單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兩年前,因工作關係認識了男人M,佢比我大差唔多20年,但佢心地好好,從來無發過脾氣,我地亦志趣相投,大家都覺得係可以過一世的人。一起左後,佢話我知佢其實有3個小朋友,當時分別係7, 5,2歲,話咁狠心分開係因為佢以前老婆唔湊仔,成日出街打麻將。佢仲話好嚮往有個Stable的家庭生活,有個中醫煮飯同照顧小朋友的女人。我一路以黎都覺得自己係全世界最幸福的人,比我搵到個咁錫我,又同我咁夾的人,我地一路都好開心。一年前,我同佢生左個仔,當時佢仲話等佢羅返個3個小朋友,搞掂曬就同我結婚。。。我地生活得每天都好開心,從來無argument。佢鍾意去旅行,我地一個月就會去一次,BB會比我自己阿媽湊。返左黎就我地自己湊。。。

兩日前,M去完工幹返黎,同我講分手,話原來佢呢幾個月好唔開心,覺得我地關係由愛情變成感情,無左當初的感覺,話我成日湊仔雖然係好事,但生活變得沉悶,佢話家庭生活他已有,佢其實想有個人同佢好夾,大家一起做鍾意做的野。仲話依家覺得同我似朋友多過情人。我晴天霹靂,因為我自己覺得同佢仲係好sweet...我同佢承認我呢幾個月因為第一次做媽媽放多左時間落BB度,可能忽略左佢。我問佢可否再比一次機會比我地,畢竟愛情路從來都會有高有低。佢好拒絕話唔好,話佢依家淨係想一個人生活。。。個仔佢會負責生活費。跟住佢就pack野走左。。。
我完全唔知道原來佢同我咁唔開心,亦一D都感覺唔到佢會同我分手。。。我相信佢係一個好人,但可能佢自私D,選擇了自己開心。

我個仔得10個月大,我依家好徬徨,唔知道以後的路要點行。我有做D自己野,但都係M有份的。無左佢,我突然覺得世界停頓了,我對豬阿仔,覺得好對佢唔住,佢連行都未識行就要生活響一個破碎的家。我地以後都係得返我地兩母子。M一夜間將我從天堂打落去地獄,我從來唔知道響佢咁友善的面孔背後,竟然係一顆咁冷漠的心。

我依家應該點做?我個心好傷,好亂。我會比M見BB,唔會令佢連阿爸都無埋,但咁做代表我屈服M,同佢做朋友,令佢得償所願?我可以點睇呢件事?我可以點開解自己?我好驚我有一日會鑽牛角尖。。。

複式洋房

回覆:Jennylai87 的帖子

你好,我想講我同你經歷真係好似,我當時重要跟左佢過澳洲,得一個人無家人係個邊,自然我世界就圍住佢轉,佢同我講時個仔得兩個月,我好似世界未日感⋯不過而家我仔啱一歲喇,我尋日反左香港正式做左單親媽媽兩日⋯我地要一齊加油

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:剛成為單親媽媽,很徬徨

等佢攞番三個小朋就同係姑婚

點解你會同佢生 佢已經有三個

又未同你結婚

你實在太傻

贍養費佢比比下突然唔比都有可能

而家你只有努力搵錢

湊大小朋友

禁止訪問

大宅

騙局

子爵府

我都剛剛做左單親媽媽,加油

男爵府

引用:個男人一定好有錢,樓主中晒伏。

原帖由 lalalakaren 於 15-10-17 發表
個男人一定好有錢,樓主中晒伏。
應該都係啦 個個月去旅行喎 話飛就飛

個男真係好賤 到處留精 應該識左第二條新女了

樓主加油 向前看!

侯爵府

引用:個男人一定好有錢,樓主中晒伏。

原帖由 lalalakaren 於 15-10-17 發表

哈,大成20年,無奶油楼主愛磨砂架吾通真糸貪他靚仔咩

大宅

大宅

加油

大宅

有錢比已經算好好?
呢d男人根本就自私。
唔好再諗啦,努力生活。

複式洋房

好留言好直接..不過直接好既.
不要再有幻想的想法啦.
好好地照顧BB啦..因為BB係你的所有.
日後一定會搵到好男人既.

珍珠宮

算啦...你要咁諗....賤男咻比左賤女人囉...唔要也吧啦...

複式洋房

一個女性離婚後,最好返回一個人單身,無bb跟身係最好

複式洋房

我係你就講清楚膳養費生活費,要上家事法庭做足程序,最好你選擇個bb跟佢,佢就會驚死多個bb

男爵府

真的好同情你的遭遇,遇到一個賤男,你要加油,慢慢再爬起來,一定得,為個仔為自己!

複式洋房

要加油!

山窮水盡疑無路,柳暗花明又一村。

只要有信心,肯挨,一定會有更好的生活!

直到今天,我仍然好有信心邁向好的未來,就算生活不簡單(ง •̀_•́)ง

複式洋房

要加油!

山窮水盡疑無路,柳暗花明又一村。

只要有信心,肯挨,一定會有更好的生活!

直到今天,我仍然好有信心邁向好的未來,就算生活不簡單(ง •̀_•́)ง

大宅

不要自我標籤為破碎家庭。即使單親,只要用心去養育小朋友,家庭一樣有溫暖,小朋友一樣可以幸福。

自己成日盈住自己不幸,不去努力建立未來,咁就真係十分不幸了。

DDC906    發表於 15-10-16 14:04

大宅

加油啊

首頁

尾頁

跳至