跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有什麼看法!?
個校長是新來的/舊有的?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ycmelody 發表於 16-7-13 15:34
但他們說k1-k3都沒有用過ipad上堂

上唔上堂用唔用就唔知喇,但見個朋友要成日話上網睇evi? 做功課

複式洋房

baby_happy 發表於 16-7-13 15:24
收左,但in完之後因為用個pad心裏15、16.
之後收到另一間嘅電話話後備生可以去interview, 好彩又收左。
...

但他們說k1-k3都沒有用過ipad上堂

公爵府

ycmelody 發表於 16-7-13 14:22
咁最後佢有無收你小朋友,,?你有無因為面試用ipad而放棄?

收左,但in完之後因為用個pad心裏15、16.
之後收到另一間嘅電話話後備生可以去interview, 好彩又收左。

複式洋房

baby_happy 發表於 16-7-13 14:18
我諗我估到邊間幼稚園,(順記嘅?)
我講嘅呢間,早幾年考k. 1嘅面試已經見佢地拎部Ipad出嚟考小朋友:badfe ...

咁最後佢有無收你小朋友,,?你有無因為面試用ipad而放棄?

公爵府

ycmelody 發表於 16-7-10 02:27
某些幼稚園K1開始會使用電腦甚至說用平板download apps (即EV.)睇故事再做閱讀報告!說可以培養孩子閱讀習 ...

我諗我估到邊間幼稚園,(順記嘅?)
我講嘅呢間,早幾年考k. 1嘅面試已經見佢地拎部Ipad出嚟考小朋友

複式洋房

回覆樓主:

你扒返你d文先再講人啦lazy Wife

侯爵府

引用:其實你會唔會對號入座左呀?請問我何時有說

原帖由 ycmelody 於 16-07-10 發表
其實你會唔會對號入座左呀?請問我何時有說無錢唔好生仔呀?無錢咪申請書津囉仲有關愛基金!我本人都係申請 ...
絕對唔係話你。。你睇多次我講邊個先。。。

侯爵府

引用:Quote:lazywife 發表於 16-7-10 17:19 我從

真好笑你話對人家學校(識條鐵咩)又話唔會理呢句我無睇錯應該係你講既!
咁你又何必係呢 ...
我抵毀左佢咩?我話過佢師資唔好?話過佢派位唔好?教學唔好?我只係我分享我個人對佢反感?唔得?定係因為有人讀佢。。所以我要識講好聽既野?我就係對佢識條鐵。。所以我就只以我個人主觀對佢反感。。咁既意思你都睇唔明?

複式洋房

其實你會唔會對號入座左呀?請問我何時有說無錢唔好生仔呀?無錢咪申請書津囉仲有關愛基金!我本人都係申請書津架!有咩問題呀請問?!

侯爵府

引用:Quote:lazywife 發表於 16-7-10 12:29 你覺

想法未免太偏激了!
我相信如果家庭真係有經濟問題買唔到iPad 學校係唔會逼你買囉!學校一定會有政策,例如 ...
我呢D.唔叫偏激。係回應你果句姐。我覺得你偏激多D.囉。。。

我都係書簿津貼中成長。。有幸依家算得上豐衣足食。。但我都唔會講得出你果句偉言。。買唔起。。無野嫁。。子女咪會俾人覺得佢窮囉。都無野嫁。。有D小朋友唔懂性咪又笑下個小朋友囉。。。都無野嫁。成長路上有少少唔開心咁囉。。。咁點解要造成呢種比較俾小朋友?就係因為用電子教學巴死閉D? 叻D..間學校特別D? 我唔去了解就必然嫁啦。。對佢零興趣。。我就係簡單直接唔鍾意。。咁討論就係咁黎嫁啦。

至於我命水。你同我定啦。。正所謂唔講妄言既人唔衰得去邊。。我無你咁夠薑。。

複式洋房

lazywife 發表於 16-7-10 17:19
我從來無對佢師資有批評。。我只係用我十分鐘既觀感,我就否定左呢個學校,係主觀,但都要呢間學校有料到可 ...

真好笑你話對人家學校(識條鐵咩)又話唔會理呢句我無睇錯應該係你講既!
咁你又何必係呢個post到留言抵毀人地學校呢!
Sorry 我真係唔應該阻止言論!

複式洋房

daayboy 發表於 16-7-10 16:48
回覆 lazywife 的帖子

你有上鄧小的網頁看?看看鄧小的解釋再批評。。。每間學校都有好老師及你覺得不好的 ...

我朋友說就是因為早2年學校開始用不同方法教英語,結果很多學生都有出乎意外既成績而成功升上英中!看見學校比起往年升上陳瑞芝屯官馬可賓等英文中學也提升很多!她說雖然這2年是用學校提供既機上堂,但她說看見真係有成效如果要買她都會同意!有學生家長已向學校提出經濟問題再看看有什麼政策!

複式洋房

lazywife 發表於 16-7-10 12:29
你覺得人個個都係順風順水到死。。生仔前千萬身家,生完仔之後窮到嘔。。咁點?殺左個小朋友佢?講呢D說話 ...

