家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

現住政宿舍,C6重有幾年退休,有以下選擇:

1) 退休時申請公屋,退休金揸手養老

2) 現買私樓收租,退休時收回自用

我知好多JM會站在道德高地講乜野有能力就買私樓,公屋係留俾有需要既人 。但係如果對一個為公司附出大半生既人黎講,而住屋又係員工褔利的話,俾着係你會吾會享用!

男爵府

引用:Quote:puibb+發表於+16-4-16+22:21+咁政府

原帖由 HY2007 於 16-05-01 發表
公務員係低級先有公屋架!

好多只係二萬幾蚊一個月.
新公屋呢2年有吾少比公務員,好多剛派到洪福,安達同蘇屋都將派,我朋友之前就派到啟德個到既新公屋比佢。但同意一點係而家公務員都難攞好多,尤其未退休個d。以前樓平,公務員鐘意用綠表買居屋甚至用政府津貼買私樓,但呢幾年d樓太貴及加上退休潮所以超過每年公屋公務員個配額而吾夠派吧。

做人至緊要開開心心 :-D

男爵府

引用:Quote:puibb+發表於+16-4-16+22:21+咁政府

原帖由 HY2007 於 16-05-01 發表
公務員係低級先有公屋架!

好多只係二萬幾蚊一個月.
低級(員佐級)公務員可拎公屋,紀律部隊員佐級人工可去到成四萬。無鬧,我都覺得係福利,支持樓主拎公屋。

禁止發言

禁止發言

禁止發言

珍珠宮

引用:我都諗如果樓價回落就買居屋,但依家樓價貴

原帖由 milkylok 於 16-05-01 發表
我都諗如果樓價回落就買居屋,但依家樓價貴,居屋都吾平!呢幾年樓價係咁升,距離退休越等越近 :sigh ...
可以上左公屋先,遲幾年樓價跌多左先換二手居屋。樓價唔似會急插,有些人話今次係慢熊,陰陰慢跌。

伯爵府

回覆:bik1229 的帖子

我都諗如果樓價回落就買居屋,但依家樓價貴,居屋都吾平!呢幾年樓價係咁升,距離退休越等越近

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+洋洋+於+16-04-20+發表我老公

原帖由 千心 於 16-04-20 發表
早期既公務員只須做滿三十年就可以退休,不用去到55歲。
中期既公務員係須要去到55歲先可以退休。
後期同現 ...
舊一批係lumpsum少,每個月出糧多點。

新一批即而家55歲(紀律部隊)或60歲(其他職系),大糧約出48個月糧,每個月則出1/3。如果5萬零蚊人工,都出到二百幾萬,呢個人工唔算高級。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+merci2046+於+16-04-16+發表\"

原帖由 milkylok 於 16-04-16 發表
就係你地呢D道德高人令我15/16 ! 其實我都有交稅既,吾好覺得我係同弱勢社群爭資源 。而且呢個係員工褔利 ...
個人意見,退休還左樓按,二人流動資產有5球揸手,應該可以遲些看位買,住開宿舍又大又靚,搬間細公屋分分鐘周圍咩垃雜鄰居,未必住得慣,退而求其次用綠表買二手居屋都可行。

如果後生時儲蓄唔多,就上公屋鬆動生活,無謂唸,除非下一代出身肯幫吓手供。

水晶宮

引用:每人際遇唔同, 無得比既.我係你都會申請公

原帖由 onlam2005 於 16-04-28 發表
每人際遇唔同, 無得比既.

我係你都會申請公屋, 無壓力, 自由自在好多.
agree

大宅

回覆:俾你會吾會申請公屋?

會要公屋,俾你拎,好過俾d大陸婆無貢獻過既人拎。

利申:無資格拎公屋既樓奴

侯爵府

環保接龍勳章

每人際遇唔同, 無得比既.

我係你都會申請公屋, 無壓力, 自由自在好多.

伯爵府

一定去申請!
不是隱暪收入去申請公屋,是公務員福利,
不要介意他人怎樣想法,
怎樣做也有人批評。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個港姐陳庭欣都係咁呀,阿爸係當差退左休分左去啟晴村?上左報紙話佢公屋港姐。我覺得樓主只要容忍到公屋環境就好,始終人雜隔音同環境一般,唯一係真係令你先生退休金好駛d囉~ 你又唔係偷唔係搶,唔好理人點睇

男爵府

引用:Quote:原帖由+puibb+於+16-04-20+發表二人

原帖由 亮燈 於 16-04-20 發表
有收入就係,但退休後都係負擔!
我指\'有5萬收入既話就算交雙倍都真係濕濕碎\',咁當然係指2公婆都係退休公務員個批啦。

男爵府

引用:Quote:原帖由 亮燈 於 16-04-20 發表二人過

原帖由 puibb 於 16-04-20 發表
二人單位千幾蚊租,有5萬收入既話就算交雙倍都真係濕濕碎
有收入就係,但退休後都係負擔!

男爵府

引用:Quote:原帖由+puibb+於+16-04-20+發表無可

原帖由 亮燈 於 16-04-20 發表
二人過左$33741就要交一倍半租金,過左$50610就交雙倍租金。
二人單位千幾蚊租,有5萬收入既話就算交雙倍都真係濕濕碎

男爵府

引用:Quote:原帖由 千心 於 16-04-20 發表我只是

原帖由 puibb 於 16-04-20 發表
無可能只住到十幾年,十年後入息審查過左先要交貴租,吾會趕人走。就算以而家計,二入要過五萬一個月先交雙倍, ...
二人過左$33741就要交一倍半租金,過左$50610就交雙倍租金。

男爵府

引用:Quote:原帖由+洋洋+於+16-04-20+發表\"早期

原帖由 千心 於 16-04-20 發表
我只是想樓主知道多一點,考慮清楚,要公屋既話,可能有機會只可住十年。

另外我想其他人知,並不是這樣容 ...
無可能只住到十幾年,十年後入息審查過左先要交貴租,吾會趕人走。就算以而家計,二入要過五萬一個月先交雙倍,如樓主老公退休金加埋自己人工有五萬都吾洗唸公屋啦。重有,過左六十吾洗審了!退休後過幾年都六十啦。

首頁
12345...7

尾頁

跳至