自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

寫個X同y出少少界要補做!寫到手都紅晒、陰公,!一寫字就喊、壓力好大咁!

男爵府

引用:Quote:原帖由+kellylau79+於+15-09-23+發表

原帖由 kellylau79 於 15-09-23 發表
按錯咗send。曬衫果D衣夾,俾小朋友,叫佢將衣夾夾滿圓形卡紙變花花。夾完叫佢自己拆返落嚟。又可以買個平 ...
k2定K3寫的?

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

引用:回覆+funbi0816+的帖子咁你果間仲西利!請

原帖由 castle100 於 15-09-23 發表
回覆 funbi0816 的帖子

咁你果間仲西利!請問你小朋友讀果間係咪全日?我e+呢間半日的 ...
半日

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:K2小朋友寫字寫到喊!

試吓俾d硬泥膠玩下練吓小肌肉

伯爵府

引用:學寫字唔係齋不停咁寫字㗎!要先練好手嘅小

原帖由 kellylau79 於 15-09-23 發表
學寫字唔係齋不停咁寫字㗎!要先練好手嘅小肌肉同小朋友嘅空間感。練小肌肉你可以試下搵一張圓形嘅硬卡紙同 ...
按錯咗send。曬衫果D衣夾,俾小朋友,叫佢將衣夾夾滿圓形卡紙變花花。夾完叫佢自己拆返落嚟。又可以買個平嘴夾一D紅豆,俾小朋友夾嚟夾去。而空間咁就去書局買D俾小朋友畫線條嘅書,好有用㗎!以下係我個仔幼稚園時嘅功課。當年我俾周圍D人鬧我怪獸,話我點解要去訓練阿仔學字,但後來阿仔寫得一手靚字,D人又個個讚佢

水晶宮

轉校,自己己經轉校,到k3才寫字

伯爵府

學寫字唔係齋不停咁寫字㗎!要先練好手嘅小肌肉同小朋友嘅空間感。練小肌肉你可以試下搵一張圓形嘅硬卡紙同一堆

珍珠宮

芝達 發表於 15-9-22 23:41
幼兒根本就不宜執筆寫字

K2 真係好細咋...要寫都寫d 簡單, 生活化既字, 數量都不應太多

珍珠宮

whw1129 發表於 15-9-22 23:32
我記得亞仔一返k1寫A字差唔多成個鐘,寫完擦係咁重覆,喊晒口,返左一兩個月就好D。
佢而家升小一,每日10 ...

嘩, 小一剛開學就咁寫d 咁深既字

我女今年中一, 6年前佢由happy kinder 升上活動小學, 小一係學 "小明, 小明" 咁咋. 第一本中文書超easy

之後小二小三就開始越來越深... 我都唔識教, 小四上補習班

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我仔今年都係K2, 寫字寫到斜晒, 唔得正中,
明明打斜睇隻字都幾靚, 但正常咁睇就唔得囉....

真係改到擦到張紙都爛爛地.....
就快激到我好似樓上的JM咁, 好想拋左他的功課....

前日我終於忍唔住, 上網 PRINT 左 D 練習寫字紙(有虛線跟住寫嗰D),
俾他除左功課, 每日都寫一張. 希望有改善.......
我仲淘寶買左好多他鍾意的公仔貼紙, 完成一頁就貼張公仔貼紙俾他.....

暫時仲未抗拒唔寫, 他都好努力寫,不過就係唔知點解會寫斜晒, 希望跟下D虛線寫, 對直和斜的觸角會有幫助....

大宅

唉,我果囝超唔願寫字,但日日功課都有寫字,又係要改好多次先寫得似樣,擦到爛啦。

男爵府

K2學寫字真係難架
冇可能寫到又直,比例正常同唔出界,所以要改正真係幾harsh
咁細個比佢有個寫字概念咪得囉,大個就會慢慢寫到同寫得靚架啦

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

kwan01127 發表於 15-9-22 22:38
寫到我都驚
不加思索
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

引用:寫個X同y出少少界要補做!寫到手都紅晒、陰

珍珠宮

我睇到呢個POST有點感慨
我仔12月超細B,實在唔想佢唔夠4歲人仔就學寫字,而且現今要求高左課程深左好多,加速我想佢做超大B o既決心。

水晶宮

我囝而家都係K2, 唔知樓主既小朋友係咪細B, 細B既肌肉係差少少,
不過就算係大B, 都可以練下佢地D肌肉同手指果D, 如玩多D泥膠、砌下D大塊LEGO、油多D讀色之類, 什王畫下線咁, 幫小朋友練好D手部能力, 又唔會咁抗拒用筆...之前我地就係咁一直同阿囝玩呢D, 去到2、3歲多見阿囝都對拎筆有興趣, 就買本用白板筆寫又可以擦左佢吧書仔返黎跟D線寫下字、畫線等等, K1下學期我地仲自己PRINT OUT佢個名(有線跟的) 出黎等佢試下寫自己名, 佢又OK啵~日日自己寫一次自己個名, 而家做功課就無咁吃力了。
P.S. 可以買D小朋友寫字既三角筆俾佢地用, 最緊要教佢地點樣用手拎筆, 寫得靚唔靚無所謂, 除非打風打到去隔離D格到, 如果唔係我地都唔擦佢, 等佢自己黎, ps: 我囝都係細b

yiu_mimi    發表於 15-9-23 13:59

男爵府

慢慢嚟,K2真係好細個,陰公🐷!

yiu_mimi    發表於 15-9-23 14:00

大宅

回覆:daisy1974 的帖子

我仔揸筆既時候成日突隻手指尾出黎有時我都好勞氣

大宅

引用:Quote:原帖由+daisy1974+於+15-09-23+發表

原帖由 MichellelleBB 於 15-09-23 發表
右手寫字寫得好嗎?
寫得唔好!不要太擔心因為佢地都係啱啱學寫字,比D耐性

大宅

回覆:MichellelleBB 的帖子

一D都唔靚!

首頁
12345...8

尾頁

跳至