想法未免太偏激了!
我相信如果家庭真係有經濟問題買唔到iPad 學校係唔會逼你買囉!學校一定會有政策,例如有關愛基金資助,或借用學校既機上堂,我唔信你堅持唔買學校就唔比你想堂囉!
仲有我提及既幼稚園EVI,我沒有說過是一人一機!我說的是由幼稚園開始用這個應用程式或網業給k1至k3的學生做閱讀報告小朋友一星期睇完故事做一份報告,你亦可以唔做或用其他方法自己講故事佢聽完成報告!等同現在小學推行電子教學政策,說會否因為上某科目一堂而引起視力問題,是否應要由幼稚園說起?其實以你所說一向都係親身說故事給小朋友,如果你學校要你買ipad教學你大可以唔買,你有你自己既教法!有經濟問題學校會踢你出校?!未提出就引起咁大迴響而影響到學校未就係因為呢d網上言論引起
同埋我無話要千萬身家先可以生仔,我唔知你生完窮到嘔,不過我知道幼稚園開始可以申請學卷同津貼一路到小學中學都有!聽聞小學一年全額資助都有幾千蚊可能會幫到你

侯爵府

引用:回覆 lazywife 的帖子你有上鄧小的網頁看?

原帖由 daayboy 於 16-07-10 發表

你有上鄧小的網頁看?看看鄧小的解釋再批評。。。每間學校都有好老師及你覺得不好的 ...
我從來無對佢師資有批評。。我只係用我十分鐘既觀感,我就否定左呢個學校,係主觀,但都要呢間學校有料到可以咁快令我覺得對佢反感。。同埋,我唔係係度讀,對佢知條鐵咩?只係純以用電子產品黎教學呢單野黎講?要有幾深入先可以?我就真係講唔出買唔起唔好生仔呢D聖言。。。(我大抽獎係簡佢乙三嫁。。唔係我一開始就唔鍾意佢。。係見識左佢D面口。。先知原來除左人夾人緣。。學校都會有學校緣)..

民房

你有上鄧小的網頁看?看看鄧小的解釋再批評。。。每間學校都有好老師及你覺得不好的老師......公平些。。。上星期升中派位,鄧小網頁上顯示所有第一組別的學生都獲派英中,這個成績很差?

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:某些幼稚園K1開始會使用電腦甚至說用平板do

某些幼稚園K1開始會使用電腦甚至說用平板download apps (即EV.)睇故事再做閱讀報告!說可以培養孩子閱讀習 ...
唔係錢問題, 係有冇必要
同埋起碼高小小五小六先開始用啦講真
邊個make sure 到上堂時間外小朋友唔會拎來玩?
邊個make sure 到佢地用時對眼會唔會太近?

呢頭啲專家話唔好俾小朋友用電子產品
個頭學校又要一人一部
信邊個?

侯爵府

引用:某些幼稚園K1開始會使用電腦甚至說用平板do

你覺得人個個都係順風順水到死。。生仔前千萬身家,生完仔之後窮到嘔。。咁點?殺左個小朋友佢?講呢D說話真係唔好咁大聲。。唔係個個有你咁好命。。仲有。。你子女如果派左EC ..咁得呢間收佢。咁係咪唔讀?咁讀左之後即使要收3000 部腦。。係咪就係只有接受。。無得say No..真係俾唔到,係咪家長要去搶?咁買左部腦,係咪書簿費減少?又無喎?唔好講家庭環境咁大範圍。。係呢個成效究竟係咩,絕對係無從得知。。佢自我感覺良好咁囉。。EVI.係家庭用電腦。幼稚園教係用電腦同投射器播。。絕對唔係每人一機咁教。。同埋。。我唔覺得EVI有幾有用。。我自己一直親身講故事。。又有幾辛苦個家長?咁細個已經只享受動畫。。睇番平面單調既野。。任何人都唔會享受。。想佢地再拎起本書難過登更天。。

複式洋房

某些幼稚園K1開始會使用電腦甚至說用平板download apps (即EV.)睇故事再做閱讀報告!說可以培養孩子閱讀習慣!培養專注力!好像有三十幾個故事完成整個學期有嘉許獎狀!這樣又會否增加近視?!雖然幼稚園不是強迫性
我看網上不段瘋傳這回條帶來的問題後,我就想像是不是應該要由幼稚園講起,現在是不是連報幼稚園也要問學校會否使用EV.!跟校長說擔心小朋友近視,看看有甚麼回應這個時勢報幼稚園小小年紀就要面試,一點都不容易!但你所做所揀既都係為孩子好!我想問問大家會否比小朋友做EVI?! 我小朋友有做佢仲因為EV⋯⋯由唔鍾意聽故事到現在會主動叫我講故事書比佢聽
其實post上網個位家長揀學校前有否先考慮清楚?!或向學校了解過未?早2年我和朋友一起去過小學簡介會,當年
有說過某科目會推行電子教學,正嘗試中,老師還解釋說想運用不同的教學方法學英語令學生更容易掌握,其實我覺得都沒有甚麼問題,又唔係中英數常音樂體育通識堂堂都要用到,又唔覺有咩影響喎!當然安全性係要校方做到後才能購買,或許學校正了解當中呢⋯⋯
供應商減300覺得唔夠可以出去專門店自己買或買二手機,有沒有資助?!生仔前唔係要預留錢既咩!還有人問為何沒有金色
中學d書都好貴 ,有無必要用咁多?!我小朋友明年升中一點都要買架啦,揀得間學校都係要讀

大宅

http://orientaldaily.on.cc/cnt/c ... 0914/00180_007.html
好唔鍾意幼稚園同小學用ipad教學,錢係問題,但最唔好係影響孩子視力,若果控制得唔好,會好似睇電視一樣影響專注力。

學校用電子教學最好係可以令老師容易批改功課

首頁

尾頁

跳至