自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

我第一次請工人 因為屋企太細所以無請賓賓 ,
因為有腦退化得媽媽一個系屋企吾放心 唸住請個人睇住佢,教會有人介紹個師奶
一至五 12點到7點 煮一餐飯 +清潔
請問大家覺得HKD5000一個月合理嗎? 我驚佢嫌辛苦唔做啊

子爵府

回覆:JulieMay 的帖子

我就唔做,至少要8000先做

男爵府

Isaacymom 發表於 16-4-21 17:29
回覆 JulieMay 的帖子

我地當初都唔肯,覺得好不孝,但當時姑娘同我地解釋咗好耐....病情發展到中後期,你根 ...
明白了 我會去排定先

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 JulieMay 的帖子

我地當初都唔肯,覺得好不孝,但當時姑娘同我地解釋咗好耐....病情發展到中後期,你根本無能力照顧...我地請咗個姐姐全職照顧,屋企從新裝修無障礙洗手間,改電動床,但根本就照顧唔到...因為到後期病人失後自主能力,行動,吞嚥都會有問題.....排政府老人院要十年八載,唔係你話去就去,所以你要及早準備...當然希望你媽媽只係普通老人健忘啦

男爵府

引用:講真.... 請真係搵食果D阿姐, 咁當然係冇可

原帖由 DY 於 16-04-21 發表

講真.... 請真係搵食果D阿姐, 咁當然係冇可能有人肯做啦 , 數就係 ...
雖然你99不幸,但這都是你99的福份

男爵府

DY 發表於 16-4-21 15:21
講真.... 請真係搵食果D阿姐, 咁當然係冇可能有人肯做啦 , 數就係人都識計... 但世事就沒絕對的, 好似我走 ...
好多謝你啊 好羨慕佢遇到個夾既真係好

男爵府

Isaacymom 發表於 16-4-21 15:44
樓主,我無睇其它人回覆,只係睇你回覆....我只係想提你,若果你媽媽咁無記性,我怕這是腦退化的先兆,你應該帶 ...
我怕佢比人虐待

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

樓主,我無睇其它人回覆,只係睇你回覆....我只係想提你,若果你媽媽咁無記性,我怕這是腦退化的先兆,你應該帶佢及搵社工排老人院...我知你好孝順,但我可以已過來人的身份和你分享(我媽媽有這個病很多年)....腦退化係可以好快變差,性情亦有機會變得不可理喻,最差的情況你根本無資源去獨力照顧你媽媽.....社處的老人院有排輪候,你要及早準備...

水晶宮

回覆:請人照顧老人家一個月5000 蚊合理(已經搵到啦)

算好平,街外要50一100每小時計

男爵府

講真.... 請真係搵食果D阿姐, 咁當然係冇可能有人肯做啦 , 數就係人都識計... 但世事就沒絕對的, 好似我走左10年的99 , 佢係肺癌走的, 患病初期, 都仲行得走得, 但就再冇咩心力照顧62 , 就因1次機緣巧合之下, 在屋企樓下街市識到1位同鄉C9, 講鄉下話岩晒咀型, 她又係日頭冇所事事 , 只係煮飯等老公放工 , 所以 , 2者就傾傾下變左好朋友, 成日就一齊煮下鄉下餸一齊食 , 一齊去行下街市, 一齊睇電視 , 訓晏覺, 岩傾到煮埋晚餐+食埋 , 仲可以帶埋晚飯返去俾佢老公添 , 佢1亳子都唔洗出 , 咁我99仲象徵式俾D錢佢當陪伴人工 ..... 初初佢話唔要, 99話女人要有d錢旁身, 先肯收 , 大家開心, 緣份就是咁奇妙 ~ 最終大家相伴了大半年....

樓主: 世事總有希望及有心人 , 祝你與伯母生活愉快及事事順利

侯爵府

5000應該冇人會做

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:請人照顧老人家一個月5000 蚊合理(已經搵到啦)

既然有緣請到幫手,樓主你可以預先取假在家積極與這位\"陪人\"溝通,互動一下,好讓老人家和你盡量多認識瞭解一個陌生人。

俾機會大家快些達成共識怎樣協助老人家過活。希望事情進展順利

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

珍珠宮

mei_ 發表於 16-4-21 13:23
我公公月頭喺廣州請工人照顧我婆婆,人仔4000一個月,上海乜都貴d啦

咁廣州真係幾平喎

男爵府

hker 發表於 16-4-21 12:54
對啊,樓主,正如上面jm提醒,大假/ 保險等等,真的樣樣也做到足啊!特別是保險。否則,無事好地地,有事 ...
多謝提醒 我會留意的

男爵府

yuyumon 發表於 16-4-21 12:18
有人肯幫你,實在太好喇! 對呢位有心人,你要懷有感恩的心,唔好對她太有要求,只是要陪伴你媽咪,煮一餐, ...
梗係啦 咁難得請到我會對佢好好

伯爵府

引用:Quote:mei_+發表於+16-4-21+00:11+大陸就得

原帖由 我係c奶 於 16-04-21 發表
六年前我係上海請個ee每日6個鐘,已經3200一個月了,依家我朋友屋企個個已經算平,5000一個月,人仔!依家 ...
我公公月頭喺廣州請工人照顧我婆婆,人仔4000一個月,上海乜都貴d啦

侯爵府

對啊,樓主,正如上面jm提醒,大假/ 保險等等,真的樣樣也做到足啊!特別是保險。否則,無事好地地,有事真的賠身家的!

我幫老人痴呆爸爸找資源時,看到不同的日間中心,$13 一餐飯。老人家自由出入,在中心傾計或做運動,幾開心的。詳情可問問社工。

另外,老人家忘記關火,可試試把家電改成用電的,例如,現在很興的蒸爐。飯/ 餸一take 過。

我家也很細,但我爸爸不能自理的,一定要請工人,其實,外傭也遠遠下止$4210了,還有很多$要付(agent 費,機票,保險,大假etc.)

p.s. 我家也很細,工人睡上格床的,只有一個床頭櫃儲物。她有很多好的地方,但有久不久激到我C. 照顧老人家真的很費心力啊!樓主加油啊!同路人真的很明白種種的困難呢。

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

JulieMay 發表於 16-4-21 11:11
我都系岩岩知道有人肯做 多謝你地支持
樓主,我只想提下你勞工法例呢樣野,你要人返一日七個鐘,一星期返五日,呢個已係屬於長工,唔係鐘點喇,你要比有薪假期,年假,病假,保險,醫療(唔清楚包唔包),咁計法,$5000真係未及最低工資.你真係要睇清楚法例先至好請,因為法例有講明一星期做唔超過幾多個鐘先算係鐘點,小心觸犯法例.

男爵府

回覆:teddyy 的帖子

仲未計車錢

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

JulieMay 發表於 16-4-21 10:56
好彩有好心人幫我
有人肯幫你,實在太好喇! 對呢位有心人,你要懷有感恩的心,唔好對她太有要求,只是要陪伴你媽咪,煮一餐,我想咁樣工作量,唔會太辛苦,佢做得開心,大家合作愉快,咁佢先會做得耐,你就放心返工。

首頁
12345...8

尾頁

跳至