因為怕o係雪櫃拎出黎后.. 熱左有水珠搞到d粉都濕埋...

不過一包都放唔超過4日.. 阿b會食晒...

大宅

原文章由 EthanSon 於 08-8-5 12:50 發表
yyy008,

咁你個b而家一日食一餐糊定兩餐呀? 都係5-6 "湯匙"一餐?

thanks

我個b食左差不多2個月糊仔(粥仔).. 依家都仲係一日一餐咋... 我諗我大約到佢7個半月先開始加... 到8個月正式代2餐囉~

我唔敢咁快2餐呀... 事關我個b一日只係食4餐架咋... 我都想佢食多d奶...

佢一餐(中午食) 我頭先量過.. 係7湯匙 (唔係中式湯更.. 係正式的tablespoon)

子爵府

我都係啱啱比bb食healthy times brown rice,每日少少食左4日.昨日大便便左4次,都几水下!佢係全人奶bb,每日1-2次便便.
唔知係咪腸胃敏感肚柯,仲好扭計,唔知係咪肚仔痛.
咁我駛唔駛停糊仔?

原文章由 colala 於 08-8-5 14:04 發表
我上個星期六開始俾bb 試食bean stalk 米糊, 我俾大約0.5oz 水+ 適量粉, 但bb 呢2日都有小小肚疴的現象,

另 , d 獨立包裝既糊仔, 係咪一開就要用晒, 唔可以擺太 ...

複式洋房

另 , d 獨立包裝既糊仔, 係咪一開就要用晒, 唔可以擺太耐 ?

我既做法是放到密實袋,再放到雪櫃, 這樣ok 嗎 ?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

yyy008,

咁你個b而家一日食一餐糊定兩餐呀? 都係5-6 "湯匙"一餐?

thanks

大宅

原文章由 EthanSon 於 08-8-5 00:20 發表
我想問...

我上個禮拜開始俾糊仔BB食, 他都幾肯食, 每日一次, 每次食2teaspoon左右, 不過始終arm arm開始, 我唔敢俾他食咁多.
今日開左ht 5teaspoon, 食哂, 之後俾奶又食左140ml...
咁我呢個week係咪繼續咁餵他, 定 ...

好老實.. 我無理到佢個instruction... 唔夠食我加米糊... 我無正式量過佢一餐用幾多米糊.. 不過我估大約係5-6 "湯匙"..... 先夠代一餐奶....

男爵府

我想問...

我上個禮拜開始俾糊仔BB食, 他都幾肯食, 每日一次, 每次食2teaspoon左右, 不過始終arm arm開始, 我唔敢俾他食咁多.
今日開左ht 5teaspoon, 食哂, 之後俾奶又食左140ml...
咁我呢個week係咪繼續咁餵他, 定係可以加多D呢???
我睇HT個instruction話一餐最多5teaspoon! 咁但他唔夠食咁點算?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1)有A+1(900g)1罐及
A+2(900g)1罐+(400g)3罐
全部在09年8月後到期

2)能恩1號仔
- 8罐 - 400g 到期日: 09年10月

3) 美素力1號
- 3罐 - 400g 到期日: 09年11月 (其中有一罐少少粒)
- 1罐 - 900g 到期日: 09年8月

4) 惠氏S26(2號)
- 1罐 -400g 到期日: 09年7月

交收地點: 火車站沿線;或者九龍塘/樂富地鐵站;
亦可以在元朗區
有意請pm我啦

大宅

原文章由 EthanSon 於 08-7-31 17:33 發表

黃埇...不過今日再去睇已經要$43!!!! 但都係得一盒...

都話左1/8開始加價啦...
等bb展啦... 應該會平過$43....

男爵府

原文章由 1022YIUYIU 於 08-7-30 16:51 發表

咁叻既, kaka ~係邊間掃到呀 ?
我係taste 要 35.9 呀

黃埇...不過今日再去睇已經要$43!!!! 但都係得一盒...

男爵府

唔使擔心,
我bb都係唔係好肯飲奶,
食既份量仲少過你個b呀,
一餐食120ml, 有時仲食一半咋,
我由4個月開始俾佢食奶糊,
4個月半開始食粥仔,
而家每日一餐粥仔, 一餐奶糊,
而家都係keep住s碼,
我諗住等佢大多少少就轉多餐粥仔or奶糊俾佢。

原文章由 lochan116 於 08-7-30 17:12 發表
我BB仲有幾日就6個月大, 健康阮D姑娘話要6個月至比BB食固體食物, 因為腸胃未成熟, 所以我冇比糊仔BB食. 但係睇到你地D Baby食奶和食糊仔, 食得好好. 我BB又唔係好肯食奶, 現在才食到5安半奶. 有時仲唔肯食. 我諗要宜 ...

男爵府

唔使擔心,
我bb都係唔係好肯飲奶,
食既份量仲少過你個b呀,
一餐食120ml, 有時仲食一半咋,
我由4個月開始俾佢食奶糊,
4個月半開始食粥仔,
而家每日一餐粥仔, 一餐奶糊,
而家都係keep住s碼,
我諗住等佢大多少少就轉多餐粥仔or奶糊俾佢。

原文章由 lochan116 於 08-7-30 17:12 發表
我BB仲有幾日就6個月大, 健康阮D姑娘話要6個月至比BB食固體食物, 因為腸胃未成熟, 所以我冇比糊仔BB食. 但係睇到你地D Baby食奶和食糊仔, 食得好好. 我BB又唔係好肯食奶, 現在才食到5安半奶. 有時仲唔肯食. 我諗要宜 ...

大宅

我個b 4個半月開始試到依家... 我前2日返健康 院打6個月針.. 姑娘問我有無試糊仔.. 我吹水同佢講開始左個零2個星期.. 問我食到幾多.. 我話有一餐食糊仔/粥仔... 佢都無話我喎...

你用奶黎開少少糊仔比阿b試下囉.. 都差不多6個月... 有咩問題咪停囉~ 唔怕試架~

複式洋房

我BB仲有幾日就6個月大, 健康阮D姑娘話要6個月至比BB食固體食物, 因為腸胃未成熟, 所以我冇比糊仔BB食. 但係睇到你地D Baby食奶和食糊仔, 食得好好. 我BB又唔係好肯食奶, 現在才食到5安半奶. 有時仲唔肯食. 我諗要宜家開始比BB食糊仔.

大宅

原文章由 EthanSon 於 08-7-30 13:42 發表
我arm arm去左百佳...brown rice $31.9...不過剩番一盒咋...咁平唔怪得啦...

真係要入番d貸...

咁叻既, kaka ~係邊間掃到呀 ?
我係taste 要 35.9 呀

男爵府

我arm arm去左百佳...brown rice $31.9...不過剩番一盒咋...咁平唔怪得啦...

真係要入番d貸...

大宅

原文章由 EthanSon 於 08-7-28 17:41 發表

咁响bb展買會唔會平d?

我唔知呀... 唔敢答...
我只係知道.. 1/8 全線ht 會加價到$44咋...
我個人覺得點平都平唔到$11.6 瓜.. (1/8前在babyoutlet 9折買係$32.4)

男爵府

原文章由 yyy008 於 08-7-27 02:56 發表

唔係呀~ 加價o個隻係講緊healthy times 咋~
雀巢我無比過阿b試呀... 所以都唔知邊度平... 同埋雀巢太甜了... 唔多like...

咁响bb展買會唔會平d?

首頁

尾頁

跳至