基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

年少時無知,紋了一個不好既圖案,洗好多次都唔甩,如果想紋十字架遮住可以嗎?

子爵府

回覆 alicegoh78 的帖子

同意 ... 一起靠主向前走吧!

子爵府

回覆 沙崙玫瑰 的帖子

我想起黃流氓

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Emanuelb 發表於 16-2-2 22:54
年少時無知,紋了一個不好既圖案,洗好多次都唔甩,如果想紋十字架遮住可以嗎?
認同洗不掉就可以用來作見證,以前如何,但悔改信主後的改變卻如何.
其實我覺得洗唔甩也沒有很大問題的,不必太自責
不用再紋十字架或其他圖案去遮住.

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kevinkat 發表於 16-5-31 20:34
回覆 Emanuelb 的帖子

耶穌十字架的寶血勁唔過一個紋身?
耶穌十字架的寶血當然勁得過一個紋身啦, 如果你要極力逼迫殘害神的教會 , 主的寶血一樣可以拯救你, 正如保羅的過去一樣.
保羅係傳福音給外邦人的使徒, 佢知道耶穌十字架的寶血能夠拯救一個極力逼迫殘害神的教會的人, 但保羅卻沒有向外邦人說可以這樣做, 難道保羅不知耶穌的恩典夠用麼?
保羅係新約使徒, 活在新約的時代中, 新約保羅有份寫, 如果因為寶血勁, 恩典夠用就可以紋身, 除非這個外邦人仲未相信接受主, 否則都靠著主的血合而為一 , 是神家裡的人了(弗 2:11-19)
由於樓主在基督家庭內問可以紋身嗎? 所以回應呢個問題時會把樓主當作為基督家庭內的人, 即係信主的人.
(可能有人會認為極力逼迫殘害神的教會就不能作, 因為係大罪, 寶血唔夠勁, 恩典唔夠用; 相反如果紋身就無問題, 因為係小罪, 寶血勁過紋身, 恩典一定夠用. 有這樣認為的人並不出奇. )
我從來沒有因為犯大罪去到主面前求赦免, 大罪我不敢犯, 在生活中每次去到主面前求赦免的都係一D人看為小的罪, 例如得罪朋友, 語氣太重......, 求主光照我們.

禁止訪問

大宅

sylvianyiuchun 發表於 16-2-20 11:43
同意
同埋你可以用來作見證,以前如何,但悔改信主後的改變
其實我覺得洗唔甩也沒有很大問題的,不必太自責 ...
聖經不能斷章取義,要知道時代背景,寫作原因。

大宅

耶穌十字架的寶血勁唔過一個紋身?
咪做法利賽人靠行為,你要記住你係外邦人!

耶穌的恩典夠用。

男爵府

回覆:可以紋身嗎

想問下紋眉算吾算

複式洋房

回覆:可以紋身嗎

唔可以

禁止訪問

民房

我自己做藝術 紋身係表達美的一種
好同意樓上講心態
紋身有人係紋隻龍保護自己咁既心態
同男女朋友紋對方個名
紋身唔得 釘耳窿得唔得?

仲用舊約 同年輕人冇偈傾啦🙈

複式洋房

沙崙玫瑰 發表於 16-2-3 10:10
論到紋身,不只是至聖的神,就算很多公司看到你紋身,也不會請你。
你還是找多些資料,看看如何退掉身上的 ...
點解你要執着係紋身上面,咁如果做過錯事就唔可以信主,主唔會接受你?
著數拎到盡

複式洋房

沙崙玫瑰 發表於 16-2-3 09:52
你認為耶穌會叫門徒紋身嗎?
而且紋身這些事源自異教、黑社會和迷信。你既纹了,就盡力洗掉,但不要心急, ...
真心信主,我覺得主唔會介意你有冇紋
著數拎到盡

複式洋房

好同意:最重要的是心態

翡翠宮

funnyukyuk 發表於 16-3-16 08:22
唔好再用舊約去管轄人啦
[再用]? 請問第一次用係幾時?
[管轄]? ......只是當警戒他們、告訴他們將來那王怎樣管轄他們。[撒上 8:9]
如果今天你把警戒的經文當作管轄人的條文, 這是律法主義, 將來那王才會管轄, 唔好認為D人用舊約就係去管轄人啦!
我雖是自由的、無人轄管、然而我甘心作了眾人的僕人、為要多得人。[ 林前 9:19]

禁止訪問

伯爵府

引用:回覆+Emanuelb+的帖子+......不可在身上刺

原帖由 alicegoh78 於 16-02-05 發表

......不可在身上刺花紋...... [利未記 19:28]
唔好再用舊約去管轄人啦

民房

最重要的是心態

子爵府

樓主,既然圖案在隱秘處, 平時睇唔到, 就由得佢啦, 神不會在意你的過去。就當作提醒自己有過一段不好、但不會再重覆的過去吧。

祝福你。

首頁

尾頁

跳至