自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

有人話小三TAS好難,又有人話只係坊間D題目深,
我睇完2014份試題,我唔知對小三學生算唔算深,但我只懷疑小三學生真的可以25分鐘內完成這12頁試題?可以40分鐘內作兩篇文?雖然不限字數,但其中一篇佢預留850格比學生寫,個學生要寫幾多先達標?
http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/ ... hi/TSA2014_3CR1.pdf
http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/ ... hi/TSA2014_3CW1.pdf

SiuBBee    發表於 15-11-2 12:55

子爵府

貓狗褓姆

回覆 blee427 的帖子

我個仔都係咁, 唔明點解要計視藝, 呢科真係冇天份好難搞

男爵府

回覆:babie2 的帖子

絕對贊成取消呈分術科,我女俾視藝拖低左五名

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 skmibb 於 15-11-05 發表我重

原帖由 birdbird 於 15-11-05 發表
我都係果句,要指控教育局的不是,就拿出實質理據,如操tsa 的學校名單、如何操,用什麼教材操等等!

Past ...
都係嗰句,制度出現問題,要去正視問題是誰?若然知道學校已發展到互相鬥深,加操學生,為何不作出對策改善?

正如鉛水事件,問題只在於建屋工人?總承辦商?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 15-11-04 發表本

原帖由 skmibb 於 15-11-05 發表
我重申,我沒有反對tsa,我只係提出t我只係提出tsa經過了11年的推行,所衍生出帶來的問題。

1.昨日已有官員承 ...
我都係果句,要指控教育局的不是,就拿出實質理據,如操tsa 的學校名單、如何操,用什麼教材操等等!

Past paper 就人人睇到,深淺度大家心中有個泡。至於指因為tsa 而操練,拎學校功課出黎睇睇,好等教育局教育一下扭曲tsa 原意的學校!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 skmibb 於 15-11-04 發表我指

原帖由 birdbird 於 15-11-04 發表
我重申,我沒有反對tsa,我只係提出t我只係提出tsa經過了11年的推行,所衍生出帶來的問題。

1.昨日已有官員承認小三的試題越出越深
2.負責的官員一直視而不見tsa帶出的問題
3.制度係由教育局定,試題係考試局定,為何教育局從來沒有檢視咁多年來的試題?正如有jm講,制度出現問題,責任熟誰?只是在學校同家長身上?既然執行者令tsa被扭曲,當局卻是指令者卻話冇問題?
4.教育局有課程官員到校,甚至針對學校弱項去應付考題。
5.並不是每間學校都會有足夠支持同資源大力提升閱讀能力,太多外在因素。
6.真正閱讀同去做閱讀理是兩回事。我有朋友個仔經歷了小六,中三tsa,中文啲閱讀理解從小到大都不理解,佢個仔都係愛閱讀之人,但強項係數理科。由於中文科被拖累,只好考試前再三操練,否則dse都教不到3等。

子爵府

whywhywhywhy 發表於 15-11-4 08:15
我留意到反tsa嘅家長,佢地講嘅好難好深,做一份功課半小時,小學閱讀理解深,其實真係要面對下現實,實情 ...

其實我只針對小三tsa, 小六應該沒問題。

小一至三中文應該係識字認字, 學句子結構的階段, 可以閱讀但未到理解, 識作句們未到作文。
但小三tsa 不考詞語填充, 不考重組句子 , 而去考閱讀理解、作文, 我覺得不適合。

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:tomatoMM+發表於+15-11-4+02:31+又話

原帖由 Froggy_joe 於 15-11-04 發表
老師會同佢哋操卷
高分係指一直以來操卷的成績

原來要操卷

珍珠宮

tomatoMM 發表於 15-11-4 02:31
又話不記名既⋯
老師會同佢哋操卷
高分係指一直以來操卷的成績

佢哋真正考個次,我哋唔會知個別學生成績

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 15-11-02 發表樓

原帖由 whywhywhywhy 於 15-11-04 發表
我留意到反tsa嘅家長,佢地講嘅好難好深,做一份功課半小時,小學閱讀理解深,其實真係要面對下現實,實情 ...

