婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實可能言之过早,但我好怕呢一日降臨,我當然希望62 99都身體好長命百歲,c6系最細,对上2個家姐,但C6話仔一定系俾62 99住。我阿爸都不在,我媽不想跟我哥同住,最終我地夾份請工人照顧阿媽。如果將來要同99同住,我可能轉返夜班或服務性工作費時对住佢。其实我奶奶不差的,但对人对$都太敏感,我又成日要就住講說話好辛苦。唉……希望冇呢一日來臨

子爵府

iamchanmoon 發表於 16-5-9 09:34
其實可能言之过早,但我好怕呢一日降臨,我當然希望62 99都身體好長命百歲,c6系最細,对上2個家姐,但C6話 ...

可能你老公一廂情願,你99未必想一齊住。。我老公當日都講過同一說話,結果我62走左,我99就話點都唔會一齊住,佢要自由

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

我奶奶曾經提出過2次話想同我地住,講真我又覺得冇問題。可能好耐之前奶奶家裝修一齊小住過一兩個月,相處融洽。
Susana

複式洋房

wingwong1102 發表於 16-5-11 22:26
唯有希望這一天不要來,我真係頂唔住99的性格和習慣,到時唔係激到佢爆血管就係我癡缐,實離婚收場
...

完全同意

禁止訪問

水晶宮

搶答: 咁又係AR! 得番阿媽一個人住, 會好擔心。第時買間大屋, 要5房既, 小朋友, 我地, 2個阿媽, 工人...齊齊住~~~唔駛擔心....

大宅

唯有希望這一天不要來,我真係頂唔住99的性格和習慣,到時唔係激到佢爆血管就係我癡缐,實離婚收場

大宅

mmki 發表於 16-5-11 19:45
我會真係離婚,我有工作,就算冇佢嗰份,我供樓養仔請工人絕對唔係問題,當然我娘家係完全支持我任何決定 ...

你好厲害,我希望我都做得出,但我不想放棄老公,令仔女無老豆

子爵府

mmki 發表於 16-5-11 20:19
我c6曾講過用99間公屋去買大嘅居屋引我一齊住,我認我睇錢好重,公屋冇世襲,拎公屋買居屋係絕對吸引,但s ...
叫佢唔好玩啦~~~~間公屋咪至多值果幾十萬咁大把~~~~要買居屋要買咪用白表囉~~~~但講緊係要對住個討厭既人廿年以上~~~果舊錢除返開連請個印尼姐姐都不夠~~~仲要係你冇得辭工~~~硬食~~~~

anna59    發表於 16-5-11 21:18

子爵府

畀面勳章

美菲絲 發表於 16-5-11 05:13
咁我唔會話佢係街外人~~~~
不過果時我差d爆肚答佢~~~呀奶奶呀~~~我都唔係人人可以同住架~~~由其是係你~~~你 ...

我c6曾講過用99間公屋去買大嘅居屋引我一齊住,我認我睇錢好重,公屋冇世襲,拎公屋買居屋係絕對吸引,但sorry,我拒絕咗!我發錢寒程度未去到出賣自己!公屋留俾99養老啦,我唔會喉住!

anna59    發表於 16-5-11 21:17
美菲絲    發表於 16-5-11 20:48

子爵府

mmki 發表於 16-5-11 19:55
我最討厭就係呢樣!
62剛走時,我真係叫佢搬去99度,住幾耐冇問題,但真係一晚都冇去過!
根本係想將個責任推落個老婆到~~~~自己乜都唔洗做就俾人話係孝順仔~~~~

