母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近泵奶變少了~ 由最初一天可泵10安, 現在只有5,6安~
有什麼可以增奶量的湯水 or 方法呢??

別墅

原文章由 celerydream 於 08-9-4 16:38 發表

最近情況都係咁上下, 開始每次都有用手唧, 點知唧清未呀?

我都唔知點先至叫唧清, 我開頭覺得唧到唧唔出就清, 不過我又發現唔係...

我依家o係公司就用手, o係屋企就首先用手 (我真係覺得用手快過用電泵好多!) 之後用泵再用手, o係公司就冇得好講啦... 但係o係屋企唧到冇乜之後我再用泵, 佢又泵得出喎, 最奇係泵到冇之後我再用番手, 佢又再唧得出, 當然唔係好多, 不過都有...

大宅

原文章由 JQNat 於 08-9-4 16:56 發表
m~ just drink milk or soymilk is not enought to get more milk ka, I have good choice for them. e-mail for me la,
[email protected]

有咩方法呀? Pls pm me~ thx~~

珍珠宮

原文章由 JQNat 於 08-9-4 16:56 發表
m~ just drink milk or soymilk is not enought to get more milk ka, I have good choice for them. e-mail for me la,

please give me the tips ar:

[email protected] or PM me.

many many thnaks

複式洋房

大宅

原文章由 JessieToys 於 08-8-7 15:07 發表

yes, 一齊努力... 我由今天開始, 還原基本步, 三個鐘泵一次, 不過我在公司一定要徒手唧, 因為我都只係扮晒去 toilet 咁去泵一泵, 唧到我手都攰, 當然都唔唧得清啦... 不過希望加埋o係屋企果陣泵得清d可以令奶量回升 ...

最近情況都係咁上下, 開始每次都有用手唧, 點知唧清未呀?

大宅

原文章由 dormom 於 08-8-11 18:59 發表

可以看看:
http://www.howmama.com.tw/b28/~-t456/

唔該哂呀~ 好有用~

大宅

原文章由 celerydream 於 08-8-11 10:26 發表
有冇人知麥係咪會回奶架??

可以看看:
http://www.howmama.com.tw/b28/~-t456/

大宅

有冇人知麥係咪會回奶架??

大宅

聽講話飲黑豆茶會多奶d, 個日去citysuper買, 點知賣哂, 唔知係咪真係咁神奇呢~

別墅

原文章由 jijijaja 於 08-8-7 17:47 發表
其實你o地好多人都比我好啦, 我阿b 先o岩o岩5個月, 我已經唔夠奶, 唔可以做全人奶b 啦

我剛剛來 m, 又有乳腺炎, 要食藥 同埋一邊泵出o黎o既奶都唔可以餵, 所以搞到唔夠奶比阿b食.

我初時都好唔開心o架, 不知喊過幾 ...

我 bb 滿月果陣我都試過乳腺炎, 幾日唔可以餵 bb, 我果陣又唔夠存貨, 於是佢唯有食奶粉, 果陣又係好唔開心, 又係有喊, 事關我 bb 出院果陣係要補奶粉, 我好努力泵先至夠奶比佢全人奶, 不過健康院 d 姑娘都安慰我, 話o係 bb 成長o既路之中, 好多野都會係盡o左力都達唔到預期效果, 例如你想仔女讀果間學校, 不過人o地唔收之類... 如果唔識放開自己就呢世都大把野唔開心...

你都好啦... 你個 b 係 5 個月o既全人奶 b... 我果個都唔係... 盡力囉, 餵得幾多得幾多...

洋房

其實你o地好多人都比我好啦, 我阿b 先o岩o岩5個月, 我已經唔夠奶, 唔可以做全人奶b 啦

我剛剛來 m, 又有乳腺炎, 要食藥 同埋一邊泵出o黎o既奶都唔可以餵, 所以搞到唔夠奶比阿b食.

我初時都好唔開心o架, 不知喊過幾多次, 試過一邊餵一邊喊, 或者一邊泵一邊喊, 又冇人support 到我喎

最後都係唯有自我安慰啦, 我阿b都叫做做o左幾個月全人奶bb, 都比好多b 好o架啦, 而且我都會繼續努力餵同泵, 希望食完藥好返之後可以比返多o的奶阿b食啦

各位奶媽繼續努力加油呀, 比人機啦!!!

大宅

我pump出黎又係少左一半喎... 都無得餵密d, bb大過喇, 要食多d固體ma... 我又懶, 放假時都唔會pump密d, 半夜更加唔會起身pump奶... 所以順其自然, 睇下可唔可以捱到bb兩歲...

