自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

印尼火山噴發 峇里島國際機場關至5日

印尼觀光勝地峇里島的國際機場,受到火山噴發影響,宣布從週三關閉到週四,一共有100多個航班被迫取消,原本預定搭機的旅客只能無奈的在機場苦等,不過印尼還不只有火山灰影響空氣品質,燒了4個月的森林大火到現在還沒撲滅,霧霾不但讓印尼自己一片霧濛濛,鄰居馬來西亞跟新加坡也連帶受到影響。

甚至還波及鄰近的馬來西亞跟新加坡,路上行人紛紛戴口罩自保,專家預測由於聖嬰現象發威降雨量變少,火勢最快要到11月底才可能撲滅。
http://news.tvbs.com.tw/world/news-624366/

山火燒左幾個月仲未夠, 而家仲加埋火山灰, 有排唔好再諗去嗰邊玩喇~

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-6 09:56

侯爵府

回覆:jolps 的帖子

翡翠宮

做佢鄰居真係慘,年年都山火,依家又火山,真係好難命長久(動物)

大宅

回覆:有排唔駛去新加坡玩...

兩個字“自私”

珍珠宮

珊瑚宮

大宅

侯爵府

引用:Quote:原帖由 Ronnym 於 15-11-05 發表唔單

原帖由 啫喱黃 於 15-11-06 發表
呢邊既總統咪就係某D香港人日日夜夜都想要既普選選出黎架囉,連13歳既小朋友都有投票權呢 我呢幾 ...
13歲都可以投票,果真係民主上哂腦

伯爵府

kwan_kwan 發表於 15-11-5 15:44
吓,咁亞仔1月尾學校有遊學團去星加波比唔比佢去好呀!
其實點解學校攪呢D唔做D RESEARCH 先~年年SINGAPORE 10月11月左右都會受到印尼燒芭影響空氣....

真係叫D 學生去吸塵咩.......
D 空氣唔係好似香港咁... 有"霧"禁簡單, 仲有燒焦味架~ 會刺喉架~
要去都年頭年中去啦....

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:meow~meow+發表於+15-11-5+10:14+蘇

原帖由 Ronnym 於 15-11-05 發表
唔單止係農民用火耕法~

大既發展商要開發印尼土地, 都一樣係用火燒~
呢邊既總統咪就係某D香港人日日夜夜都想要既普選選出黎架囉,連13歳既小朋友都有投票權呢 我呢幾星期日日聽到身邊既人講最多既就係D稅高到飛起、學人起高樓但手工差到爆

子爵府

畀面勳章

D風吹曬去星馬,耶加達日日都好好天藍天白雲,早2日仲落左場大雨,呢2日仲好好風添

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

侯爵府

引用:吓,咁亞仔1月尾學校有遊學團去星加波比唔

原帖由 kwan_kwan 於 15-11-05 發表
吓,咁亞仔1月尾學校有遊學團去星加波比唔比佢去好呀!
如果阿仔係有呼吸方便的病症,真係要諗諗

不過仲有兩個月,應該好d掛

男爵府

習總同馬英九星期六會 在singapore會面喎、慘啦空氣咁差

別墅

我的育兒心得勳章

本來都有規畫。。

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

jolps 發表於 15-11-5 08:52
印尼火山噴發 峇里島國際機場關至5日

印尼觀光勝地峇里島的國際機場,受到火山噴發影響,宣布從週三關閉 ...

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

印尼政府真係

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

angelacch 發表於 15-11-5 10:03

首頁

尾頁

跳至