自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教育問題, 明顯地分成兩大陣營! 我地兩派都做過, 應該最有資格去講幾句, 分享自己的經歷, 希望家長們共同反思一下.

兒子2歲時入讀全日制幼兒園 (不是幼稚園), 當時無教育卷要成5千大元一個月, 雖然非常重皮但都無所謂, 一心只希望兒子有個快樂童年! 到了高班, 發現兒子有讀寫障礙, 同時又發現有斜視, 期後分別在高班和小一做了2次眼部手術, 入手術室時, 自己大男人一個都忍不住偷偷地哭左出來!

當年升小一, 各大媒體話入頭三大志願近8成創新高, 兒子卻只能派到第4志願, 算是區內3、4線小學, 也沒有所謂, 也不計較成續名次等等, 只希望兒子能夠適應新學校, 快樂童年吧!

到了小學3年級, 因為工作搬去第二區要安排轉校, 但所有小學只能在指定日子參加插班試, 結果安排了3間小學, 全部考不入! 最後唯有求助教育部門, 但到今日, 我依然深刻記住當日取轉介信時, 那位公務員在我最失落時給我的那個嘴臉, 至今仍感到委屈和痛恨! 之後見了校長也順利轉到新區內的2、3線小學!

兒子知道自己3間小學全部考不入, 信心同樣受到打擊! 當年同兒子講: "你考了3間小學, 連其中一間己經不太計較成績的活動教學小學都考不入, 你知道自己的程度嗎? 知道日後在社會上, 你的生活會是什麼情境嗎?". 從此, 我們改變了對兒子的教育方法!

到升中時, 小學沒有直升中學, 全部要靠升中派位! 全級有10多名入了區內top 3中學, 5,6名入 top 2, 只得3名入 top 1中學, 兒子係其中一名. 到中三時, 兒子已經努力爭取到在全級 top 10內. 到今年升中4前暑假期間, 已經看完選修科的中四、中五大部分課本內容! 到今日, 反而要同兒子講: "升了中4, 最近好少見到你的笑容, 放鬆下, 調節下自己!"

在過去6、7年間, 我們盡量思考合適的教育方法去引導兒子! 到目前, 兒子只是參加過校外一年的英語課程和3個月的數學補習, 其他全部按照學校本身安排的教學和興趣班!

從以上真實故事, 我想說明幾點:

1. "理想很豐滿,現實很骨感", 不管是你們父母還是子女願不願意, 無論去到那里, 制度多先進或落後, 永遠只會是強者生存的競爭世界! 請不要回避, 面對現實吧!

2. "勤有功戲無益", "少壯不努力,老大徒傷悲"! 不管貧與富, 永遠都是對的!

3. "養不教、父之過、教不嚴、師之惰"! 政府學校社會永遠不會有一套切合所有人的制度, 能解救你們子女的, 最終只有作為父母的你們! 請不要委過他人!

4. "沒有永遠甜美的日子、苦難日子也有終結的一天"! 人生只是先苦後甜還是先甜後苦而已! 你們要用25年苦日子去換取50年甜日子, 還是用25年甜日子換取50年苦日子? 請不要短視!

5. 快樂童年和勤力讀書, 永遠不是對立面, 懂得正確引導子女, 勤力讀書也可以是快樂童年!

我不知道兒子將來日子會如何走下去, 但此刻, 我知道他正在為自己的人生而努力, 足矣!

LEE-Baby    發表於 15-10-18 01:49
Pinky28    發表於 15-10-18 00:24

大宅

小飛越 發表於 15-10-17 17:49
等我有空整理下再pm你!

簡單整理一下!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=16402299&fromuid=1966029

大宅

引用:近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教

原帖由 小飛越 於 15-10-16 發表

近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教育問題, 明顯地分 ...
多謝分享!! 能令小朋友知道自己要為自己既前途而出力,家長已放心不少了! 努力! 加油!

