時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

【東方日報專訊】隨着法庭向恒基地產頒下臨時禁制令,禁止村民阻攔收回農地,歷時多年的馬屎埔收地風波有望告一段落。村民代表區晞旻對恒地的行動表示憤怒,堅稱會抗爭到底,不會離開,若日後執行禁制令,會以身體阻止推土機進入。
我唔係好明, 其實塊地係四叔既. 宜家又有法庭的禁制令. 村民點解會憤怒, 又要抗爭?!

bktcc  時政主題或最終演變成時政討論,現已代為搬移到時政擂台  發表於 16-5-24 15:59

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

因為有黃屍狗法官當道,龍門係隨佢喜歡任擺。見到呢啲新聞,好怕香港好快變共產。

禁止訪問

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 16-6-4 22:11
現世代,只要講一句為公義,歪理就可橫行

睇見呢類人就討厭,成日口口聲聲講,公義,自由,民主,但係佢地D行為就係最自私。

DoReMi媽媽    發表於 16-6-5 12:35

男爵府

回覆:四叔公司馬屎埔收地單野

法庭禁制令有咩用?仲唔走都無佢符?

男爵府

414928 發表於 16-6-3 16:56
都唔知咩世界,霸人地塊地都可以咁大聲,「為公義」打到去法庭記得講這個理句。 ...

呢班人簡直無法無天,野蠻至極,難道要等天收?

伯爵府

頭先新聞的「受害人」說政府的東北發展計劃是原因,叫政府停止!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

calvin1230hk 發表於 16-6-4 21:08
而家法律第二,租霸都可以扮受害者。
現世代,只要講一句為公義,歪理就可橫行

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 16-5-24 11:56
哩種風氣係會蔓延,最初矛頭係會指向最富有嘅人,跟住逐級而下,連平民百姓也會被波及,變相共產黨炒家,再 ...

而家法律第二,租霸都可以扮受害者。

男爵府

回覆樓主:

如果下次李首富家族收地,吾知有無咁多人出來反對,李澤X的V i u T V對100毛咁支持,應該都係黃黃地,我認為阻力應該少好多。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

都唔知咩世界,霸人地塊地都可以咁大聲,「為公義」打到去法庭記得講這個理句。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bufferzone 發表於 16-6-3 12:30
周庭都有走去聲援

其實佢係咪有得分呢?
就黎9月啦, 中箭要搵曝光機會

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

引用:Quote:woodpecker+發表於+16-6-3+07:34+我

原帖由 MsBusy 於 16-06-03 發表
吓? 收左3佰幾萬啦, 仲賴死唔走, 霸住咁多年, 而家仲黎R著數
係收咗3百粒,地主原本未透過法庭出禁制令前,比埋錢請租霸都唔走,租霸駁同情,大眾都以為佢被迫走。
結果單嘢上庭白熱化,原來己賣鄰地收咗錢,跟手霸咗隔離話自己,賴皮唔走。

出禁令前,就話被迫害;出禁令後,就話為公義反地產霸權。
龍門任搬。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:woodpecker+發表於+16-6-3+07:34+我

原帖由 MsBusy 於 16-06-03 發表
吓? 收左3佰幾萬啦, 仲賴死唔走, 霸住咁多年, 而家仲黎R著數
周庭都有走去聲援

其實佢係咪有得分呢?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

woodpecker 發表於 16-6-3 07:34
我睇過政府出嘅東北發展計劃書,有劃分範圍做農地的。

仲有,姓歐個女仔屋企已經收左3佰幾萬賠償,賣左地 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:超離譜, 2007年收左300幾萬, 已經即刻响同

原帖由 isamlum 於 16-05-24 發表
超離譜, 2007年收左300幾萬, 已經即刻响同區買豪宅, 仲比X周刋影到佢地D家人响豪宅出出入入. ...
食過番尋味

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:lovelybaby2015 發表於 16-5-24 12:4

原帖由 hk2000ema 於 16-05-24 發表
呢單嘢好覆雜: 利益, 產權, 住權, 50多年人對土地感情, 合理收地? 地球資員運用(還保), 以大欺少...等等
...
我睇過政府出嘅東北發展計劃書,有劃分範圍做農地的。

仲有,姓歐個女仔屋企已經收左3佰幾萬賠償,賣左地俾發展商,之後再租地。 唔通以前對撻地冇感情,拿左3佰萬賠償後就好有感情?

而家撻地都唔係佢嘅,點講佢地都只係惡租霸

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

簡單:地主vs租霸

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 oooasis 於 16-05-24 發表離

原帖由 Pulmma 於 16-06-02 發表
紅衛兵投胎
仲要冇飲孟婆湯

首頁
12345...8

尾頁

跳至