自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

囝囝氣管炎食左藥都不停咳。咳到嘔。唔多痰。好心痛。有冇止咳方法? 已煲鱷魚肉都唔得。thx

大宅

引用:回覆 yisang 的帖子一般葯房都有。

原帖由 Carriewongcherr 於 15-12-03 發表
回覆 yisang 的帖子

一般葯房都有。
可唔可以影張相來睇下?thx。我想睇下係咪平時我仔醫生開個隻

男爵府

畀面勳章

回覆:livewithhope 的帖子

夾到咪快d law

「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

大宅

回覆:狐朦 的帖子

學野

大宅

引用:Quote:原帖由 shuna 於 15-10-12 發表多痰

原帖由 sesebaby 於 15-12-03 發表
洋蔥水堅得,我仔咳左幾個月咩都試晒。
最後早,晚燉洋蔥水,飲左三日就冇了。
之後一有咳就燉,好快止。
試過幾日, 天氣一轉又咳, 而家冇飲, 但都算好返,一日咳2聲

大宅

回覆:求止咳方法。氣管炎

試下呢個。。。

子爵府

引用:多痰要化痰才會止咳。食西藥化左痰先再睇中

原帖由 shuna 於 15-10-12 發表
多痰要化痰才會止咳。食西藥化左痰先再睇中醫啦!我仔咳左3個月, 食西藥聞氣就止,一停就咳,醫生開青蛙藥 ...

子爵府

引用:多痰要化痰才會止咳。食西藥化左痰先再睇中

原帖由 shuna 於 15-10-12 發表
多痰要化痰才會止咳。食西藥化左痰先再睇中醫啦!我仔咳左3個月, 食西藥聞氣就止,一停就咳,醫生開青蛙藥 ...

男爵府

引用:睇中醫

原帖由 joejoemum 於 15-12-03 發表
睇中醫
一般幾耐有明顯改善?

男爵府

畀面勳章

睇中醫

「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

男爵府

回覆 yisang 的帖子

一般葯房都有。

子爵府

引用:囝囝氣管炎食左藥都不停咳。咳到嘔。唔多痰

原帖由 狐朦 於 15-10-10 發表
囝囝氣管炎食左藥都不停咳。咳到嘔。唔多痰。好心痛。有冇止咳方法? 已煲鱷魚肉都唔得。thx

...
我仔仔食紧余仁生 猴棗散
無話完全好
但好明顯咳少佐
3歲

大宅

引用:..........我女都咳了三個月,真係好痛苦,

原帖由 Carriewongcherr 於 15-12-03 發表
..........我女都咳了三個月,真係好痛苦,而家好咗少少,控制住。
千祈唔好煲川貝、海底椰,果皮,涼都不 ...
請問你講個化痰粉邊度有得買呀?

大宅

青蛙藥即善古靈並非冇副作用,請大家慎用

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20090614/00407_031.html

FDA在聲明中指出,一些曾服食上述三種哮喘藥的病人,先後出現抑鬱、焦慮及自殺傾向,呼籲病人及醫護人員要清楚藥物對精神健康的潛在風險。「善古寧」生產商默沙東藥廠稱,該藥說明書已在「不良反應」一項上說明上述風險,今後會將這些風險提升至「注意事項」。Accolate生產商阿斯利康表示,會在藥物標籤上加上可引致抑鬱及失眠等警告字句。

香港醫院藥劑師學會教育總監崔俊明稱,服食該兩種藥物的病人,少於百分之一出現幻覺及失眠,而說明書亦列出有關副作用,但因個別人士服食後出現自殺念頭,加上「善古寧」適用於兒童,故FDA提醒醫護人員有關風險。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+KUDOS+於+15-12-03+發表醫生

原帖由 livewithhope 於 15-12-03 發表
聞氣有冇用?
For敏感咳係有用嘅,呢d要由醫生診斷。我個仔之前一到黃昏就開始咳,到半夜瞓著都咳唔停,䲔魚肉湯、燉洋蔥、川貝、西醫比咳藥都試過,最後睇兒科先知氣管敏感。另外聽人講小朋友太細唔好飲太多鱷魚肉湯,因為有激素。

男爵府

引用:Quote:原帖由+livewithhope+於+15-12-03+發

原帖由 KUDOS 於 15-12-03 發表
醫生會比藥同吸氣管你,早晚吸1或2次,擴張氣管。敏感咳同傷風感冒咳唔同,應搵醫生及早診斷。

...
聞氣有冇用?

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+KUDOS+於+15-12-03+發表最好

原帖由 livewithhope 於 15-12-03 發表
我囡食左青蛙仔都咳。請問聞氣係點?
醫生會比藥同吸氣管你,早晚吸1或2次,擴張氣管。敏感咳同傷風感冒咳唔同,應搵醫生及早診斷。

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

Try try this one

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆:狐朦 的帖子

試下燉橙

男爵府

..........我女都咳了三個月,真係好痛苦,而家好咗少少,控制住。
千祈唔好煲川貝、海底椰,果皮,涼都不得了。
戒生菜,菜湯,水果
多痰要飲橙樹化痰粉,係有用,因為太多痰積住會係甘咳!

首頁
12345...6

尾頁

跳至