自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

原來搽咗防曬同唔搽有咁GE分別,平時真係FEEL唔到,睇完條片後就。。。。。

http://video.weibo.com/show?fid= ... a5e7fab928d4182ae88

男爵府

Elenalan 發表於 16-6-7 13:13
Elta MD UV Physical Broad-spectrum SPF 41
Lancome UV Expert XL-Shield

www.cancer-fund.org/sunsmart/chi/sunscreen.html

成份:
Water, Octocrylene, Beeswax, 
Mineral Oil, Petrolatum, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, 4-Methylbenzylidene Camphor, Butyl Methoxydibenzoylmethane, C12-15 Alkyl Benzoate, Disodium EDTA, ALOE Vera, Hydroxyethylcellulose, Carbomer, PEG-40 Stearate, Cetostearyl Alcohol, PEG-15 Cocamine, tocopheryl Acetate, Triethanolamine, Fragrance, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol

最近用呢隻,希望防到曬!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:CYT1207+發表於+16-6-6+23:39+請問熊

原帖由 KayleeZ 於 16-06-07 發表
熊仔我係千色店賣日本化妝雜物區買的,elta 就係美國訂返來,香港水貨店都有,可上網sesrch下
...
Thx

珍珠宮

KayleeZ 發表於 16-6-7 14:25
有的防曬有防水防汗的,但較焗身

我都係為左番工個段路

大宅

pingpingchoi 發表於 16-6-7 14:07
如果搽完落街5分鐘已經沖涼咁,仲有無用

有的防曬有防水防汗的,但較焗身

大宅

Elenalan 發表於 16-6-7 12:29
XL Shield (即係Mexoryl SX + XL)係Loreal Group專利化學防曬劑成份, 同Tinorsob M一樣, 都係新興化學防曬 ...

Thanks Elena

大宅

CYT1207 發表於 16-6-6 23:39
請問熊仔同Elta果款防曬響邊度買?

熊仔我係千色店賣日本化妝雜物區買的,elta 就係美國訂返來,香港水貨店都有,可上網sesrch下

珍珠宮

回覆樓主:

如果搽完落街5分鐘已經沖涼咁,仲有無用

珍珠宮

引用:我冇呢個習慣冬天唔搽 夏天 曬先搽我係妝都

原帖由 MrsBlueBlue 於 16-06-07 發表
我冇呢個習慣
冬天唔搽 夏天 曬先搽
我有化開妝,但放假時係室內都要防曬,未免太嚴重(我亦都知uvb可穿越牆壁),皮膚都要休息,做人都要休息

滿足    發表於 16-6-7 14:18

大宅

回覆 Elenalan 的帖子

請問有無防曬介紹for小朋友? 平日出街同游水用thx

水晶宮

3b 發表於 16-6-7 12:55
網上搵到有關產品, 請問你用的是那一種?

EltaMD UV Physical

Elta MD UV Physical Broad-spectrum SPF 41
Lancome UV Expert XL-Shield

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Elenalan 發表於 16-6-7 12:29
XL Shield (即係Mexoryl SX + XL)係Loreal Group專利化學防曬劑成份, 同Tinorsob M一樣, 都係新興化學防曬 ...

網上搵到有關產品, 請問你用的是那一種?

EltaMD UV Physical

子爵府

我冇呢個習慣
冬天唔搽 夏天 曬先搽

我係妝都唔化嘅人
硬係覺得咁多化學嘢喺面唔好

水晶宮

KayleeZ 發表於 16-6-6 17:23
之前唔記得睇過篇外國文章,搵唔番出來。。。。。話防曬裡面成份有 XL SHIELD 的產品係貴D,因為佢話係PRO ...

XL Shield (即係Mexoryl SX + XL)係Loreal Group專利化學防曬劑成份, 同Tinorsob M一樣, 都係新興化學防曬劑, 光敏性低(俾UV照射後相對較穩定, 冇咁易分解失效, 即係長較一d), 而且相對冇咁易被人體吸收, 比較安全。
唔只Lancome有, 成個Loreal Group都有, e.g. La Roche Posay, 我自己就比較酒精含量後, 揀左Lancome, 但我都極唔鍾意佢咁重香料, 所以必要時先用。

男爵府

回覆樓主:

我用la roche posay spf 50+, 請問有無達人可以話我知, 其實每日搽防水既防曬係咪傷害大d呢?用卸妝水落到嗎?(我買時無留意原來佢係防水)

男爵府

yvonne818 發表於 16-6-5 16:20
日日都會搽,就算唔落街都會搽

下?咁你用普通洗面膏洗一次就ok?

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:kkarman+發表於+16-6-5+20:30+屋企都

原帖由 KayleeZ 於 16-06-05 發表
屋企搽就搽30度嗰d,唔使去到50度嗰d,30度物理防曬我就 orbis同 熊仔(俾小朋友搽也可)......如果太陽好 ...
請問熊仔同Elta果款防曬響邊度買?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

bosch 發表於 16-6-5 22:12
有時我諗, 搽防曬會易d 有皮膚癌定係曬得多太陽至會易d 有皮膚癌.

我住響d 少陽光地方, 真係冇人 ...
應該係晒得多有皮膚癌...
我識班鬼婆都係係鳳凰城果區...全美最晒最熱既洲....
佢地好多都有SKIN CANCER...(係面同手多)
但佢地又講到好普通...去醫生度電走就OK(好似我地做激光去斑咁)
但又會話要KEEP住睇醫生...睇下會唔會出番黎...
果邊超市長期有防晒啦...又平又大支...

不過我識幾個搽防晒都係一時時...可能果期見完醫生...咪記得搽囉...
隔一排又唔記得...

大宅

Elenalan 發表於 16-6-6 08:42
我每日搽防曬(面頸), 身體少搽,除非長時間户外活動。普通行街會用傘遮太陽。
就算搽足spf 50+ pa++++, co ...

之前唔記得睇過篇外國文章,搵唔番出來。。。。。話防曬裡面成份有 XL SHIELD 的產品係貴D,因為佢話係PROOF咗有效D(防UVA)。。。。。我見UV EXPERT / LA ROCHE POSAY都有。。。。係咪XL SHIELD好D呢?

仲有想問 UV EXPERT的日版同香港買到的亞洲版有咩唔同?上網睇COMMENT見到LANCÔME 嗰D全部都係試用文,無咩參考價值。。。。。。。我見日本版訂過來連運費約$370元,士多啤梨買牌都$440,香港賣好似$440

伯爵府

回覆 Elenalan 的帖子

請問可否影張平日只用純物理防曬的相, 在那兒買到, 謝謝

首頁
12345...9

尾頁

跳至