自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔二年級,有一次無帶餐具,比佢鬧左一大餐,第二次又唔記得帶,今次鬧完一餐之後,仲唔借餐具比佢,我個仔要舔晒碗飯。其實可唔可以告佢?

好唔好彩,呢個老師又教我個大仔,做project要揾資料,我地呢資料係喺百科全書揾既,佢當住成班同學佢唔make sense, 攪到成班同學笑佢,其實做project要make sense定要事實呢?

我好想同校長投訴,但又驚佢地會比人針對,唉……

alienalice    發表於 16-4-29 12:56
mytigger    發表於 16-4-28 15:50
rudyjr    發表於 16-4-26 07:44

子爵府

回覆:newnew1 的帖子

我記得小學話衛生問題!除非個同學係有兩份餐具,係唔比佢問同學借餐具。
所以講明要帶餐具!

大宅

我問一個小一的小朋友,如果冇帶餐具,老師又唔同派餐姨姨攞膠匙咁點算?佢答:會問食得快嘅借。 我再問如果有人唔問同學借,自己舔晒d飯,你覺得點?佢答好好笑,冇人會咁,咪會食到成面汁同飯。
我覺得小朋友係有排解能力,亦都有尊嚴。
如果個學生解決唔到個問題,老師係咪有責任引導佢去解決問題呢?而唔係舔晒盒飯。
樓上都講得幾好,其實都可睇番小朋友點睇件事,如果 EQ 高到唔介意人笑佢嘅,咁就醒醒定定,以後記得帶,當冇事發生。

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

想了解:小朋友讓家長知道呢件事時, 係點GE態度同情緒? 佢覺得被侮辱? 覺得自己好叻, 識解決困難? 定係佢想借呢次’大’返老師? 定係佢只係當笑話一則分享當日經歷?

如果重點係教好小朋友, 可將消意力放在小朋友身上, 例如呢件事佢點諗, 點解佢會用呢個方法食反, 佢有冇諗過第啲方法, 點解無用到? 經過呢件事, 有冇’功課’學到? 有冇嬲老師? 點解有/無? (呢個機會亦令家長更了解自己小朋友)

如果小朋友豁達睇件事, 佢自己唔覺得有啲咩, 係佢叻, EQ高, 媽媽唔好搞大。如果問題唔大到影響佢心理/成長, 就由佢用自己方式同呢個世界接觸。家長可以同佢傾下呢件事佢本身有冇咩責任, 將來點避免, 如制作TO-DO LIST, 執書包LIST, 貼大字報提自己帶野, 或創作’出門三寶’等口訣。

但如果佢自己好困擾, 家長可以同佢傾下解決方案, 例如轉校, 向校方反影, 傾下每樣好處壞處, 聽下佢自己想點, 然後一齊做決定。

同時, 媽媽可留意日後小朋友點樣同呢位老師相處, 同埋其他媽媽點講呢件老師, 都可以幫助媽媽對呢位老師有客觀的評價。當然, 如果查出佢真係衰老師, 都唔一定要整死佢, 老師都可能需要被’教育’同’感化’. 有問題想反映而又不想正面衝突, 或許可以試試寫信俾老師, 內容純講返自己的感受而不帶有負面評價或攻擊, 或許老師都感受到媽媽的不快,掙扎, 而又因為唔想搞大件事而付出咁多時間努力心機, 佢就會改過。

利申: 我唔係過來人, 我仔好細, 但當睇下學下野, 所以會試下代入角色, 諗下應該點做. 交流下意見。

大宅

畀面勳章

忍唔住要出聲呀!正豬狗老師,同社工/校長講,個仔晚晚瞓到半夜,不停講話:帶餐具,帶餐具。然後瞓緊教都申條利出嚟,跟住又坐係度喊,唔知咩事,問小朋友又唔講,淨係喊,已經唔止一晚,所以想了解下件事。
扮唔知先,等校長自己去搵答案,唔係投訴,只係擔心小朋情緒同心理問題,
個老師真係好賤格

子爵府

回覆:ssbabybabyss 的帖子

本人都覺得,有些小學老師的操守好有問題!
試過迫人一定要食曬D飯,食到嘔都要人食!(仲要大大聲,在其他學生面前,冷有道理說不可浪費!)
也試過上課表演不佳,拎埋午餐時候黎罰,唔比人食飯,(仲要大大聲,在其他學生面前,冷有道理,叫佢拎定自己午餐果份,搞好晒D事,你就可以食!
之後個學生,完成了被罰事,都冇食了!挨到放學,仲要唔夠膽即時講比大人知全日冇食野,因為佢覺得自己錯,罰冇飯食,以為係正確,最後胃痛睇e生先比人問出!
講真呀!午餐時間唔比食,到食D飯餸已經凍,何來有食慾!
好唔明D老師,係要將人的午餐時候,佔據埋!莫非師字兩口係大曬架!