子爵府

mmki 發表於 16-5-11 19:45
我會真係離婚,我有工作,就算冇佢嗰份,我供樓養仔請工人絕對唔係問題,當然我娘家係完全支持我任何決定 ...
冇錯~~~我都唔鐘意叫老公照顧我屋企~~~因為唔知佢想唔想做~~~父母係自己既~~~要做就自己做~~~佢肯幫手我會多謝~~但佢唔幫手我覺得好正常~~~~
雖然我父母對我老公好好~~~但每個人都有自己既空間~~~有時佢返工累~~唔通仲要佢辛苦坐成個鐘車去食餐飯咩~~~唔係我父母有心煮好野佢食~~~佢就一定要出現~~~~我咪自己返父母到食~~~然後帶返去俾老公食~~~

更何況你係講緊唔岩牙既關係~~~咁仲逼你去應酬一個你討厭既人~~~~

子爵府

畀面勳章

美菲絲 發表於 16-5-11 18:29
依d老公咪又係諗住一講離婚個老婆就會屈服~~~先應得咁爽~~話唔同奶奶住就要離婚~~~
到見到個老婆企硬同佢時 ...

我最討厭就係呢樣!
62剛走時,我真係叫佢搬去99度,住幾耐冇問題,但真係一晚都冇去過!

佢公司又近99屋企,我叫佢lunch, dinner都可以約99,佢都冇咁做!

一年過去咗,99依家跟咗佢自己家姐返教會,跳下舞,唱下歌,有時黎我屋企同我仔玩(一定係我返工時間,一星期最多一次,有時唔黎),有時去大伯家晚飯同大孫玩(佢地住好近,撘車15分鐘內),望都望佢有自己社交圈子,依家咪幾好!

咁呢啲又有幾孝順呢?!

子爵府

畀面勳章

anna59 發表於 16-5-11 18:45
回覆 mmki 的帖子

我想問,如果你老公答應的話你系吾糸真系會離婚,定系大吓佢 ...

我會真係離婚,我有工作,就算冇佢嗰份,我供樓養仔請工人絕對唔係問題,當然我娘家係完全支持我任何決定,我並不孤單!

我搵律師,已經問清楚要點做,我仲叫佢唔好打算同我打官司,佢任何一方面都唔會贏到我,唔好嘥錢!樓我絕對唔會賣,我會用市價買起佢嗰份業權!

既然佢覺得亜媽係咁重要,就返去做佢嘅孝順仔,我唔會阻止,因為仔孝順亞媽係應該,佢冇做錯,但唔應該迫我都去孝順一個我討厭嘅人!

我有提出,如果擔心,佢可以夾$同大伯一齊請工人俾99,睇住99(其實99只係63歳,婚後冇做嘢只打牌),C6又話大伯一定唔會出$,如果佢請工人俾99就要扣我4千家用,即係只可俾3千家用我!同埋99成日周圍去唔鐘意有工人阻住曬!嘩~ 講到咁,我都冇嘢講啦,你唔係諗自己去做多份兼職而係扣我家用,即係又係我養?我出$請工人服侍自己亞媽唔好?!

好彩,佢思前想後覺得無需要請工人俾99!

自從同c6傾完呢大單嘢之後佢知我最底線去到邊,之後我同佢冇鬧過交冇冷戰過,同埋唔會提起99!

anna59    發表於 16-5-11 21:15
美菲絲    發表於 16-5-11 20:02

珍珠宮

回覆 mmki 的帖子

我想問,如果你老公答應的話你系吾糸真系會離婚,定系大吓佢

子爵府

mmki 發表於 16-5-11 17:21
上年62突然走左, 係好突然o個隻, c6都話接99黎住, 99同62本來係住公屋, 仲要係新起o個d~

我好平靜咁提出離 ...
依d老公咪又係諗住一講離婚個老婆就會屈服~~~先應得咁爽~~話唔同奶奶住就要離婚~~~
到見到個老婆企硬同佢時~~~自己又唔敢再出聲~~~~