子爵府

貓狗褓姆

whywhywhywhy 發表於 15-11-4 08:15

子爵府

貓狗褓姆

回覆 skmibb 的帖子

我答你完全冇TSA 化, 唔係冇tsa 功課

水晶宮

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 15-11-04 發表學

原帖由 skmibb 於 15-11-04 發表
我指係問的問題,不再是比較直接問法,不再是直接問內容,而是要有歸納,綜合能力去選擇答案。

此外,第1部分要 ...

<我指係問的問題,不再是比較直接問法,不再是直接問內容,而是要有歸納,綜合能力去選擇答案。

此外,第1部分要係文章找相關詞充成句對一,二年班來說的確有點難度。>
教育局冇叫p1p2 做 "tsa化".

P3 份tsa paper 有叫在某兩段找詞語填,不過份吧。如果叫P1 P2 做,起初可能覺不易,但如平時有阅讀,亦不會應付不來!

你講來講去都係話P1 P2 已有tsa操練,實在係學校自己攪成咁,而不是tsa 本身問題。不如叫教育局嚴懲操tsa 學校,禁止出版商出版tsa 補充練習,到時d學校/教育界人又會唔會嘈呢?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 skmibb 於 15-11-04 發表因為

原帖由 birdbird 於 15-11-04 發表
學校功課、考測TSA 化?
我指係問的問題,不再是比較直接問法,不再是直接問內容,而是要有歸納,綜合能力去選擇答案。

此外,第1部分要係文章找相關詞充成句對一,二年班來說的確有點難度。

閱讀理解沒問題,問題係要由幼稚園升上小一就要具備綜合,歸納能力,這不是已超越他們年齡的能力嗎?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 joetsang 於 15-11-03 發表吓

原帖由 skmibb 於 15-11-04 發表
因為我講過tsa化,而你問我乜嘢叫做tsa化。

我回答係功課內容已tsa模樣及回問你小朋友學校有冇tsa功課或考 ...
學校功課、考測TSA 化?

閱讀理解的題目用multiple choice, 有指示填充,排事件次序(tsa past paper 模式)比起要答長句子的題目,不是更加student-friendly 嗎?

Multiple choice/填充/排序等題目,現在有名詞“tsa

要寫字的功課,搬字過紙又話係不必要抄寫;open ended questions 又話令學生迷惘,改卷難有準則。總之咩都係制度出問題!

公爵府

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 15-11-02 發表樓

原帖由 whywhywhywhy 於 15-11-04 發表
very good point! 終於有人講出個重點!

伯爵府

birdbird 發表於 15-11-2 12:23
如果大部份學生做唔晒份卷,或普遍答錯,即係份卷过長過深,出卷當局見数據便可作出調節;但d等校操到d學生 ...
同意

子爵府

引用:樓主提供的 link, 果3篇閱讀理解, 真係唔深

原帖由 birdbird 於 15-11-02 發表
樓主提供的 link, 果3篇閱讀理解,
真係唔深!
我留意到反tsa嘅家長,佢地講嘅好難好深,做一份功課半小時,小學閱讀理解深,其實真係要面對下現實,實情係大部份小朋友都可應付到,點解自己小朋友唔得,呢類家長咁多時間上fb上網去反tsa反教育制度,點解唔用嗰啲時間去諗諗找找可幫小朋友讀書方法呢!
今次俾你反到tsa,唔通到升中呈分先發覺自己小朋友不如人時,又再反呈分試嗎?還是到那時才知自己小朋友和別人差距那麽遠,到時反唔到,又要繼續升學,咁點算呢!大家都說八九十後工作態度,人生態度點點點,有無想過佢地係父母教出來的,我真係不敢想像千禧嘅小朋友出來工作會變成點

bb623623    發表於 15-11-4 10:48
birdbird    發表於 15-11-4 10:43
小草    發表於 15-11-4 10:31
joetsang    發表於 15-11-4 10:25
joetsang    發表於 15-11-4 10:25

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 skmibb 於 15-11-03 發表但係

原帖由 joetsang 於 15-11-03 發表
吓!我邊段寫過亞仔冇TSA 功課, 我只係話我唔會理佢d TSA 功課,唔通我寫错

...
因為我講過tsa化,而你問我乜嘢叫做tsa化。

我回答係功課內容已tsa模樣及回問你小朋友學校有冇tsa功課或考卷是否tsa形式,你回應係冇啊!

難道我睇錯post?

首頁
12345...6

尾頁

跳至