婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

通常都係老公夾喺老婆同媽之間,而家反而係我夾喺老公同我媽之間,唉… 我都唔知應該點,要請教吓各位jm。前幾日我媽同我講,佢個fd個女婿成日車佢fd去邊去邊,又搵得錢多,跟住就話我老公做女婿做過啲乜,飲茶唔係我細佬比錢就係我老豆比,我老公都冇乜點比過,我話佢每次話比都比老豆或細佬搶咗去比,咁媽就反駁話你老公係有心比唔識搶番既咩?次次都坐喺度唔願郁咁!又話佢啲朋友問起佢都唔敢講,只係話邊個請都冇所謂,佢啲朋友又話更係女婿應份請架啦!
唉… 其實我老公係請得少,但究竟係我媽為咗可以喺朋友面前show off定係我老公真係應該大部份情況吓都係佢請呢?老實講,我地唔係好有錢,冇車,住緊老爺留落黎既屋,得老公一個人做野,養兩個小朋友,過時過節我地都有買野或比錢兩老,我唔知點做,有時覺得不論我做得幾好,我媽都唔會覺得夠,成日同人比,但我從冇將佢同人地啲阿媽比

公爵府

牛年勳章

當然,媽媽疼妳,不過用左舊思想啫,妳解釋佢聽,嫁一個獨立的男人好過嫁一個靠屋企的男人, 我識選呀!媽媽,妳支持我嗎?

公爵府

牛年勳章

但现在呢? 能夠靠二個人去组織自己的家,叻叻豬la, 任何時候靠自己,幾興香呀!他日入左門,各自能養自己父母,自己的家又付擔到, 好幸福呀真呀!

公爵府

牛年勳章

daizzzzy 發表於 16-3-23 12:11
我都係夾喺佢地中間,而家搞結婚,阿媽成日話佢屋企做生意,叫佢屋企出錢,咁我地2個諗住自己搞掂,又...妳自己覺得媽媽有道理嗎?幾拾年前,d 人早婚,大多靠父蔭, 结婚後好快生BB, 女人做主婦,無咩錢返到外家, 所以d 呀媽觉得,個女受男家幾多嘢,就代表個女在男家地位有多高, 貼錢嫁

大宅

引用:我都覺請長輩飲茶係應該既,我老公比我大,

原帖由 y2kjackie2012 於 16-03-16 發表
我都覺請長輩飲茶係應該既,我老公比我大,不過唔知同唔同佢係屋企最細有關 ...
如果我媽開到口咁講,我會自己識做,久唔久比一千幾百我媽,話係老公比佢飲茶買下嘢食嘅,仲會私底下同我爸爸同細佬講,叫佢地下次唔好再同老公爭埋單,因為阿媽炸型話老公唔識做,唔想阿媽唔鐘意老公,講到咁唔會再搶埋單喇啩⋯⋯其實有時老公唔識做自己就要做多啲。

方方媽媽    發表於 16-3-24 16:08

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

daizzzzy 發表於 16-3-23 12:12
我都係夾喺佢地中間,而家搞結婚,阿媽成日話佢屋企做生意,叫佢屋企出錢,咁我地2個諗住自己搞掂,又話我 ...
老一輩多數覺得結婚既一切洗費應由男家比哂,傾禮金又係好煩,你幫口叫媽減啲就有說話聽… 矛盾…無奈… 唉…

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

唔好煩我 發表於 16-3-23 09:38
間中請飲茶都要嘅,因為係你們負擔到又合理的數目,車佢週圍去果d就攞嚟講啦

我係你呢,每月比家用,或者 ...
有時過節我老公比錢我媽,我媽就會扮吓野話唔洗唔洗,當然我老公點都塞到入佢袋為止,之前我媽陪我坐月都係,一開始比5千蚊佢for車馬費同買料費,到差唔多坐完月再比多5千佢,我媽又係話唔洗唔洗,最後老公都係點都塞到比佢為止。

複式洋房

回覆:被夾在老公與媽之間

我都係夾喺佢地中間,而家搞結婚,阿媽成日話佢屋企做生意,叫佢屋企出錢,咁我地2個諗住自己搞掂,又話我貼錢結婚,又話做生意唔係少少錢都攞唔到呀,之前話佢對我好就得,而家又話,早知佢屋企連少少錢都唔拎出黎,果時就唔俾你同佢拍拖,我今年31歲啦,我自己識分佢對我好唔好,同佢一齊亦唔係為錢,我仲有幾日結婚,搞到我而家都唔想結啦