大宅

引用:Quote:小飛越 發表於 15-10-16 15:59 我已

原帖由 bik1229 於 15-10-16 發表
有tsa的, 我女中五, 當年都考過tsa.

中五仲大壓力, 她己經變成了考試機器。
x2 小女中五也經歷過TSA, 幫學校拎分,提高師弟妹升好d中學機會

大宅

redhot 發表於 15-10-17 23:57
好高興見到你留言,我地大家英雄所見略同!正所謂物競天擇,適者生存,我知道唔係每個人都有書緣,但至少, ...
正正因為同感心寒, 先至上心寫出來!
真希望社會人人客觀理性些, 俾下一代正面的生活空間!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:喚醒家長, 反思家庭教育

我女間學校都幾谷 唔少功課 佢每日5點番到屋企7點就做完
佢3點幾放學 等校車有一段時間 如果多功課 佢會自己拿出黎做功課

當然佢都唔會放棄佢既玩樂時間 我女好注重佢玩樂時間 溫書時溫書 遊戲時遊戲
我覺得作為家長既我 係需要引導佢搵到佢自己既讀書方法 而唔係死迫爛迫 搵到方法大家都唔駛辛苦

曾經係佢小一個年我都癲癲地 我女幼稚園時係happy school 升小一直接入1線小學 過程係好辛苦 但過左個適應期大家習慣左適應左搵到方法 大家都開心

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

1. \"理想很豐滿,現實很骨感\", 不管是你們父母還是子女願不願意, 無論去到那里, 制度多先進或落後, 永遠只會是強者生存的競爭世界! 請不要回避, 面對現實吧!

2. \"勤有功戲無益\", \"少壯不努力,老大徒傷悲\"! 不管貧與富, 永遠都是對的!

3. \"養不教、父之過、教不嚴、師之惰\"! 政府學校社會永遠不會有一套切合所有人的制度, 能解救你們子女的, 最終只有作為父母的你們! 請不要委過他人!

4. \"沒有永遠甜美的日子、苦難日子也有終結的一天\"! 人生只是先苦後甜還是先甜後苦而已! 你們要用25年苦日子去換取50年甜日子, 還是用25年甜日子換取50年苦日子? 請不要短視!

5. 快樂童年和勤力讀書, 永遠不是對立面, 懂得正確引導子女, 勤力讀書也可以是快樂童年!

我不知道兒子將來日子會如何走下去, 但此刻, 我知道他正在為自己的人生而努力, 足矣

正是我同老公所想

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:回覆 小飛越 的帖子jm, 好到肉, 比100個lik

原帖由 bik1229 於 15-10-16 發表
回覆 小飛越 的帖子

jm, 好到肉, 比100個like你。
佢係daddy黎架

bik1229    發表於 15-10-18 11:49

男爵府

回覆:小飛越 的帖子

請問點克服同改善讀寫?謝謝

翡翠宮

牛年勳章

咁樓主即係用左咩教育方式?係咪我睇漏?

男爵府

回覆 mrsjacky 的帖子

笑左ing

男爵府

引用:Quote:greenpea+發表於+15-10-16+18:20+可

原帖由 小飛越 於 15-10-17 發表
期待

禁止訪問

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:greenpea+發表於+15-10-16+18:20+可

原帖由 小飛越 於 15-10-17 發表
好的,萬分感謝

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

開心吸收勳章

珍珠宮

引用:近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教

原帖由 小飛越 於 15-10-16 發表

近日見大家熱議全日半日制和功課量等子女教育問題, 明顯地分 ...
好高興見到你留言,我地大家英雄所見略同!正所謂物競天擇,適者生存,我知道唔係每個人都有書緣,但至少,過程中都去努力適應!

近日bk 出現那些家長睇法,睇到我心寒,有咁多「如此想法」嘅家長,可以預想香港將來真是……冇晒前途!

公爵府

首頁

尾頁

跳至