大宅

Donjai 發表於 16-4-25 10:30
我個仔二年級,有一次無帶餐具,比佢鬧左一大餐,第二次又唔記得帶,今次鬧完一餐之後,仲唔借餐具比佢,我 ...

一定投訴,冇可能叫個細路唔用餐具食飯,好變態,罸都冇問題,因為自己唔記得帶,如果佢自己唔記得拎餐具上班房,係咪都舔先

大宅

回覆:一個操守好差既老師

你個仔已經唔係第一次忘記帶餐具,老師已經借過一次,如果全班同學都唔記得帶,老師咪好唔得閒?上到中學,出到社會做事,唔係下下咪好彩有人幫,更何況舔晒碗飯係你個仔選擇,應該邊個要反省下?

侯爵府

moonmoonstar 發表於 16-4-25 11:56
個老師叫佢咁做?如果係就有問題,要反映下。
但如果你老師只係唔借比佢,叫佢自已諗方法解決而佢諗唔到就 ...

我記得自己小一時,有個同學無帶飯墊,個老師勁惡甘鬧,然後罰佢企。好驚,印象深刻,但家長真係不宜插手,舔飯係你小朋友自己選擇
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

珍珠宮

玩具勳章

仲有喎
學校係咪一定有餐具提供
無甘點呀
都要食架
當日家長有無發現小朋友無帶?

珍珠宮

玩具勳章

小朋友無帶餐具自己有責任先
我仔自細教佢無帶野
要先同老師道歉
再有禮貌甘請老師幫忙
更承諾下次會注意
so far老師都唔會唔幫仲讚佢有禮貌

我認為你只係聽個小朋友講
小朋友好多時都誇大
唔係話叫你唔信任佢
你可以友善甘向老師了解下
謙稱自己有責任麻煩左老師
想了解下小朋友個日食飯有無問題
睇下佢點答

如果你下下起晒剛
覺得係老師問題 攬仔甘款
仲話投訴佢
先唔講會唔會針對啦
以後有咩都唔會搵你小朋友 機會俾晒其他同學
俗d講 你真係無仇報
我傾向同老師合作 又唔好委屈個仔

男爵府

回覆樓主:

建議反影, 咁lam成餐飯對小朋友心理有影響,佢唔自己lam下

大宅

樓主,尚未搞清楚件事,實在唔應該鬧人操守有問題。一來會怪錯好人,二來小朋友學左,以為可以唔尊重老師,隨便鬧人,將來就無人教得聽ga la

琥珀宮

畀面勳章

投訴左可能又會針對佢地

大宅

我會問下校長係咪間學校無借餐具既安排?如果佢話有,就要問下佢D老師唔知道叫D學生點樣食飯。

子爵府

講唔講都玩針對,相反,講左或者會收斂啲,同對仔講,唔好再粗心大意,做好本份,想話你都冇藉口啦

別墅

個老師好衰同校長傾下件事

子爵府

引用:Quote:原帖由 家文 於 16-04-25 發表咁我唔

原帖由 LedTV 於 16-04-27 發表
你咩年份讀小二?

我小六係全日制
我嚴苛,覺得就算係小朋友都應該為自己錯誤(善忘)負責。
中學時數學/會計考試,有同學無帶計數機,老師都一定唔會借俾佢用,個同學問到其他同學有多部就有得用,無就無得用。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:正常黎講自己被人投訴完,都會檢點d,++保住

原帖由 christy-chan 於 16-04-25 發表
正常黎講自己被人投訴完,
都會檢點d, 保住份工,
為何覺得會玩針對呢?
老師都係普通人

比同事督背脊你都會記仇啦

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:當小朋友年紀細唔記得帶,但做家長比老師更

原帖由 Winnie 於 16-04-26 發表
當小朋友年紀細唔記得帶,但做家長比老師更有責任督促及檢查小朋友帶齊回校所需物品,何況已經唔係第一次而 ...
無帶都無諗過學校要個小二學生無餐具下食飯

一係打比家長叫家長接走個學生囉

又唔即時通知家長又唔提供協助

望住個學生咁樣舔飯...

首頁

尾頁

跳至