你話係因為個老婆有公主病~~~但奶奶好地地都唔肯同住就話個老婆唔岩姐~~~~都明知唔岩~~~仲係到逼乜野~~~

做仔既要孝順~~~咪自己做飽佢囉~~~老婆都開到口叫你多d去奶奶到~~~你自己唔去就咪扮孝順啦~~~~

子爵府

畀面勳章

上年62突然走左, 係好突然o個隻, c6都話接99黎住, 99同62本來係住公屋, 仲要係新起o個d~

我好平靜咁提出離婚, 個仔要跟我, c6明知我同99唔o岩, 都仲要夾硬黎, 我都唔會多講~ 冷戰左幾日, 佢再問我呢個問題, 我問佢係咪唔同住就離婚, 佢話係, 咁我就即刻同佢計數, 計清楚層樓, 仲同佢講我已經問左律師幾多幾多錢, 程序係點樣.....

講晒之後佢冇再出聲, 之後就冇再提過要99過黎住

其實我真係唔介意佢一星期幾日去99屋企過夜, 99屋企又近佢公司, 但佢就係冇去過~ 我有叫佢放工多d去99屋企食飯, 係初初2個月, 一星期佢自己放工上去一次, 之後都依家年幾了, 都冇再上過去囉~

1) 本身同99唔o岩, 因為佢o係我生完仔第二日兜口兜面同我講c6既3日侍產假唔沒洗日日陪我, 要陪佢打牌
2) 我話亞娘陪我坐月好辛苦, 佢背後打俾c6投訴我俾說話佢聽, 話我暗示佢唔識做, 事實佢一d野都真係冇做過
3) c6話接99過黎住, 工人要照請, 唔可以叫99接送個仔返放學煮飯, 而工人人工係我出錢既
4) c6人工低我好多, 全部支出包括供樓我都係出最大份, 即係變相我養埋99
5) c6亞哥每月只係俾1千99做家用, 同我一齊住, 好大機會連1千都唔會俾
6) 問c6如果真係一齊住我同99鬧交, 佢會點, 佢話由得我地2個鬧! 我問佢, 係咪即係我可以指住99黎鬧佢都唔出聲先?! 佢當然唔答我啦~

anna59    發表於 16-5-11 18:10
pig_pig_pig    發表於 16-5-11 17:25

子爵府

anna59 發表於 16-5-11 08:07
回覆 美菲絲 的帖子

你可以答:呢個世界吾會冇邊個吾得

以前同奶奶仲有幾句果時~~~~~

佢講親第二時冇人照顧佢~~~我只講可以請工人~~~~

佢講好悶冇人理佢~~~我只話出去識多d朋友~~~學下興趣班~~~

佢都實有野再駁架~~~~咩我有仔有新抱~~洗乜請工人照顧~~~~咩識得幾多朋友呀~~你地放假陪下我咪得囉~~~

講多兩講就變鬧~~~咩養到個仔咁大~~娶埋老婆啦~~~家陣老黎想你地照顧下陪下都唔得咩(真係照顧下陪下更係得啦~~~但佢講緊既係你除左返工搵錢~~其他既時間都要照顧同陪佢~~連訓覺都話訓三五個鐘乜都夠啦~~訓七個鐘係離譜)~~~你地係人唔係人~~~有冇良心~~~bababababa~~~~

我依家連答佢都厭晒氣~~~~佢有佢講~~~我有我發呆~~~唔回應~~~

珍珠宮

回覆 美菲絲 的帖子

你可以答:呢個世界吾會冇邊個吾得

子爵府

M.A.C 發表於 16-5-10 15:48
回覆 美菲絲 的帖子

OMG.....聽到你99呢句,除左想打爆佢之外,仲想即刻回答佢「99,我唔啱同你住囉!因為 ...
咁我唔會話佢係街外人~~~~
不過果時我差d爆肚答佢~~~呀奶奶呀~~~我都唔係人人可以同住架~~~由其是係你~~~你買埋間屋俾我住(幾百萬咁車埋黎)~~~都免強唔到囉~~~只怪我天生賤骨頭~~懶有骨氣~~有錢都唔識袋~~~

首頁

尾頁

跳至