自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

【on.cc東網專訊】 香港考試及評核局新出版的2015年中學文憑試(DSE)《考評報告及試題專輯》報告撮要揭示,上屆文憑試生在中文科卷四說話能力表現一般,更有考生不理解關鍵詞語,誤解題意亦十分常見,有人將「甘於平淡」等同「不思進取、頹廢懶惰」。報告又指,部分考生推論粗疏,信口開河情況甚為普遍,有考生批評「孟母三遷」是溺愛子女,是「怪獸家長」的表現,另有考生更指現今樓價高企,不可能搬家三次,故實際不可行。

報告指,雖然很多考生會引用例證支持論點,但忽略論證過程,完全沒有解釋事例、語例與論點之間的關係。在中文科卷五綜合能力方面,報告指出考生錯別字情況與過往三屆文憑試相若,如將「成績」誤寫為「成積」、「前途」誤寫成「錢途」、「建議」誤寫成「見意」等。而在卷三聆聽能力方面,報告指錯別字同樣頗多,如出現將「一己私慾」誤寫成「一己私肉」等情況。

Ice19740902    發表於 15-11-11 08:37
daddy999    發表於 15-11-10 11:46
la_source    發表於 15-11-10 11:25
tsung    發表於 15-11-9 21:03

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

其實幾有創意牙

只要個考生有point, 有論據,解釋得到,我覺得ok的

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

oooasis 發表於 15-11-9 21:53
成年人會忘記唔出奇,始終咁多年前學,唔常用自然會忘記,同埋打字多,唔多寫字。
但學生無理由錯的咁離譜 ...

Agree

男爵府

醒目開學勳章

睇下大台TBB大多數劇集、綜藝都係借字,加埋廣告,正字唔識寫,別字借字就一定記得,仲有拍歷史劇又離曬譜,學生都迫洗腦,差咗就一定係。

香港教育可以有幾多創意,老師都係由冇創意教育出身,就算在孟母三遷立論是怪獸家長幾正確,幾有論點支持,我都唔會覺得會拿到高分,老師本身有既定立場,就算欣賞也要顧其他老師的反應和壓力,要高分?等下一兩代吧!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 babybabyu 於 15-11-10 發表

原帖由 Hansma 於 15-11-10 發表
yes, 個個都要飛黃騰達,買樓炒股升職加薪,否則則是不思進取。
一畢業就想買樓結婚生仔,仲要私樓有會所

男爵府

引用:話孟母是怪獸家長有乜問題?唔通說話卷表達

原帖由 caa 於 15-11-09 發表
話孟母是怪獸家長有乜問題?唔通說話卷表達自己意見都有model answer?
\"報告指,雖然很多考生會引用例證支持論點,但忽略論證過程,完全沒有解釋事例、語例與論點之間的關係。\"
吾係話佢個觀點被扣分 而係忽略論證過程 即是話搬三次=過份溺愛,咁點溺愛法呢?學生可以話孟母因為見到個仔識左幾個壞朋友就即刻搬屋,咁樣反而令到孟仔吾識保護自己,吾識分析咩朋友應該交等等。

珍珠宮

引用:一己私肉 唔知遲些會否進化,寫成一身豬肉

原帖由 wawaliluk 於 15-11-09 發表
一己私肉

唔知遲些會否進化,寫成一身豬肉

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

回覆:DSE中文卷考生答案嚇人 孟母是怪獸家長

談啟發性先要正確理解故事意義,重點不是遷幾多次,不是九能塘樓價高於紅hum(我個手機輸入法無呢個字,勿鬧),不是怪獸家長與否。

重點是環境對人(尤其年幼學子)的影響,而環境的重點不是場所,而是人對學子的影響(可引學人辦喪儀,學人叫賣支持這說法。

到此為之都好正路,係咪?

好啦,咁講啟發。宏觀而言香港呢十幾年同之前有乜最大唔同?就係每日百五個單程証了,幾十萬新移民湧港了。呢D移民的教育水平,學歷,守法觀念,同一般舊香港人有何分別,高低(可引兩種不同人平均幾人有大學學位引證),不言而喻。

在此宏觀環境下,對於香港逐慚喪失競爭力,學生越來越差,乜乜水平下降等,其因由大家可以笑而不語。

微觀而言,家長可如何避免子女受此等壞影響呢?上策係學習總梁特林鄭,送家人子女到西方國家;中策係搬離受影響最嚴重之地如北區天水圍,下策呢,有我上左電視啦。

以上係最差答案示範。

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

世界上什麼類型的人都有,孟子模仿力又太強,孟母又不去和孟子分析不要下下跟風,就算搬到高尚人士住宅區,也難保其後有些奇人異士搬過嚟,難道有任何看不順眼的又遷走嗎?

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

評卷人一早假定啓發性是正面的,所以反面的啓發/警惕就認為錯

水晶宮

大宅

引用:話孟母是怪獸家長有乜問題?唔通說話卷表達

原帖由 caa 於 15-11-09 發表
話孟母是怪獸家長有乜問題?唔通說話卷表達自己意見都有model answer?

伯爵府

如果孟母係依個時代....(幻想)

為左子女讀名校而搬去半山or 九龍塘....

叫子女唔好同d成績差O既同學玩, 只可以同考第一至三名O既同學玩

算唔算怪獸家長????

大宅

真係答得好

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一己私肉...

伯爵府

呢度都見唔少錯別字啦,根本意思完全唔同晒。

伯爵府

引用:【on.cc東網專訊】 香

原帖由 mickeyeva 於 15-11-09 發表
【on.cc東網專訊】 香港考試及評核局新出版的2015年中學文憑試(DSE)《考 ...
都是通識既惡果…係又批評唔係又批評…

子爵府

引用:岳飛阿媽會俾人告虐兒

原帖由 popocat 於 15-11-10 發表
岳飛阿媽會俾人告虐兒

珍珠宮

開心吸收勳章

bkfans 發表於 15-11-10 15:53
如果你從根本就否定有所謂怪獸家長, 根本唔需要討論孟C9係唔係怪獸啦.

何以見得我從根本就否定有怪獸家長?我只係唔明點解孟C9係怪獸家長。有D人以事業為先,有D人以家庭為先,有D人以子女的成長為先,重點唔同啫。孟C9係寡母,佢只係要盡力咁為孟子提供一個風氣好的讀書環境,有咩咁唔合理?咩係怪獸家長?如果孟C9坐係屋企門口鬧個D送葬的隊伍,在鬧市中叫人收聲,咁我會承認佢好怪獸。如果孟C9搬屋之後欠債累累,我都會認為佢係怪獸家長。

係能力範圍內為子女提供良好的成長環境唔係每一個愛護子女的父母都會做的事咩?

伯爵府

引用:根本而家好多人對“甘於平淡“曲解成咁樣。

原帖由 babybabyu 於 15-11-10 發表
根本而家好多人對“甘於平淡“曲解成咁樣。。。。。兩極化思維大人係咁,細路仔咪又係咁 ...
yes, 個個都要飛黃騰達,買樓炒股升職加薪,否則則是不思進取。

首頁
12345...6

尾頁

跳至