嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

出世做測試右耳fail,排左2.5M去仁濟再做,尋日做完,都係右耳fail,左耳緊緊合格(右:70 / 左:30),可能要帶耳機,下星期再約見耳鼻喉科醫生!

聽到結果個刻真係好心痛,有同類case嘅媽媽可以分享下經驗嗎?我唔知要做啲乜先可以幫到BB!🙏

別墅

evali188 發表於 16-6-18 23:25
請問政府你係邊間醫院?可以兩個月就再check
我仔排左七個月後先check呀!
...

2個月果次係聯合做,之後轉介返將軍澳醫院的耳鼻喉科。

大宅

priscipang 發表於 16-6-18 13:06
謝謝你,我們已申請開file,現在等教局通知見家長。請問教局其實只會資助一次耳機,定會在在學期間一直提 ...

你也可直接聯絡宣美or聾福會,看看他們有無私家位可先安排訓練,同時間排政府E位,你有什麼問題,歡迎pm我,希望幫到你!

大宅

priscipang 發表於 16-6-18 13:06
謝謝你,我們已申請開file,現在等教局通知見家長。請問教局其實只會資助一次耳機,定會在在學期間一直提 ...

政府耳機會一直提供到18歲,3年換一對!排早期訓練你可找醫務社會or教育局都可能可以幫你安排

大宅

porkman 發表於 15-12-5 00:08
我跟你有同樣經驗,不用擔心,沒事的。

公立醫院第二天跟我的孩子做測試,兩隻耳都過唔到,排期兩個半月再 ...

請問政府你係邊間醫院?可以兩個月就再check
我仔排左七個月後先check呀!

別墅

yannietimb 發表於 16-6-17 19:26
我們已經三年幾前申請,忘記過程了,但由我們bb3個半月大左右確診,到有耳機帶只是兩個月左右,教育局個俾 ...

謝謝你,我們已申請開file,現在等教局通知見家長。請問教局其實只會資助一次耳機,定會在在學期間一直提供耳機?

另外,BB應該幾時開始言語治療?排到社署的早期教育及訓練中心嗎?

大宅

priscipang 發表於 16-6-17 17:21
請問去教局配耳機要幾耐?我們剛去教局申請開file,又要等成個月先約見家長。想早D幫亞囡配耳機
...

我們已經三年幾前申請,忘記過程了,但由我們bb3個半月大左右確診,到有耳機帶只是兩個月左右,教育局個俾封信你約峰力,因為峰力有幾個centre, 我們果時揀最快有期的去!

別墅

yannietimb 發表於 15-12-6 07:30
如果bb確疹聽障,盡快找教局安排配耳機和排早期訓練,早發現早帶機早訓練,聽障小朋友跟健聽小朋友無異的! ...

請問去教局配耳機要幾耐?我們剛去教局申請開file,又要等成個月先約見家長。想早D幫亞囡配耳機

大宅

回覆:BB聽力測試fail

我個bb係健康院做兩次都唔pass 最後我自已去浸會做立即pass

男爵府

porkman 發表於 15-12-5 00:08

公立醫院第二天跟我的孩子做測試,兩隻耳都過唔到,排期兩個半月再 ...
可以PM 資料?

大宅

可以去浸会book 聽力test

大宅

引用:我跟你有同樣經驗,不用擔心,沒事的。公立

原帖由 porkman 於 15-12-05 發表

可以俾資料我嗎?
我個仔石耳可能有問題😔

大宅

回覆:chinyuetbb 的帖子

養和做BAEP $2100
要有醫生/專科轉介信先得

大宅

引用:你去仁濟做嗰個係咪detail d check 唔同音

原帖由 ho3t 於 15-12-01 發表
你去仁濟做嗰個係咪detail d check 唔同音頻反應 (ie. 個test叫BAEP)?

我個細女兩隻耳都fail咗兩次健康院, ...
請問幾錢做一次?

子爵府

Poo得好勳章

我BB健康院做咗兩次聽力測試都fail,想知去邊間私院再做比較好?浸會、St Paul、定養和?Thx

大宅

如果bb確疹聽障,盡快找教局安排配耳機和排早期訓練,早發現早帶機早訓練,聽障小朋友跟健聽小朋友無異的!

別墅

引用:我跟你有同樣經驗,不用擔心,沒事的。公立

原帖由 porkman 於 15-12-05 發表

麻煩你pm資料比我,謝謝!

別墅

引用:之前其他test係篩檢..BAEP係診斷..所以基本

原帖由 ho3t 於 15-12-05 發表
之前其他test係篩檢..
BAEP係診斷..所以基本上準確..
我細女到咗好低frequency某個range就冇response...算 ...
Same!我仔都有做中耳檢查,耳膜無事,無積水!黎緊會約去私家再做多次訓覺test!

大宅

回覆:kkbabe9 的帖子

之前其他test係篩檢..
BAEP係診斷..所以基本上準確..
我細女到咗好低frequency某個range就冇response...算係好輕微弱聽..
佢跟手有做另外一個test係check外耳同中耳response..排除係因為耳仔𥚃面dirty or 中耳發炎

別墅

回覆:kkbabe9 的帖子

公立醫院第二天跟我的孩子做測試,兩隻耳都過唔到,排期兩個半月再做。
超擔心,後來去咗中環一間咗間轉做聽力的地方。當日早上做測試,小朋友食完奶做,好乖,瞓得好淋,無郁。結果當然無事,佢地話應該係胎水仲係耳內。
如果你需要間公司資料我可以比你。

首頁

尾頁

跳至