原文章由 ktv 於 08-8-5 22:24 發表
我bb 9個月, 大約6個月開始就變少奶了, pump出來的奶大約少咗一半, 無論我keep住密d餵+pump, 用盡其他奶媽教o既方法, 都無法回升, 我諗係因為bb已大咗d, 我的身體荷爾蒙會有變化,所以自己少咗奶, 奶量已到極跟, 冇法 ...

別墅

原文章由 celerydream 於 08-8-5 17:57 發表

我地一齊加油丫~

yes, 一齊努力... 我由今天開始, 還原基本步, 三個鐘泵一次, 不過我在公司一定要徒手唧, 因為我都只係扮晒去 toilet 咁去泵一泵, 唧到我手都攰, 當然都唔唧得清啦... 不過希望加埋o係屋企果陣泵得清d可以令奶量回升啦~

大宅

我bb 9個月, 大約6個月開始就變少奶了, pump出來的奶大約少咗一半, 無論我keep住密d餵+pump, 用盡其他奶媽教o既方法, 都無法回升, 我諗係因為bb已大咗d, 我的身體荷爾蒙會有變化,所以自己少咗奶, 奶量已到極跟, 冇法啦, 唯有面對現實。但繼續餵bb都有好益o架, 當少了奶時候, d抗體濃度會增加的, 唔好唔開心。

原文章由 squirrelc 於 08-7-30 15:32 發表
我都係呀~ 我餵左bb11個月後, 奶量開始跌, 跟住黎左m... 之後都keep住餵同pump (跟之前嘅schedule相若, 因為要返工, 不能餵/pump密d), 個多月後, 奶量仍然無辦法回復之前嘅水平... 而家早晚勉強都夠bb食, 不過佢應 ...

別墅

下面個網址, 就可以睇到通草係咩樣, 同埋有教點樣煲通草奶。
通草喺藥材舖有得賣。

http://www.motherno1.com/index.php/2008-07-23-10-03-19/2008-07-23-10-05-05/38-2008-07-14-06-58-38/304-2008-07-14-09-19-04.html

原文章由 caca1314 於 08-7-29 17:12 發表

我想問其實通草係邊度買???
同埋通草係乜黎架???

大宅

原文章由 JessieToys 於 08-8-5 17:46 發表
我覺得自己都幾冇用, 見到自己少奶o左淨係識得唔開心... 都唔知點做, 我諗我都要努力d, 希望可以多奶番到之前o既水平...

等我下次泵開始泵完之後空泵5min, 叫公公煲魚湯, 定時半夜起身泵, 番到屋企快快手手搞掂d野 ...

我地一齊加油丫~

別墅

我覺得自己都幾冇用, 見到自己少奶o左淨係識得唔開心... 都唔知點做, 我諗我都要努力d, 希望可以多奶番到之前o既水平...

等我下次泵開始泵完之後空泵5min, 叫公公煲魚湯, 定時半夜起身泵, 番到屋企快快手手搞掂d野訓覺爭取休息, 希望十日八日之後有好消息啦~

別墅

早排我腸胃炎+發燒, 一日肚痾廿次以上, 醫生話我痾到有少少脫水, 除咗白粥同白麵包之外, 都唔敢食其他嘢, 仲連續食咗幾日藥, 嗰時一日只係泵到廿幾安奶(平時大約三十幾安), 唔泵六、七個鐘都完全冇谷奶, 人奶只係緊緊夠女女食。 好番之後, 我每晚食一個大木瓜(不過睇你受唔受得, 唔知你會唔會肚痾, 我就完全冇事), 每日飲一至兩盒鈣思寶, 飲好多杯水, 半夜照樣有泵奶, 第朝泵奶都會泵多d, 幾日之後, 奶量已經回覆之前嘅水平。 我冇時間煲增奶湯水, 所以只係靠食木瓜同飲鈣思寶/奶。

原文章由 celerydream 於 08-8-5 15:20 發表
連續飲左2日通草奶, 都好似冇乜進展咁~ 好唔開心呀~
已經日日飲奶, 又飲豆漿, 仲有隔日飲魚湯, 都唔知點先可以增上去~

大宅

我11/12個月時黎... 我聽過有d mami 13個月先黎, 但有d就算全職全埋身嘅 mami又會幾個月就黎番, 所以好難講...

工作多, 壓力大, 都會有影響... 無辦法啦~ 我地要返工, 都係見步行步...

原文章由 celerydream 於 08-8-5 15:26 發表

我餵左7個幾月咋就咁.... 係咪好快會黎番m架??
我都係要返工, 唔知會唔會關工作壓力事呢~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