自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

熱血勳章

在街上如常路過(必经路上),見前面有人企定㷛煙,只好快腳步過,考合的正正一陣煙團兜面而吹,自然反應用手撥弄吧!那喷煙的還一連串:撥乜x野,米x出街吖、我有自由係條街食煙的,我鍾意吹呀……夾雜粗口又挑機的删減好了!跟住口裏的煙仍直向我女噴出,我女火滚了,嘈左上黎!
不给煙的我家,吸入二手煙氣管和鼻會敏感、吾好受,我們只想走快步避左D煙或用手撥開面前的,有咩問題?你噴就得,我撥就吾得?開口的不是在挑機?你們會就咁啞忍?

大宅

好明顯果個人係傻佬... 忍到就當聽唔到, 忍唔到就叫佢唔好走, 即刻CALL警察黎, 叫佢有胆就對個警察噴一啖煙, 睇下有咩後果囉~

男爵府

我都會撥喎,俾人兜口兜面咁噴唔係唔撥嘛。

男爵府

熱血勳章

Charlotte_mom 發表於 16-5-24 13:19
對,我唔爭拗落去了。各人有各人做法睇法。反正討論完又唔會改變d咩。講完就算了。又唔係我食煙、又唔係我 ...

係,討論區是討論的平台,討論過後又何須令到大家不舒服,我有事情發生,勞氣啫,不是當時人亦不用上心
或許偏激了,但绝對不是想<撩交嗌>,得失其他jm

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bkfans 發表於 16-5-24 07:11
下次你大力吸入, 咁就唔挑機.

我小朋友都會挑機!(emoji)
若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

熱血勳章

Superman-GF 發表於 16-5-24 13:15
我有邊句話你「撥」有問題??你何必咁激動?

簡單講,君子不立危牆之下。

可能我以引用去回應,我並不是在辨駁你,相反是應同!自由的可贵,我是有點激氣,我做左D乜?要無啦啦比人用煙噴?難受撥開,我既行為就無自由,就比人指無禮貌

大宅

你依句"君子不立危牆之下" 用係今個case真係不敢苟同...人地原意講緊天意不可違, 唔好做愚蠢既犠牲.

但當眾食煙明明唔係天理, 而係煙民自私既表現, 你避佢只係愈放縱

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

或許,如果有指定地點為吸煙區,我踩入去就低死啦,佢地有佢地既天空,我有我吾吸二手煙既世界,始终不能全城禁煙
撥煙、掩鼻呢D都係不滿、自我保護的行為、動作,作出呢D行為,因由係乜?如吸煙者自律,吾向人噴,就無接下來呢個抗拒性動作出現!

伯爵府

回覆樓主:

我最憎一唔行一路食~ 避都避唔到~!

男爵府

真係好奇怪, 原來撥開D煙味係無禮貌既行為, 咁煙民們俾2手煙, 3手煙我哋算係咩呢?

子爵府

減齡達人勳章

樓主我撐你。而家D人無咩同理心,我而家都好怕出街,0個D二手煙真係避無可避,我試過比D煙民當口當面噴過來,那時我的憤怒真的想沖埋去打佢,當然最後只好死忍,之後個鼻同口都充滿煙味

大宅

點解依到咁多人話撥係無禮貌!?
仲要2手煙同榴槤比!?

大老, 而家2二煙有害架! 焦油尼古丁etc...有啲人仲刺激到又咳又喘!
汽車噴灰煙/漏煤氣你都會保護自己啦!

伯爵府

seangying 發表於 16-5-24 13:00
比我離遠見人食時一定避開, 見佢想點煙就快步行過佢, 如果避唔到, 我一定閉氣加手撥, 我真係唔想一堆白煙痴 ...

我都唔明點解會算無禮,唔通有個波突然飛埋嚟你都唔擋,硬食完波餅再幫人執番個波先叫有禮?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

回覆:吸煙的自由~什至叫人吾好出街

我隔離屋新搬到的,好鐘意打開防火門企係度食煙,啲煙飄入我間屋超臭,我屋企仲有小朋友的。

水晶宮

由於撥係無用, 我會閉氣~~~

撥左, 團煙仍然係度...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

對,我唔爭拗落去了。各人有各人做法睇法。反正討論完又唔會改變d咩。講完就算了。又唔係我食煙、又唔係我俾人鬧。

公爵府

LKS媽媽 發表於 16-5-24 13:09
又或許咁講,你莫視左被噴煙的人既難受!佢可以说是感受上的吾好受
而我是直接身體上的難受
...

比成團煙兜口兜面噴過來, 我自己就唔鐘意喇

條街係公眾的, 法例無管制, 我無辦法, 唯有自己保護自己, 用手掩鼻+撥走D煙味

唔認為係錯, 錯嗰個係煙民, 自私, 剝削緊大家呼吸新鮮空氣既權利, 點解我要忍受?

我都試過同煙民無品阿叔嘈, 我直頭係咁鬧佢, 因為佢喺行人隧道裡面食煙, 同佢講知唔知呢度唔比食煙, 仲要扯多兩啖煙噴我, 比我追住佢來鬧, 我為呢件事打過比控煙辦好多次, 次次見到都投訴架喇, 但無乜作用, 嗰條行人隧道人來人往, 人流多, 況且我唔知政府D人又點做野, 所以好難捉到

禁止訪問

引用:Quote:Superman-GF+發表於+16-5-24+12:15+

禁止訪問

公爵府

Charlotte_mom 發表於 16-5-24 12:58
我有話「不對」嗎?我話令對方唔好受咋wor

想講我自己, 吸到煙味我都唔好受架

首頁
12345...6

尾頁

跳至