複式洋房

我都係夾喺佢地中間,而家搞結婚,阿媽成日話佢屋企做生意,叫佢屋企出錢,咁我地2個諗住自己搞掂,又話我貼錢結婚,又話做生意唔係少少錢都攞唔到呀,之前話佢對我好就得,而家又話,早知佢屋企連少少錢都唔拎出黎,果時就唔俾你同佢拍拖,我今年31歲啦,我自己識分佢對我好唔好,同佢一齊亦唔係為錢,我仲有幾日結婚,搞到我而家都唔想結啦

珍珠宮

間中請飲茶都要嘅,因為係你們負擔到又合理的數目,車佢週圍去果d就攞嚟講啦

我係你呢,每月比家用,或者過節比錢佢時,比現金,當面叫你老公比,否則佢唔知係你d斧頭錢還是老公比

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

其實呢,食咗咁多次飯或飲茶,唔係真係一次都爭唔到,只係爭到4,5次又點,我媽只會覺得少,少到等於冇請過咁。

至於比家用,奶奶都唔期望佢啲嫁咗既女比家用佢,所以佢先覺得我媽又唔係冇錢洗,唔應該要我比家用。雖然我而家因冇野做而停咗比,但過時過節都會比啲錢我爸媽。

子爵府

建議樓主同女家食飯AA制,唔好你請我我請你,爭嚟爭去好煩(不過真心要爭總會爭到既);其實我唔明點解生咗BB就唔養自己父母,老一輩好多都養兒防老,開支大都好應該比$父母,所以樓主老公同99都幾自私下lor

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

係樓主你同你老公姑寒...
我睇晒咁多頁都係覺得, 樓主你都唔太覺得你老公有問題, 仲覺得你老公好委屈, 想埋單又埋唔到...又要比人話.
但其實要埋點會埋唔到? 下次約飲茶時已經講到明呢餐老公請, 老豆定細佬要爭住比, 就動之以情, 話: 比呀x (c6名)請啦, 成日你地請, 我地都唔好意思啦, 再係咁, 下次都唔敢出黎同你地飲茶啦~
呀爸塞返錢比你c6, 咁你咪塞返比呀媽囉。一係就買D禮物比呀爸呀媽, 咁佢地錢, 你又買左野比佢地, 咪當比返自己果份囉...

問心呀, 如果你地同99一家食飯, 次次你老公比, 佢其他仔女次次唔夾錢, 仲一家大細出黎食, 你都唔會鐘意啦~~~

複式洋房

回覆:y2kjackie2012 的帖子

結咗婚唔洗比家用....?!

禮金比咗一百幾廿萬嗎

美菲絲    發表於 16-3-21 19:00

禁止訪問

回覆:yayukicheung 的帖子

珍珠宮

引用:Quote:yayukicheung 發表於 16-3-12 01:50

原帖由 y2kjackie2012 於 16-03-12 發表
奶奶都覺得我應該唔洗再比家用我媽,佢自己本身都唔會要佢啲女既錢,除非係過節又唔同,唉… 錢既野,好難 ...
首先你媽就一定係難服侍果隻架喇

但事實你老公真係唔識做, 佢自己娶左你唔係有頭家咩?點解佢就要俾家用佢媽但你又唔可以俾? 唔比都算了, 平時出街食飯你老公就應該要識做, 搶住比錢啦… 難怪你媽會有怨言嘅。

大宅

我覺得有份食就有份比,細佬妹搵到係佢地既事,大家一餐你一餐我會好d,你果排手頭緊咪最多個次唔比,但冇理由個個月都窄架麻,至於你媽只係睇唔過眼你老公咁老套成人唔比錢所以先同其他人比較

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

littleyan 發表於 16-3-17 10:10
因為呀媽有病, 成日都想有人陪, 每逢我一家放假就要一早趕去陪佢, 遲d都會嬲. 我當然明白佢平時好悶, 身體 ...
哈,你媽真有趣,學到野,多謝分享~

水晶宮

littleyan 發表於 16-3-16 16:48
我一出來工作, 就將8成人工比阿媽做家用. 結左婚就比5成, 生仔之後就比3成. 但每逢假日及節日, 我都一人 ...
我同娘家食飯,如果係兄弟姊妹都係度,無論邊個埋單,大家都會夾返錢,我家果份,就由我心,
如果只有我同父母出街食,就我埋單.
我父母無問過點解係我比,但就算問,我都會講"屋企財政大權係我手!"
咁樣,父母就唔會擔心個女婿孤寒度縮,克薄自己個女啦.

水晶宮

littleyan 發表於 16-3-17 10:10
因為呀媽有病, 成日都想有人陪, 每逢我一家放假就要一早趕去陪佢, 遲d都會嬲. 我當然明白佢平時好悶, 身體 ...
好女兩頭瞞,你阿媽講得好啱

首頁
12345...6

尾頁

跳至