自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

【 本 報 訊 】 一 名 曾 有 離 家 出 走 紀 錄 的 14 歲 少 女 林 惠 蘅 ( 圖 ) , 自 上 月 10 日 離 開 上 水 寓 所 後 便 告 失 蹤 , 警 方 昨 日 發 出 其 相 片 呼 籲 市 民 提 供 消 息 。 記 者 在 其 網 誌 發 現 她 失 蹤 後 仍 然 有 寫 日 誌 ( Blog ) , 有 理 由 相 信 林 女 並 非 人 間 蒸 發 。 開 學 當 天 , 她 更 完 成 一 篇 自 我 介 紹 的 問 卷 並 放 上 網 , 但 網 誌 卻 沒 有 透 露 行 蹤 及 離 家 出 走 原 因 , 懷 疑 她 失 蹤 至 今 一 直 躲 在 友 人 家 。

失 蹤 少 女 林 惠 蘅 ( 14 歲 ) , 身 高 約 1.55 米 、 瘦 身 材 、 重 約 45 公 斤 、 尖 面 , 黑 髮 剪 M 字 形 劉 海 。 失 蹤 時 穿 白 色 短 袖 衫 、 灰 色 短 褲 及 白 色 拖 鞋 。 林 女 與 家 人 住 在 上 水 馬 適 路 , 在 區 內 一 間 中 學 讀 中 三 。 上 月 10 日 林 女 離 開 寓 所 後 音 訊 全 無 , 林 母 找 尋 四 天 無 果 後 向 警 方 報 案 , 至 今 仍 未 有 她 的 消 息 。 警 方 並 於 昨 日 發 出 她 的 相 片 , 呼 籲 市 民 協 助 找 尋 。
不 過 記 者 在 林 惠 蘅 的 個 人 網 誌 發 現 , 她 離 家 出 走 後 仍 然 有 寫 日 誌 , 最 新 一 篇 網 誌 寫 於 9 月 1 日 , 她 表 示 「 好 悶 」 , 於 是 轉 載 網 上 一 個 問 卷 遊 戲 , 內 容 是 50 條 關 於 答 題 者 的 愛 好 , 例 如 最 愛 的 顏 色 和 食 物 等 ; 但 她 沒 有 透 露 離 家 出 走 的 原 因 及 現 時 行 蹤 。

林 惠 蘅 失 蹤 之 時 , 仍 然 有 寫 網 誌 。
互 聯 網

「 寄 人 籬 下 , 比 在 家 好 」
林 女 自 稱 是 「 粉 嶺 MK 妹 」 , 活 躍 好 動 , 是 學 校 田 徑 隊 成 員 , 強 項 是 跨 欄 和 短 跑 , 曾 經 參 加 校 際 比 賽 。 她 又 透 露 , 去 年 聖 誕 節 曾 經 6 日 沒 回 家 , 形 容 日 子 「 爽 死 … … 幾 日 都 寄 人 籬 下 , 感 覺 竟 比 在 家 好 」 , 並 透 露 平 安 夜 那 天 與 友 人 飲 酒 飲 到 爛 醉 如 泥 的 情 景 , 「 最 好 玩 係 平 安 夜 日 , 尖 東 返 到 上 水 , 上 kc's 姐 屋 企 飲 酒 , 飲 到 wing , 仲 要 飄 落 街 買 酒 … … wing 感 覺 超 正 。 」
網 誌 也 透 露 她 對 讀 書 的 看 法 , 「 考 試 啦 , 今 日 交 兩 份 近 乎 白 卷 … … 哈 哈 , 得 個 位 數 分 … … 都 幾 咩 。 」 「 過 一 個 月 , 呢 一 個 月 好 快 , 可 以 話 好 開 心 , 其 實 好 墮 落 , 過 得 一 日 得 一 日 , 幾 時 會 game over ? 」
警 方 發 言 人 呼 籲 任 何 人 士 如 有 14 歲 少 女 林 惠 蘅 的 消 息 , 立 即 致 電 : 2666 4499 與 新 界 北 失 蹤 人 口 調 查 組 , 或 任 何 一 間 警 署 聯 絡 。

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 火石 於 08-9-12 12:24 發表
林 女 自 稱 是 「 粉 嶺 MK 妹 」
又 粉 嶺 又旺角 妹

應該係講佢著到旺角周街都差唔多個D....
好似JANICE MAN都俾人話佢係MK妹

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 tszwan123 於 08-9-14 00:57 發表
算啦,冇得救架啦,唔見過鬼唔怕黑!!!仲搵乜鬼呀,浪費警力呀!!!

警力應該用在有意義的地方上, 寫得BLOG, 好安全下WOR ! 唔駛找啦 !

以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

算啦,冇得救架啦,唔見過鬼唔怕黑!!!仲搵乜鬼呀,浪費警力呀!!!

禁止訪問

子爵府

大宅

呢d妹妹仔,通街都係, 十零歲就話做人好悶, 緊悶啦, 書又唔讀好d, 淨係識去玩, 咩都玩厭啦. 唉, 冇得求架啦, 佢根本都唔知個死點寫(坦白得濟), 咁樣攪法, 遲早有一日玩出火, 唔係自咁墮落就係玩命, 唉, 自己唔愛惜自己冇問題, 最慘係令到身邊親人傷痛呀嘛.

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁即不是離家出走啦,唔好搵啦,無得救啦!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 yoko_hau 於 08-9-13 02:28 發表
因為而家係反叛期 , 望就望玩得叻D , 唔好搞大個肚 , 玩完仲識得玩屋企 !!

啱聽

珊瑚宮

好媽媽勳章

大宅

總之, 而家生仔,生女都係好擔心架喇, 生兒"一百歲, 長憂99"啦, 其實真係睇吓佢大個d識唔識諗, 我諗每個人都有佢反叛的時侯, 我以前10零歲時, 都係好似佢哋咁, 又逃學, 又食煙, 仲激到我媽成日喊, 最後仲退埋學添, 不過出黎做野後唔知咩原因會醒覺, 可以返番轉頭, 而家仲有個咁得意既仔仔添

男爵府

唉...."鄧"佢呀媽辛苦...
咁細個就咁
收留佢既人都傻....
其怪///在d大人吾問點解佢吾番屋企
重要收留佢...
[

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

養唔熟,搵返都會再走過。

男爵府

因為而家係反叛期 , 望就望玩得叻D , 唔好搞大個肚 , 玩完仲識得玩屋企 !!

伯爵府

希望佢有1日會開'hill' , 乖乖地返屋企la

侯爵府

:-D :-D :-D :-D

伯爵府

牛年勳章

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-9-12 12:05 發表
唔怪之得社工之前話囡易學壞過囝啦!囡仔着數在好易响出面有瓦遮頭,唔憂自己會訓街無地方訓,反之男仔無咁着數,無咁易玩離家出走...咁講真,以往咁多單離家出走,十單有九單都係女仔,,,男仔真係似乎無乜... ...

男仔d人無咁緊張,唔報警咋?
我估香港男仔離家出走的都唔少!

伯爵府

牛年勳章

原文章由 YingYing05 於 08-9-12 12:02 發表
而家D年青人..........短視, 樣樣都話悶,父母永遠是錯的

唉!我識得個女仔,12歲就哎悶,哎到而家26歲做埋未婚媽媽都未醒覺呀!

子爵府

可能又寄人離下咁生活...
日日飲酒飲都唔捨得返屋企...

首頁

尾頁

跳至